, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Δ. Θεσσαλονίκης: Κ. Ζέρβας και αντιδήμαρχοι πετούν στον Στ. Αγγελούδη τη «βόμβα» του ελλείμματος στα ανταποδοτικά

Ο Ζέρβας και οι αντιδήμαρχοι του ήξεραν εδώ και μήνες πως το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης είναι μείον και πως το οικονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της θητείας τους είναι ιδιαιτέρως μεγάλο.

Ήξεραν επίσης πόσο λάθος ήταν η προεκλογική δέσμευση του 2019 να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Μια απόφαση του κ.Ζέρβα που μετέτρεψε την καθαριότητα πόλης σε ανοιχτή πληγή και δημιούργησε «τρύπα» στα οικονομικά αφού τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα.

Η αύξηση των δημοτικών τελών για το 2024 ήταν μονόδρομος. Ωστόσο, από τη στιγμή που χάθηκαν οι εκλογές, η διοίκηση Ζέρβα αν και υπαίτια για το έλλειμμα, επέλεξε να κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο την «πάπια» και να πετάξει την «καυτή πατάτα» στον καινούργιο δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη.

Ενδεικτικό της κωλυσιεργίας είναι πως η αντιδημαρχία Οικονομικών δεν έχει έτοιμη ακόμη εισήγηση για τα ανταποδοτικά τέλη του επόμενου χρόνου, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη βάση νόμου να το πράξει προτού παραδώσει στον κ. Αγγελούδη.

Έγγραφο – εισήγηση για αύξηση των τελών κατά 35%

Σε σχετικό έγγραφο που φέρνει στο φως η «Karfitsa» επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως η διοίκηση Ζέρβα είχε προαποφασίσει αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%.

Το έγγραφο απέστειλε ο αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων, προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με θέμα: «Επιβεβαίωση της αύξησης 35% των συντελεστών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού για την κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών έτους 2024».

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής: «Με δεδομένο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις 31/12/2023 και σε συνέχεια της προφορικής ενημέρωσης από πλευράς σας, ότι κατόπιν συσκέψεως αποφασίστηκε αύξηση 35% των συντελεστών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού έτους 2024 για την κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών της τάξεως 2024, παρακαλώ για την έγγραφη επιβεβαίωση προκειμένου να προχωρήσει η υπηρεσία».

Μάλιστα, η διοίκηση έρχεται προ των ευθυνών της. Τονίζεται πως τα ανταποδοτικά τέλη έπρεπε να εγκριθούν τον περασμένο Οκτώβριο, για την ακρίβεια λίγο μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και να έχουν κοινοποιηθεί εγκαίρως στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω καθώς και το γεγονός ότι το χρονικό περιθώριο που θέτει το νομικό πλαίσιο έχει πλέον καταστρατηγηθεί δηλαδή η Απόφαση (κανονιστική) Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό συντελεστών Τελών καθαριότητας και Φωτισμού και Δημοτικού Φόρου για την κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών καθαριότητας – φωτισμού ηλεκτροδοτούμενων χώρων, λαμβάνεται κατά τον μήνα Οκτώβριο, κοινοποιείται στη ΔΕΗ και στους άλλους παρόχους μέχρι και την 30η Νοεμβρίου και αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους», καταλήγει το έγγραφο.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τα εξής: Γιατί η διοίκηση Ζέρβα δεν πέρασε τα ανταποδοτικά τέλη τον Οκτώβριο, ως όφειλε; ‘Οπως έχουν πράξει άλλοι δήμαρχοι που ηττήθηκαν στις εκλογές αλλά είχαν το σθένος της αύξησης για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο δήμος τους;

Και με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί θα προλάβουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάξουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών; Η’ θα υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη για τον δήμο Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο;

Το έλλειμμα ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ – Χάθηκε και το «μαξιλαράκι» 18 εκατ. της διοίκησης Μπουτάρη

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η «τρύπα» στον δήμο για 2023 και 2024 θα αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ. ‘Ηδη από το τρέχον έτος υπάρχει έλλειμμα τουλάχιστον 11,5 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από τη διαφορά εσόδων και εξόδων στην καθαριότητα.

Η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη το 2024, λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων που ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έκανε «φτερά» και το «μαξιλαράκι» ύψους 18 εκατ. ευρώ που άφησε παρακαταθήκη η διοίκηση Μπουτάρη, με τους ανθρώπους της παράταξης Αγγελούδη να τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί ένας πλήρης και εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά πεπραγμένα των τελευταίων ετών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.