ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ξεκίνησαν έλεγχοι στο αιγοπρόβειο γάλα για φαινόμενα νοθείας της φέτας – «Να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
25/01/2024
Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Ξεκίνησαν έλεγχοι στο αιγοπρόβειο γάλα για φαινόμενα νοθείας της φέτας - «Να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ζητούν οι κτηνοτρόφοι

EUROKINISSI/ ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ

Υπέρ των ελέγχων στο αιγοπρόβειο γάλα, οι οποίοι ξεκίνησαν πριν από δέκα ημέρες από μικτά κλιμάκια, τάσσονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά τους προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις νοθείας στη φέτα.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Παλάσκας, επισημαίνει στην Karfitsa ότι πρέπει να προστατευτεί η φέτα από περιστατικά νοθείας και ελληνοποιήσεων, ζητώντας από τη μεριά του κλάδου να συνεχιστούν αμείωτοι οι έλεγχοι και «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Όπως αναφέρει: «Ήταν πάγιο το αίτημα να γίνονται οι έλεγχοι για να μη χάσουμε τον λευκό “χρυσό”. Το κύριο εισόδημα των κτηνοτρόφων είναι από το αιγοπρόβειο γάλα. Δεν θέλουμε να γίνονται νοθείες και να δυσφημίζεται η φέτα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί πήγαιναν κάτι να κάνουν αλλά τα έβρισκαν δύσκολα. Όταν πήγαιναν να βγάλουν “λαβράκι” με τις νοθείες, σταματούσαν οι έλεγχοι».

Το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελασσόνα και δεσμεύτηκε για τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια σε τυροκομεία και σούπερ μάρκετ, με τους κτηνοτρόφους να αναφέρουν πως είναι θετικοί σε ελέγχους και στον δικό τους κλάδο προκειμένου να εντοπιστούν οι παράνομες πρακτικές.

Related Post

Μια γιορτή της φιλαναγνωσίας με θέα τον Θερμαϊκό – Άνοιξε τις πύλες του το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+Video)

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για τη 19η Γυμνή Ποδηλατοδρομία (ΦΩΤΟ+Video)

Πότε επαναλειτουργεί το Μετρό Θεσσαλονίκης – Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά της επέκτασης

«Η δικαιοσύνη λειτουργεί»: Τι λέει στην Κ ο πατέρας του Γ. Καμπαϊλή για τη δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην έκπτωτη δήμαρχο

Να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Ο κ. Παλάσκας σημειώνει πως η κυβέρνηση εισάκουσε το αίτημα των κτηνοτρόφων και οι έλεγχοι ξεκίνησαν, ωστόσο ζητά επίσης την αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα οι παραβάτες, πέραν των προστίμων που καλούνται να πληρώσουν, σε περιπτώσεις που συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές να έχουν αυστηρότερες κυρώσεις, για παράδειγμα να κλείσει ένα τυροκομείο που παρανομεί για δεύτερη φορά. «Περιμένουμε επίσης τα ονόματα όσων νοθεύουν να αναρτώνται, όχι να μπαίνουν στα συρτάρια. Όσοι κάνουν νοθείες δεν φοβούνται τις ποινές των προστίμων. Πρέπει να αναρτώνται τα ονόματά τους», συμπληρώνει.

Οι έλεγχοι γίνονται με κλιμάκια που απαρτίζονται από τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το υπουργείο και την αστυνομία, όπου λαμβάνονται δείγματα από τα σούπερ μάρκετ και ελέγχονται στα σύνορα βυτία που μεταφέρουν εισαγόμενο γάλα.

Ο κ. Παλάσκας αναφέρει ότι παρατηρούνται και φαινόμενα ελληνοποιήσεων, δηλαδή χρήσης πρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό. Στην περίπτωση των νοθειών, πέραν του αιγοπρόβειου γάλακτος, χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα και άλλες πρωτεΐνες.

Σήμερα μάλιστα, 25/01, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της φέτας, στο πλαίσιο της προστασίας της ελληνικής παραγωγής γάλακτος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Παλάσκας στην Karfitsa, υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχάνων απέναντι στους ελέγχους. Οι κτηνοτρόφοι από τη δική τους πλευρά προσθέτει ότι θα παραμείνουν στην αρχική τους θέση. Ειδικότερα: «Ευελπιστούμε να συνεχιστούν οι έλεγχοι, ώστε η φέτα και το πρόβειο γάλα να βρουν την τύχη και αυτό που τους αξίζει».

Τι προβλέπεται για τη φέτα ΠΟΠ

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρεται στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τη σχετική νομοθεσία για τη φέτα ΠΟΠ, το προϊόν παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων. Συγκεκριμένα: «Η φέτα παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων. Έτσι αποκτά το γνωστό λευκό χρώμα της καθώς και την ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και πρέπει να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες. Η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί τόσο από παστεριωμένο όσο και από μη παστεριωμένο γάλα, ουδέποτε όμως προστίθενται χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, πρωτεΐνες γάλακτος, καζεϊνικά άλατα, συμπυκνωμένο γάλα ή γάλα σε σκόνη».

Ξάνθη: 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία αναμένεται τις ημέρες του Καρναβαλιού – Δυναμικό παρών από τους Θεσσαλονικείς
Tags: Λευτέρης Αυγενάκης
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Αυτόματο προσχέδιο
Θεσσαλονίκη

Μια γιορτή της φιλαναγνωσίας με θέα τον Θερμαϊκό – Άνοιξε τις πύλες του το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+Video)

Με τη συμμετοχή 400 εκδοτών και 500 συγγραφέων σε 120 εκθετήρια, άνοιξε τις «πύλες» του το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης,...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
19/06/2026
Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για τη 19η Γυμνή Ποδηλατοδρομία (ΦΩΤΟ+Video)
Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για τη 19η Γυμνή Ποδηλατοδρομία (ΦΩΤΟ+Video)

Με χρώματα στα σώματά τους, μηνύματα απελευθέρωσης, ακτιβισμού και οικολογίας, γυμνοί ποδηλάτες βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για την 19η...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
19/06/2026
Next Post
Θεσσαλονίκη: ΙΧ προσέκρουσε σε φανάρι και το ξήλωσε

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 77χρονος σε τροχαίο - Το δίκυκλό του εξετράπη της πορείας του







Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa