, Δευτέρα
22 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ξεπερνώντας τη «γυάλινη οροφή» – Οι γυναίκες δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης μιλούν για τον ανδροκρατούμενο ακόμα χώρο της αυτοδιοίκησης

Ο αυτοδιοικητικός στίβος περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις και χρειάζεται μεράκι, διάθεση για προσφορά στα κοινά και δεξιότητες.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Στην Ελλάδα του 2024 αποτελεί ακόμη έναν ανδροκρατούμενο χώρο, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων στη χώρα μας είναι άνδρες. Ποια είναι όμως η εικόνα των τριών γυναικών δημάρχων της Θεσσαλονίκης;

Δήμος Καλαμαριάς – Χρύσα Αράπογλου

Αράπογλου

«Είμαστε μακριά ακόμη ως χώρα σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρότυπο στη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις αυξημένης ευθύνης. Πάντα υπάρχει αυτό που λέμε “γυάλινη οροφή“. Για τη γυναίκα είναι πολλές οι δυσκολίες που έχει να προσπεράσει ώστε να φτάσει σε κοινωνικά και επαγγελματικά αξιώματα. Στην Ελλάδα συνεχίζουν να υπάρχουν στερεότυπα. Έχει να κάνει και με τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας. Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης η συμμετοχή των γυναικών θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος βαθμός διοίκησης στον πολίτη», δηλώνει στην Karfitsa η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

Και συμπληρώνει πως το 2010 στην Ελλάδα είχαμε εννέα γυναίκες δημάρχους, δηλαδή ποσοστό 2,4% πανελλαδικά. Σήμερα έχουμε 22 γυναίκες δημάρχους στην χώρα, ποσοστό της τάξης μόλις του 6,8%. «Δεν μας τιμά αυτό», σχολιάζει η κα. Αράπογλου, προσθέτοντας πως στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς υπάρχουν 13 γυναίκες σε σύνολο 35 εκλεγμένων, δηλαδή ποσοστό 35%. «Στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους από τη δική μας παράταξη, το ποσοστό είναι 50%. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό», σημειώνει.

Δήμος Δέλτα – Γερακίνα Μπισμπινά

«Οι γυναίκες είναι λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους πιο ευαίσθητοι δέκτες των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών. Και η ευαισθησία δεν είναι αδυναμία. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι δύναμη κινητήρια που φέρνει αποτελέσματα», τονίζει στην Karfitsa η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά.

Η κα. Μπισμπινά απευθύνει μάλιστα κάλεσμα στις νέες του δήμου Δέλτα να ασχοληθούν με τα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να προσφέρουν στον τόπο τους και να συνδράμουν σε θετικές αλλαγές για την καθημερινότητα του πολίτη.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβούλευε ένα νέο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, απαντά: «Η αυτοδιοίκηση είναι γένους… θηλυκού. Οι συμβουλές μου σε μία νέα κοπέλα είναι αυτές που υπενθυμίζω καθημερινά στον εαυτό μου. Να είναι συνεπής και επίμονη μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα τη συμβούλευα να έχει ανοιχτά μάτια σε όλη την τοπική κοινωνία, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους, να συνομιλεί με όλους τους συνανθρώπους της, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς φόβο για το άγνωστο ή για αντίθετα επιχειρήματα. Η σύνθεση είναι το μυστικό. Να μπορεί δηλαδή μέσα από τις αντιθέσεις ή τα διαφορετικά αιτήματα να βρίσκει τη χρυσή τομή και βαδίζοντας στο δρόμο της μεσότητας να κάνει τη σωστή σύνθεση για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες».

Δήμος Λαγκαδά – Νίκη Ανδρεάδου

Η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, υπογραμμίζει μέσω της Karfitsa ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την παρουσία των γυναικών στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο μένει ακόμη πολύς δρόμος.

«Σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο, όπως είναι και η αυτοδιοίκηση, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα είναι πολλές. Πρωτίστως να πείσει ότι αξίζει να αντιμετωπίζεται ισότιμα, με σεβασμό και αναγνώριση των ικανοτήτων της. Ωστόσο επειδή δεν μου αρέσει να εθελοτυφλώ, θα σας πω ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Όπως στην κοινωνία μας γενικότερα, έτσι και στην αυτοδιοίκηση, υπάρχουν απαξιωτικές συμπεριφορές και έμφυλες διακρίσεις», τονίζει η δήμαρχος Λαγκαδά.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν γυναίκες με το υπόβαθρο, τη μόρφωση, τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα, στις οποίες πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να διοικήσουν. «Όσο περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, τόσο περισσότερες θα εκλέγονται και θα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Υπάρχουν άξιες γυναίκες, με σπουδές, συμμετοχή στα κοινά, δυναμισμό, γνώση των προβλημάτων και προτάσεις για τη λύση τους που δικαιούνται την ευκαιρία να διοικήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Γίνονται σημαντικά βήματα. Σίγουρα όμως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες εκτίθενται στην κρίση των δημοτών και κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους, εξασφαλίζοντας την εκλογή τους. Η συμμετοχή των γυναικών δεν θα πρέπει να είναι θέμα ποσόστωσης, αλλά πίστης σε αυτές, στις ικανότητές τους και στα διαπιστευτήρια που δίνουν ότι μπορούν επάξια να εκπροσωπούν τους πολίτες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.