ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Σε ποια πεδία μπορεί η Ελλάδα να «βγει μπροστά» στην Τεχνητή Νοημοσύνη

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
18/09/2023
Social Media & Tech
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
ΚτΠ: Η Meccanica Group σύμβουλος για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξουν κατάματα τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), και να κάνουν βήματα στα πεδία της αύξησης της υπολογιστικής ισχύος, των έξυπνων αλγορίθμων και των δεδομένων, διατύπωσε πρόσφατα ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, με την ευκαιρία του συνεδρίου Thessaloniki Future Thinking Dialogues (TFTD 2023), στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, η Ευρώπη είναι πίσω σε υπολογιστική ισχύ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Open AI, η δημιουργός του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου ChatGPT, διαθέτει 25 φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ, σε σχέση με το βρετανικό Δημόσιο. Παράλληλα, έμφαση χρειάζεται να δοθεί στους έξυπνους αλγόριθμους, που θα «κουμπώσουν» αυτή την υπολογιστική ισχύ με τα δεδομένα.

Κατά τον κ. Μαστρογεωργίου, μέσα από οργανισμούς όπως ο «Δημόκριτος», που -όπως είπε- κάνει εξαιρετική δουλειά, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά και να σταθεί αξιοπρεπώς σε πεδία που συνήθως θεωρούνται αποκλειστικότητες άλλων χωρών, όπως η Μηχανική Μάθηση και τα Δεδομένα.

Παράλληλα, η χώρα μας θα μπορούσε να «βγει μπροστά» στο θέμα των δεοντολογικών αρχών χρήσης της ΤΝ, καθώς διαθέτει μακραίωνη παράδοση στον τομέα της φιλοσοφίας και της ηθικής. 

Πρόσθεσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδίως η δημιουργική (generative AI), ήρθε για να μείνει και ότι στα επόμενα αρκετά χρόνια θα ζούμε με την «έξυπνη υποβοήθειά» της. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε πιθανώς τον αναγραμματισμό του AI (Artificial Intelligence, Τεχνητή Νοημοσύνη) σε ΙΑ (Intelligent Assistance, έξυπνη υποβoήθεια), για οτιδήποτε παράγει ο άνθρωπος.

Related Post

Τι σημαίνουν τα meme «Tung Tung Sahur» και «Bombardino Crocodilo» που έχουν γίνει trend στο TikTok

Γιατί τα smartphones και οι υπολογιστές δεν επηρεάστηκαν από τους αμερικανικούς δασμούς

Δασμοί Τραμπ: Πόσο θα κόστιζε ένα iPhone αν η παραγωγή του γινόταν στις ΗΠΑ;

Πόσο θα κοστίζουν τα iPhone μετά την επιβολή δασμών 125% στην Κίνα;

Κατά τον κ. Μαστρογεωργίου, επειδή κάθε κρίση έχει μέσα της τον σπόρο της ευκαιρίας, η πανδημία δημιούργησε νέες συνθήκες, με τους ανθρώπους να έχουν περάσει το κατώφλι ενός νέου ψηφιακού κόσμου για να εργαστούν, να ψυχαγωγηθούν και να ζήσουν -ακόμα και εκείνοι για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν θεωρείτο αυτονόητο. 

«Πλέον έχουμε τη δυνατότητα ο κόσμος να μπορεί να χρησιμοποιεί πολύ σημαντικά εργαλεία για υποβοήθεια.

Αυτό που νομίζω πως πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι η ΤΝ χρειάζεται ικανούς ανθρώπους για να μπορέσει να λειτουργήσει και να εξελιχθεί και ότι είναι ένας κλάδος στον οποίο μπορεί ο καθένας να κάνει jump in (να μεταπηδήσει) και να βρει κάτι με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί -δεν είναι ανάγκη να γνωρίζει με τη στενή έννοια πληροφορική. Η ΤΝ σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να ελέγξεις και να ενισχύσεις περισσότερο ό,τι ήδη είχες ως background (υπόβαθρο)» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα, να αξιοποιήσει δηλαδή την ΤΝ για να δει πώς μπορεί να πετύχει επιπλέον αξία σε τομείς που αποτελούν συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Η πιο ανόητη φράση καθ’ οδόν προς το 2025 το «ολοκλήρωσα τις σπουδές μου»

Σε κάθε περίπτωση, για να δρέψει η οποιαδήποτε χώρα τους καρπούς, τα εκπαιδευτικά συστήματα, που είναι σχεδιασμένα με βάση μοντέλα του προηγούμενου αιώνα, χρειάζεται να ενισχυθούν και να αλλάξουν και ο πληθυσμός να κάνει reskilling και upskilling, δηλαδή να επικαιροποιήσει και να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του. Κατά τον κ. Μαστρογεωργίου, περίπου 1.5 δισ. άνθρωποι εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να κάνουν reskilling και upskilling ώς το 2030 και όχι απλά να μάθουν κώδικα αλλά να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο πώς μπορούν να γίνουν πιο παραγωγικοί χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ΤΝ.

«Στη Σιγκαπούρη δεν υπάρχει άνθρωπος άνω των 25 ετών που δεν θα κάνει μαθήματα δια βίου μάθησης. Η εθνική προτεραιότητα είναι η δια βίου μάθηση. Κι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να βγει από λεξιλόγιό μας είναι το “ολοκλήρωσα τις σπουδές μου”. Δεν υπάρχει πιο ανόητη φράση καθ’ οδόν προς το 2025» τόνισε ο κ. Μαστρογεωργίου.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, επισήμανε ότι χρειάζεται να εντοπίσει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ρύθμιση και την ανάπτυξη καινοτομίας. Όπως είπε, δεν «μεταβολίζει» εύκολα τις αλλαγές και δεν έχει ακόμα ανοίξει πλήρως η συζήτηση για το πού και πώς θα πάει η δική της καινοτομία. «Κι εδώ χρειάζεται μια συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια, γιατί ακόμα και η Γαλλία και η Βρετανία, παρότι παράγουν εξαιρετική καινοτομία, είναι πολύ μικρές από μόνες τους, για να αντεπεξέλθουν στον ορυμαγδό των εξελίξεων».

Σε σχέση με τη δυνατότητα ανταπόκρισης των επιχειρήσεων και του κράτους στην ταχύτητα των εξελίξεων, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη «φύγει πάρα πολύ μπροστά», αλλά τελικά όλα καταλήγουν στο πώς η κοινωνία θα μεταβολίσει και θα απορροφήσει την αλλαγή. Η δουλειά της Πολιτείας, πρόσθεσε, είναι να δημιουργήσει κανόνες και να πάρει καλές πρακτικές από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να τις εφαρμόσει στο Δημόσιο -ο δε ιδιωτικός τομέας να αντιληφθεί ότι «το κράτος δεν έχει σηκωμένο το χειρόφρενο. Ως προς τις ταχύτητες, θα τα βρούμε».

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνουν τα meme «Tung Tung Sahur» και «Bombardino Crocodilo» που έχουν γίνει trend στο TikTok
Social Media & Tech

Τι σημαίνουν τα meme «Tung Tung Sahur» και «Bombardino Crocodilo» που έχουν γίνει trend στο TikTok

Το TikTok κατακλύζεται από σουρεαλιστικά memes που θυμίζουν έναν παράξενο ψηφιακό εφιάλτη. Πρόκειται για τον κόσμο του «Italian Brainrot» —...

Αναρτήθηκε από Newsroom
26/04/2025
Η Apple διακόπτει την πώληση αυτών των MacBook Air
Social Media & Tech

Γιατί τα smartphones και οι υπολογιστές δεν επηρεάστηκαν από τους αμερικανικούς δασμούς

Εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές, οι ΗΠΑ αναθεώρησαν τη θέση τους εξαιρώντας...

Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
13/04/2025
Next Post
Πρωτογενές πλεόνασμα με αυξημένα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο

Χ. Σταϊκούρας: Δράσεις και άξονες για τα εμβληματικά έργα και την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία “Daniel”







Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa