Ένα κρίσιμο και δύσκολο δίμηνο ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και το γαμήλιο γλέντι του Στέφανου Κασσελάκη. Στον ορίζοντα υπάρχει το υπαρκτό σενάριο μιας νέας διάσπασης. Που μπορεί και να αποτελέσει την χαριστική βολή για την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.
Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει τελικά να μπει στην Βουλή καθώς το σενάριο παραίτησης όλων των επιλαχόντων δεν δύναται να πραγματοποιηθεί. Μετά την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου, η προτροπή την έδρα να την πάρει ο έτερος απόδημος του ψηφοδελτίου χτύπησε σε τοίχο καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ο επόμενος επιλαχών αλλά υπάρχουν πριν από αυτόν άλλα πέντε πρόσωπα που είχαν επιλεγεί από τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2023. Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου (στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού), Ευγενία Λιβαδάρου, Θανάσης Τσακρής (πλέον στο ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη), Ζωρζέτα Λάλη (πλέον στη Νέα Αριστερά). Η κ. Λάλη δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα κρατήσει την έδρα καταστρέφοντας τα όποια όνειρα έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επιτελείο Κασσελάκη βλέπουν για μια ακόμη φορά «δάκτυλο» του Αλέξη Τσίπρα. Από την δήλωση της κ. Λάλη σε site που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην πρόεδρο, μέχρι την «αφωνία» της Πόπης Τσαπανίδου που είναι η πρώτη επιλαχούσα. Μάλιστα η Θεοδώρα Τζάκρη την φωτογράφισε ανοιχτά ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη δήλωση ως δικαιολογία για να κρατήσει την έδρα την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη μερίδα βουλευτών και στελεχών ζητούσαν να μπει ο Κασσελάκης στην Βουλή και να αναλάβει την προεδρία της ΚΟ.
Δεν ελέγχει ο Κασσελάκης την ΚΟ
Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 35 βουλευτές που μετρά πλέον η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 16 προχώρησαν σε αναρτήσεις υποστηρικτικές του να λάβει την έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης με δύο εξ’ αυτών να μην θεωρούνται και του περιβάλλοντος του νέου προέδρου.
Αυτό ερμηνεύεται από αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γεγονός που μπορεί να προβεί καθοριστικό σε ένα νέο σενάριο διάσπασης.
Διάσπαση μέσω Βουλής
Ένα από τα σενάρια που διακινούνται, λόγω και των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ είναι η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του Κοινοβουλίου. Μετά την διαγραφή Πολάκη, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 35 βουλευτές, μόλις τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ.
Οι συγκρούσεις πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τέτοιο βαθμό όπου μια κίνηση Κασσελάκη μπορεί να οδηγήσει σε ανεξαρτητοποίηση τους πρώην προεδρικούς, που εμφανίζονται ως μπλοκ τουλάχιστον 7 βουλευτών. Σε ένα τέτοιο σενάριο, αυτόματα το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ περνά σε μια νέα περιδίνηση χάνοντας κι άλλα κοινοβουλευτικά προνόμια.
Παράλληλα μια πιθανή εκλογή Δούκα στο ΠΑΣΟΚ, θα ανοίξει τις πόρτες του κόμματος για εισροή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων να έχει χτίσει ήδη το σχετικό μονοπάτι παρέα με τον ομόσταβλό του στα δημοτικά έδρανα Κώστα Ζαχαριάδη, που θεωρείται φαβορί στη διαδοχολογία αν ο κ. Δούκας αφήσει τον δημαρχιακό θώκο.
Το πολυπόθητο συνέδριο
Από το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο της εποχής Κασσελάκη, ο νυν πρόεδρος του κόμματος είχε πειστεί ότι όλα θα αλλάξουν στο καταστατικό συνέδριο που θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις συνεντεύξεις του έδειχνε με κάθε τρόπο την κρισιμότητα του ερχόμενου συνεδρίου για το χτίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ όπως το θέλει εκείνος. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για τις επι μέρους διαφωνίες τους, ούτε καν για ένα θέμα που αποτελεί το πιο «καυτό» και είναι η τήρηση ή αλλαγή του καταστατικού για το όριο θητειών των βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο συνέδριο επί Αλέξη Τσίπρα ψηφίστηκε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν όριο τις τρεις συνεχόμενες πλήρεις θητείες. Στο όριο βρίσκεται σειρά ιστορικών στελεχών, όχι μόνο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά και του προεδρικού περιβάλλοντος.
Πάντως σε επίπεδο οργάνων ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε η εσωκομματική αντιπολίτευση των λεγόμενων «τσιπρικών» έχουν την πρωτοκαθεδρία καθώς αυτός που φαίνεται να «ελέγχει» το τοπίο είναι ο Νίκος Παππάς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA


