, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Το βιβλίο του παρουσίασε ο Δημήτρης Τσιόδρας στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+Video)

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Αναγνωστάκης», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος».

Στη Θεσσαλονίκη «ταξίδεψε» το βιβλίο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση , οι περιπέτειες ενός οράματος, συγγραφέας του οποίου είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Στις σελίδες αυτού του βιβλίου καταγράφονται οι διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης από το ξεκίνημά της και στη διάρκεια κομβικών στιγμών, που καθόρισαν κι επηρεάζουν ακόμη την κοινή πορεία. Διαμάχες που πηγάζουν από διαφορετικές αντιλήψεις για το κοινό νόμισμα, την αμυντική ενοποίηση, τη γερμανική επανένωση, τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, τις απαντήσεις στις νέες προκλήσεις ασφαλείας» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Νομίζω ότι ο Δημήτρης Τσιόδρας προσθέτει στην βιβλιογραφία για την Ευρώπη ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τον ενεργό πολίτη, μία αξιόπιστη προσέγγιση για τον πολιτικό, μία πλούσια πηγή για επιστήμονες και συγγραφείς» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης τονίζοντας πως «μέσα απ΄αυτό το έργο του ο Δημήτρης Τσιόδρας συστήνεται και ως ένας άριστος γνώστης της ευρωπαϊκής  διαδρομής, των θεσμών, των συσχετισμών, των σκοπιμοτήτων, των αγωνιών, των συγκρούσεων, που ενσωματώνει η ιδέα  της ευρωπαϊκής ενοποίησης, και γι αυτό πιστεύω ότι σε μία κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και σε μία εποχή όπου η πατρίδα μας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να ανατάξει τη διεθνή εικόνα της και να διαδραματίζει πλέον ενεργό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, έναν ικανότατο εκπρόσωπο της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Λόγω την Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο ΠΚΜ Απόστολος Τζιτζικωστας έστειλε μαγνητοσκοπημένο το μήνυμα του για τη σημερινή εκδήλωση. « Ο Δημήτρης Τσιόδρας σε όποιο μετερίζι και εάν βρίσκεται υπηρετεί το δημόσιο βίο με συνέπεια και υπευθυνότητα, με επιχειρήματα , με πίστη στο διάλογο , στους δημοκρατικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή λοιπόν η διαδρομή και η βαθιά γνώση αποτυπώνεται στο βιβλίο του» είπε μεταξύ άλλων ο κ Τζιτζικωστας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη , Βασίλης Γάκης . «Αναφερόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα την Ευρωπαϊκή ιδέα, μια ιδέα που δέχτηκε πολλά πλήγματα , χρησιμοποιήθηκε και πολλές φορές κακοποιήθηκε. Σας καλωσορίζω σε μια εκδήλωση που το επίκεντρο είναι ένας εξαίρετος δημοσιογράφος και ένας βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε ο κ. Γάκης.

«Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και προσφέρεται ως τροφή για σκέψη» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης.

«Η παρουσίαση γίνεται σε μια περίεργη συγκυρία, σε μια Ευρώπη που αλλάζει . Ο συγγραφέας περιγράφει την εξελεγκτική πορεία της ένωσης με μια Ελλάδα που πρωτοστατεί με ισχυρή φωνή και παρέμβαση, που η θέση της είναι στην καρδιά της Ευρώπης και όχι στην γωνιά σαν το μαύρο πρόβατο» επεσήμανε ο πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Γιαννούλα Καρύμπαλη, η οποία συνόψισε το περιεχόμενο του βιβλίου και μίλησε για τις ευρωπαϊκές κρίσεις οι οποίες αναδύθηκαν ανά τα χρόνια.

Στη δίκη της τοποθέτηση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, Καλλιόπη Χαϊνόγλου, είπε ότι «είναι στοίχημα για την Ελλάδα να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έπειτα μίλησε για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ΕΕ και έκανα αναφορά στα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο».

«Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει μια λανθάνουσα, αλλά αισθητή, ένταση μεταξύ του τι θα μπορούσε να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και του τι πραγματικά είναι. Αντίθεση μεταξύ του ευρωπαϊκού «εν δυνάμει» και του ευρωπαϊκού «εν ενεργεία». Αντίθεση μεταξύ διακηρυγμένων προθέσεων και τελικών αποτελεσμάτων» συμπλήρωσε από τη δίκη του πλευρά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.