, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ακτιβιστές κατηγορούν την X ότι χορηγεί μπλε σημάδια ελέγχου σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) ενδεχομένως παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, καθώς δέχεται πληρωμές για συνδρομές από οντότητες στις οποίες έχει απαγορευτεί η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση.

Η έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Tech Transparency Project (TTP) δείχνει ότι η X έλαβε πληρωμές από λογαριασμούς που ανήκουν σε ηγέτες της Χεζμπολάχομάδες Χούθι, καθώς και σε ρωσικά και ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι συνδρομές, οι οποίες κοστίζουν 8 δολάρια το μήνα, προσφέρουν στους χρήστες ένα μπλε σημάδι ελέγχου – που κάποτε περιοριζόταν σε επαληθευμένους χρήστες – και καλύτερη προώθηση από τον αλγόριθμο του X, μεταξύ άλλων προνομίων.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διατηρεί μια λίστα με τα ονόματα των ατόμων στα οποία έχει υποβάλλει κυρώσεις. Αν και σύμφωνα με τους επίσημους όρους χρήσης της Χ απαγορεύεται σε άτομα και οργανισμούς που περιλαμβάνονται στη λίστα να πραγματοποιούν πληρωμές στην πλατφόρμα, η έκθεση βρήκε 28 λογαριασμούς που είχαν λάβει το μπλε σημάδι ελέγχου.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η X παρείχε υπηρεσίες premium σε ένα ευρύ φάσμα ομάδων στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για τρομοκρατία και άλλες δραστηριότητες που βλάπτουν την εθνική τους ασφάλεια», δήλωσε η Κέιτι Πολ, διευθύντρια του Tech Transparency Project. «Είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η X έχει χάσει τον έλεγχο της πλατφόρμας της», τόνισε.

Η εταιρεία έγραψε σε ανάρτησή της την Τετάρτη (14/2): «Οι ομάδες μας διάβασαν την έκθεση και θα αναλάβουν δράση αν χρειαστεί. Δεσμευόμαστε ότι θα διατηρούμε μια ασφαλή πλατφόρμα». Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η X αφαίρεσε τα μπλε σημάδια ελέγχου από αρκετούς από τους εν λόγω λογαριασμούς.

Μετά την εξαγορά του Twitter το 2022, η εταιρεία έχει προβεί σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της – σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμώντας τις συνδρομές έναντι των διαφημίσεων. Έχει επίσης αποκαταστήσει χιλιάδες λογαριασμούς που είχαν αποκλειστεί και έχει ανακαλέσει κανόνες που κάποτε ρύθμιζαν τον ιστότοπο.

Δεν είναι σαφές πώς οι οργανισμοί και τα άτομα που επισημαίνονται στην έκθεση παρέκαμψαν τους κανόνες της X και αγόρασαν τη συνδρομή. Επειδή η πλατφόρμα δεν επαληθεύει πλέον την ταυτότητα των χρηστών πριν χορηγήσει τα μπλε σημάδια ελέγχου, είναι πιθανό οι λογαριασμοί που ανακάλυψε το Tech Transparency Project να ανήκουν σε ψεύτικα προφίλ.

Ακτιβιστές κατηγορούν την X ότι χορηγεί μπλε σημάδια ελέγχου σε τρομοκρατικές οργανώσεις
(Ο λογαριασμός του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ)

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, άνοιξε έναν premium λογαριασμό τον Νοέμβριο και έκτοτε αναρτά ειδήσεις και memes που ειρωνεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Ο λογαριασμός του φέρει την ένδειξη ID-verified, που σημαίνει ότι ο κάτοχος του λογαριασμού παρείχε αντίγραφο κυβερνητικής ταυτότητας στην X.

Ακτιβιστές κατηγορούν την X ότι χορηγεί μπλε σημάδια ελέγχου σε τρομοκρατικές οργανώσεις
(Ο λογαριασμός της Harakat Hezbollah al-Nujaba, μιας πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν)

Ένας λογαριασμός με το όνομα Harakat Hezbollah al-Nujaba ο οποίος ανήκει σε μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, επίσης έλαβε το μπλε σήμα ελέγχου τον Νοέμβριο. Η πολιτοφυλακή της Υεμένης, γνωστή ως Χούθι, εγγράφηκε αυτόν τον μήνα, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες την χαρακτήρισαν τρομοκρατική ομάδα μετά τις επιθέσεις της σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο Facebook, αντιθέτως, οι αναζητήσεις για τον Νασράλα συνοδεύονται από μια προειδοποίηση που αναφέρει ότι το όνομά του «μερικές φορές συνδέεται με δραστηριότητες επικίνδυνων ατόμων και οργανώσεων».

Η X αρχικά παραχώρησε δωρεάν premium λογαριασμούς σε ορισμένους από τους κορυφαίους διαφημιστές της, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα ακόμη και με αυτούς, καθώς πολλοί έπεσαν θύματα χάκερ, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα που είδαν οι New York Times. Αυτόν τον μήνα, η Μονίκ Πινταρέλι, επικεφαλής των πωλήσεων διαφημίσεων της X στην Αμερική, απαίτησε έλεγχο όλων των λογαριασμών που είχαν λάβει δωρεάν χρυσά σημάδια ελέγχου και ζήτησε από τους υπαλλήλους να αφαιρέσουν τα σήματα από τους λογαριασμούς που είχαν παραβιαστεί.

ΠΗΓΗ: New York Times

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.