, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Streets of SKG: Η Διαμαντή Ολυμπίου κρύβει ιστορία αιώνων

Από την Αγγελική Κριαρίδου και την Φιλίππα Βλαστού

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Λαδάδικα, βρίσκεται η οδός Ολυμπίου Διαμαντή, την οποία διηρημένη σε τμήματα, ξεκινάει από την οδό Κατούνη και καταλήγει να τέμνει την οδό Φράγκων. Από την Βυζαντινή εποχή άρχισε να χτίζει την ιστορία της ως μέρος ενός λιμανιού, φτάνοντας τον προηγούμενο αιώνα να αποτελεί κέντρο εμπορίου, βιοτεχνιών αλλά και πόλος έλξης καλλιτεχνικών ομάδων. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων η περιοχή βίωσε το πέρασμα της Ρωμαϊκής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και την ιστορική πυρκαγιά του 1917. Το πρόσωπο της οδού σήμερα έχει αλλάξει ριζικά, καθώς δε θυμίζει σε τίποτα την έντονη δραστηριότητα που υπήρχε άλλοτε, ειδικότερα στον εμπορικό κλάδο. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στην οδό μέχρι σήμερα απαιτούν υψηλό κόστος για την αναπαλαίωση τους αλλά και γενικότερα η δυσμενής οικονομική κατάσταση της εποχής δεν ωθεί τους πολίτες σε νέα επαγγελματικά βήματα στην περιοχή.

Ποιος ήταν ο Διαμαντής Νικολάου Ολύμπιος

Η οδός Ολυμπίου Διαμαντή αντλεί το όνομά της από έναν Κατερινιώτη αγωνιστή του 1821, τον Διαμαντή Νικολάου Ολύμπιο ή Καπετάν Διαμαντή, που έζησε από το 1790 1856. Ο Ολύμπιος Διαμαντής ήταν κλεφταρματολός και αγωνιστής του 1821 που καταγόταν από την Πιερία. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στις ορεινές περιοχές του Βερμίου, των Πιεριών Όρων και του Ολύμπου, ενώ συμμετείχε ενεργά και στην εξέγερση της Κασσάδρας τον Ιούνιο του 1821 και σε πολλές μάχες ακόμα. Μάλιστα λόγω της στρατιωτικής δεινότητας με την οποία μαχόταν η προσωρινή κυβέρνηση και ο Άρειος Πάγος τον είχαν διορίσει αρχιστράτηγο Ευβοίας και Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος. Το 1844 διορίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα Γερουσιαστής.

Η οδός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που αλλάζει συνεχώς «πρόσωπο»

Πριν από μερικές δεκαετίες η Διαμαντή Ολυμπίου είχε μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα από αυτήν σήμερα. Από νωρίς τα ξημερώματα ο δρόμος φώτιζε από μαγαζιά που άνοιγαν από τις 06:00 και γέμιζε κόσμο από επιχειρηματίες και υπαλλήλους, μέχρι εργάτες, μεταφορείς και άλλες ειδικότητες. Δυο επιχειρηματίες της περιοχής περιγράφουν πώς η περιοχή αλλάζει… συνεχώς. (Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)

Ιστορικές διαδρομές

Στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή «μεγάλωσε» ο κύριος Τάσος Καραπαναγιωτίδης, μέσα από την επιχείρηση χονδρικού εμπορίου που διατηρούσε από το 1955 η οικογένειά του. Ο ίδιος, ο οποίος είναι ιστορικός, μιλώντας στην Karfitsa, ξεδίπλωσε την μακραίωνη διαδρομή της οδού. (Διαβάστε ΕΔΩ την ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον κ. Καραπαναγιωτίδη).

Τοπ Χανέ, εκεί που γλεντούσαν οι Θεσσαλονικείς

Στην οδό Δ.Ολυμπίου υπήρχε ένα μαγαζί που έστηνε τα καλύτερα υπαίθρια γλέντια. (Διαβάστε την ιστορία του ΕΔΩ).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ STREETS OF SKG ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ KARFITSA