Μαγικά ηλιοβασιλέματα σαν πίνακες ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις. Όσοι την απαθανατίζουν με τις φωτογραφικές μηχανές τους δεν είναι μόνο οι επισκέπτες της, αλλά και οι κάτοικοι της. Ειδικά οι κάτοικοι της.
Η urbanίστικη περιβολή της με τα έντονα στοιχεία από το παρελθόν προκαλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας, επαγγελματίες ή χομπίστες να την δουν μέσα από την δική τους ξεχωριστή οπτική. Άλλοτε επίγεια και άλλοτε εναέρια η Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται σε φωτογραφίες, που πλέον κάνουν τον γύρω του διαδικτύου.
Ο Ζαφείρης Βαρζάκας αγαπάει τη Θεσσαλονίκη και αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες του. Την καταγράφει με την κάμερα του εδώ και δεκαετίες. Ένα από τα αγαπημένα του topic για φωτογράφηση είναι τα ηλιοβασιλέματα.
Μέσα από την Karfitsa παρουσιάζει το δικό του top 10 με ηλιοβασιλέματα από την νύφη του Θερμαϊκού.

«Τις καλύτερες φωτογραφίες με ηλιοβασιλέματα τις έχω βγάλει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ναυτικό Όμιλο, αλλά και στο Καλοχώρι».

«Για να κάνεις μια καλή λήψη παίζει σημαντικό ρόλο και η εποχή, σε ποιο σημείο θα πέσει ο ήλιος και τι καιρό θα έχει».

«Προσωπικά λατρεύω την επόμενη μισή ώρα μετά την δύση του ήλιου».

«Για να βγάλεις ένα ηλιοβασίλεμα θέλει αρκετή υπομονή. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις καθαρά τον δίσκο του ήλιου».

«Η Καλαμαριά έχει μεγάλο ατού γιατί έχει απέναντι της τον Όλυμπο. Ειδικά τον χειμώνα μας δίνει κατά καιρούς φοβερά φωτογραφικά σκηνικά».

«Βέβαια και η Νέα Παραλία είναι μαγεία».

«Παίζει ρόλο και πως θα πλαισιώσεις το ηλιοβασίλεμα. Δεν αρκεί μόνο ο ήλιος, αλλά και το γύρω σκηνικό».

«Κάποιοι ενδεχομένως να υποτιμούν τέτοιες φωτογραφίες, όμως θέλει αρκετή υπομονή για να τραβηχτεί μια ανάλογη, γιατί όλα κρατούν μερικά δευτερόλεπτα και ο χρόνος κυλάει γρήγορα».

Λίγα λόγια για τον Ζαφείρη Βαρζάκα
«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1959 και απο το 1984 δηλαδή κάτι παραπάνω απο την μισή μου ζωή ασχολούμαι με τις Βιντεοσκοπήσεις.Αρχικά βέβαια ξεκίνησε σαν χόμπυ και μάλιστα σαν συνέχεια της επι δεκαετίας πριν ενασχόλησής μου με την φωτογραφία αλλά απο το 1993 και μετά έγινε το επάγγελμά μου καθώς και με την είσοδο των υπολογιστών στην επεξεργασία βίντεο όπου επίσης είχα μεγάλη αδυναμία αλλά και της εμφάνησης του SVHS έβλεπα πως οι ευκαιρία για δημιουργία ήταν πλέον μπροστά μου.’Ετσι από το 1994 μέχρι και σήμερα αποτελεί την μοναδική μου επαγγελματική απασχόληση και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να κάνω πάντα το καλύτερο γιατί όπως λέει και η Αμερικανίδα φιλόσοφος Ayn Rand.”Ο πιο γρήγορος τρόπος να σκοτώσεις το πνεύμα ενός ανθρώπου, είναι να του ζητήσεις να είναι μέτριος στη δουλειά του.” ».
*τοποθεσία από κεντρική φωτογραφία: Μαρίνα Αρετσού