04:03, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Υποτονική η αγορά στις ενδιάμεσες εκπτώσεις στη Θεσσαλονίκη

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκίνησαν στις 3 Μαΐου έρχονται στο τέλος τους και αφήνουν μουδιασμένο χαμόγελο στους επιχειρηματίες του εμπορικού κλάδου. Ιδίως όσων δραστηριοποιούνται στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης εν αντιθέσει με όσους διατηρούν καταστήματα εκτός κέντρου και σε άλλους δήμους, καθώς εκεί η εκπτωτική αυτή περίοδος δεν τόνωσε σχεδόν καθόλου την αγοραστική κίνηση.

Συγκεκριμένα, καταστήματα σε δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης είχαν την περισσότερη κίνηση, όπως δηλώνει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Ειδικά την περασμένη Κυριακή, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, μετά το μεσημέρι καταναλωτές ξεχύθηκαν για βόλτα στα μαγαζιά. Ωστόσο όπως τονίζει ο πρόεδρος «μια μέρα δεν φέρνει την αλλαγή, δεν φτάνει για να πάει καλά η αγορά. Και μάλιστα μια καλή μέρα όχι για όλη την πόλη, αλλά μόνο για τους κεντρικούς δρόμους».

Ο τουρισμός μικρή «ανάσα»

Ανάμεσα στο αγοραστικό κοινό είναι πλέον και οι τουρίστες που επισκέπτονται σιγά σιγά τη Θεσσαλονίκη, ενόψει καλοκαιριού, κάτι που αποτελεί μια μικρή «ανάσα» για τους επιχειρηματίες. «Οι ελπίδες μας παραμένουν στον τουρισμό, όμως ξέρουμε ότι δεν θα λυθούν έτσι τα προβλήματα, αν δεν λυθούν πρώτα των πολιτών, διότι η αγορά είναι δομημένη για συγκεκριμένο πληθυσμό ανθρώπων. Οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με όσα έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και όσα προστίθενται ειδικά τώρα με την αύξηση των τιμών και την ενεργειακή κρίση. Δεν έχουν πλέον την καταναλωτική δύναμη, οπότε αφήνουν ένα μεγάλο κενό στην αγορά το οποίο είναι αδύνατον να το καλύψει το τουριστικό κοινό που μπαίνει στην πόλη», αναφέρει ο κ. Φιλίππιδης. Άλλωστε όπως σημειώνει «σίγουρα ο τουρισμός θα μειώσει κατά λίγο το πρόβλημα, όμως δεν μπορεί να το εξαλείψει, διότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι αμιγώς τουριστικός προορισμός, δεν βασίζεται οικονομικά σε αυτό τον τομέα. Τα κέντρα των πόλεων λειτουργούν με τουρίστες, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη τί θα γίνει στην Τούμπα ή στην Χαριλάου που παρότι συμπεριλαμβάνονται στον κεντρικό δήμο δεν είναι στο κέντρο της πόλης».

«Δεν βοηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις»

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις από ότι φαίνεται πέρασαν και δεν ακούμπησαν ούτε τις αγορές εκτός του κεντρικού δήμου. Στο Ωραιόκαστρο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, Βασίλης Ιακωβίδης, περιέγραψε ότι η κίνηση ήταν υποτονική. «Είμαστε κατά των ενδιάμεσων εκπτώσεων και ελπίζουμε να εισακουστούμε. Δεν βοηθούν τις τοπικές αγορές σε καμία περίπτωση. Έχουμε καταλήξει να είμαστε εκπτωτικά καταστήματα. Αυτές οι εκπτώσεις βοηθούν κυρίως τα πολυκαταστήματα, τα οποία μπορούν και διαφημίζονται και προσελκύουν κόσμο. Την περασμένη Κυριακή για παράδειγμα, που οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, οι τοπικές αγορές ήταν ‘’νεκρές’’ και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο», λέει. «Ακόμη και οι Κυριακές δεν βοηθούν. Οι δυο Κυριακές που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα είναι υπεραρκετές», τονίζει και υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρόνο και περιμένει την Κυριακή για να πάει να ψωνίσει, αλλά ότι δεν έχει ρευστό. Το να είμαστε ανοιχτά τις Κυριακές μόνο τα λειτουργικά μας έξοδα αυξάνονται».

Ίδια εικόνα καταγράφηκε και στα ανατολικά της πόλης, στην Καλαμαριά. «Η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή ειδικά μετά τον Ιανουάριο που άρχισαν να έρχονται στους πολίτες φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος. Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα και αυτό φάνηκε στην αγορά. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν ξέφυγαν από αυτό και δεν έδωσαν κάποια βοήθεια στα ταμεία των καταστημάτων», εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς Σταύρος Κριτσιάνης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA