, Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

search icon search icon

Καπουτζήδα, Δαούτ Μπαλή, Κουκλουτζάς, Αρσακλί – Έτσι λέγονταν παλιά οι περιοχές της Θεσσαλονίκης

11 περιοχές της Θεσσαλονίκης που παλαιότερα είχαν διαφορετικό όνομα από αυτό που έχουν σήμερα.


Μια πόλη με μεγάλη ιστορία στα βάθη των χρόνων όπως η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μην έχει ενδιαφέρον και η ονοματοδοσία των περιοχών της.Ποιος γνωρίζει πως λεγόταν παλιά το Ωραιόκαστρο και γιατί ονομάστηκε έτσι, που ήταν η «Μπάρα» και γιατί ο «Κουκλουτζάς» άλλαξε ονομασία; Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω…

Σέδες

Στα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά χρόνια η Θέρμη ονομαζόταν Σέδες. Όταν την περιοχή κατέλαβαν οι Οθωμανοί την μετονόμασαν σε «τσιφλίκι Σέδες». Το 1918 μετά την απελευθέρωση της ιδρύθηκε η κοινότητα με την ονομασία Θέρμη και φημολογείται πως το όνομα εμπνεύστηκε από μια αρχαία πόλη, η οποία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έδωσε το όνομά της στον Θερμαϊκό κόλπο.

Δαούτ Μπαλή

Το Ωραιόκαστρο είναι η ονομασία που αποφάσισαν να δώσουν στην περιοχή οι Πόντιοι που εγκαταστάθηκαν στο Κρυονέρι και έμεναν κοντά στους οικισμούς που τότε ονομάζονταν Δαούτ Μπαλή (μετάφραση: “Το μέλι του Δαβίδ”) και Ακ Μπουνάρ (Παλαιόκαστρο και Ασπρόβρυση). Καθότι υπήρχαν διάφορες ιδέες και απόψεις για την ονομασία που θα ήθελαν να δοθεί στην περιοχή από κοινού αποφάσισαν να την ονομάσουν Ωραιόκαστρο με αφορμή του Ωραίου Κάστρου που υπήρχε στον Πόντο, ανάμεσα στο χωριό Χατς και Άγιος Φωκάς.

Ρετζίκι

Παρότι η περιοχή ονομάζεται «Πεύκα Θεσσαλονίκης» η παλιότερη ονομασία της ως Ρετζίκι κρατάει ακόμη. Το Ρετζίκι προέρχεται από την παράφραση της παλαιοτουρκικής λέξης Örencik ή Urendjick που σημαίνει μικρός παράδεισος, ενώ κάποιοι την ερμηνεύουν και ως ερείπια.

Καπουτζήδα

Από τα βυζαντινά χρόνια έως και το 1927 η Πυλαία ονομαζόταν «Καπουτζήδα». Η λέξη σημαίνει «καστροφύλακες». Η ονομασία «Καπουτζήδα» οπότε δεν ήταν διόλου τυχαία, όπως ούτε η νεότερη της, διότι παραπέμπει στην φύλαξη των τειχών της πόλης. Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι η Πυλαία είχε διαφορετική ονομασία και στα αρχαία χρόνια και αυτή ήταν «Στρέψα».

Φραγκομαχαλάς

Αν και η περιοχή έχει αλλάξει όνομα το άκουσμα του παλιότερης του είναι οικείο για πολλούς. Ο λόγος για τον Φραγκομαχαλά, η περιοχή που βρίσκεται δίπλα από τα Άνω Λαδάδικα και πλέον την γνωρίζουμε όλοι ως «Φράγκων». Γιατί όμως μετονομάστηκε «Φράγκων»; Γιατί τον 19ο αιώνα στην περιοχή αρκετοί Ευρωπαίοι είχαν μεταφερθεί για να ζήσουν εκεί. Μάλιστα στην οδό Φράγκων βρίσκεται και ο καθολικός ναός της Αμώμου Συλλήψεως, η οποία είναι γνωστή και ως «Φραγκοκκλησιά».

Τσερέμπουλον

Εκεί που σήμερα βρίσκουμε το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μέχρι και τα Λαδάδικα ήταν το βυζαντινό λιμάνι της πόλης. Η ονομασία του ήταν Τσερέμπουλον.

Αρσακλί ή Ακσακλί

Το Πανόραμα όσο υπαγόταν στο «ναχιγιέ» της Καλαμαριάς και όσο στην περιοχή κατοικούσαν μουσουλμάνοι, τον 18ο αιώνα, ονομαζόταν «Αρσακλί» ή «Ακσακλί». Το 1914 Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν νέο χωριό εκεί και όπως ήταν λογικό έδωσαν μια νέα ονομασία, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η νέα ονομασία ήταν το Πανόραμα, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Καραχουσειν ή Καράισιν

Έως το 1913 στην περιοχή Καράισιν κατοικούσαν κυρίως οικογένειες βλάχων κτηνοτρόφων. Μετά το 1917 και την μεγάλη φωτιά που είχε κάψει τη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή δημιουργήθηκε στρατόπεδο φιλοξενίας για τους πυροπαθείς. Μετά από δυο χρόνια ξεκίνησε η άφιξη προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Με το πέρασμα του χρόνου η περιοχή άλλαξε όνομα και της δόθηκε η ονομασία «Πολίχνη», δηλαδή μικρή πόλη και συνδέθηκε με τον Κουκλουτζά (σημερινό Εύοσμο) και αργότερα με τη Σταυρούπολη.

Λεμπέτ

Το προηγούμενο όνομα της Σταυρούπολης ήταν «Λεμπέτ» λόγω του τζαμί του Λεμπέτ που χτίστηκε το 1903 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Τον Σεπτέμβριου του 1934 ο οικισμός Λεμπέτ μετονομάστηκε σε Σταυρούπολη με αφορμή τα εγκαίνια των πρώτων σπιτιών που κατασκεύασε η Πρόνοια, και με ταυτόχρονη ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Κουκλουτζάς

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 έφτασαν στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Ήταν κυρίως πρόσφυγες από την συνοικία Κουκλουτζάς της Σμύρνης και εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή βορειοδυτικά της πόλης. Η ονομασία που δόθηκε ήταν «Νέος Κουκλουτζάς», μια λέξη που σημαίνει «εύοσμον άνθος». Από το 1955 η περιοχή άλλαξε όνομα και ονομάστηκε «Εύοσμος».

Μπάρα

Η περιοχή από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι δυτικά της πλατείας Βαρδαρίου ονομαζόταν Μπάρα. Ήταν η σαλονικιώτικη «Τρούμπα» και από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τα μισά του είχε μεγάλη «άνθιση».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.