fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Streets of SKG: Συγγρού – Βαλαωρίτου, από την άνθηση των βιοτεχνιών το 1980 στον κόμβο διασκέδασης και επενδύσεων του σήμερα

Με το πέρασμα του χρόνου, η περιοχή μια ανάσα πριν από τα Λαδάδικα, όπου βρίσκονται οι πολυσύχναστες οδοί της Βαλαωρίτου και της Συγγρού, έχει δεχθεί μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση και στο ύφος της.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Πάντα σημαντική «φλέβα» ζωής για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που απασχολούσε τους κατοίκους και αποτελούσε αγαπημένο σημείο της πόλης, η περιοχή της Βαλαωρίτου και της Συγγρού γίνεται εύκολα σήμερα στέκι για φαγητό, ποτό και διασκέδαση. Πλέον στεγάζει πλήθος καταστημάτων εστίασης και προσελκύει τόσο Θεσσαλονικείς όσο και επισκέπτες της πόλης. Η παρουσία των νέων είναι πολύ έντονη ενώ σε εορταστικές περιόδους και όχι μόνο κατακλύζεται από θαμώνες που κάνουν πάρτι ακόμη και στους πεζόδρομους.

Πώς άλλαξε η δομή της αγοράς με το πέρασμα του χρόνου

Δεν ήταν όμως πάντα «προέκταση» της νυχτερινής ζωής των Λαδάδικων. Κάποτε αποτελούσε ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά σημεία της πόλης, με πλήθος καταστημάτων λιανεμπορίου. «Γνωρίζω την περιοχή από το 1976. Έχει αλλάξει πολύ. Τώρα η περιοχή έχει γίνει υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι τα Λαδάδικα δίπλα και αυτό παίζει ρόλο. Αλλάζει η δομή της αγοράς», αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Ευστράτιος Σπυρέλης, ιδιοκτήτης καταστήματος εσωρούχων.

«Όταν ξεκινήσαμε εμείς ήταν μια εμπορική περιοχή με βιοτεχνίες, γραφεία, επιχειρήσεις και μαγαζιά λιανικής πώλησης», προσθέτει.

Η περιοχή έσφυζε από εμπορική ζωή, με πλήθος ευκαιριών για νέους επαγγελματίες. Αυτή την εικόνα αποτυπώνει μέσω της Karfitsa ο κ. Κίμων Κουλκουδίνας, που διατηρεί επιχείρηση λευκών ειδών και έχει βιώσει τις μεταβολές της περιοχής τα τελευταία 40 χρόνια.

«Όταν ξεκίνησα άνθιζε η βιοτεχνία. Δεν υπήρχε χώρος στη Βαλαωρίτου και στη Συγγρού που να νοικιάζεται. Πληρώναμε “αέρα” τότε για να βρούμε μαγαζί. Όχι μόνο κάτω στο ισόγειο αλλά και στους ορόφους. Πλέον έχει αλλάξει αυτό. Για να πάρω μαγαζί στη Βαλαωρίτου το 1982 μού ζήτησαν 15 εκατομμύρια “αέρα”. Είχε πολλή δουλειά όμως, τα βγάζαμε τα χρήματα με το παραπάνω», εξηγεί.

Πάντως προσθέτει πως «τώρα η περιοχή μας ομόρφυνε. Έγινε πιο προσιτή. Από τη Συγγρού μέχρι και τα Λαδάδικα. Έρχονται περισσότεροι νέοι».

Πλέον το ύφος της περιοχής έχει αλλάξει καθώς μετά από το 2000 όλο και περισσότερα καταστήματα εστίασης άνοιγαν στη Βαλαωρίτου και στη Συγγρού, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ουκ ολίγα μαγαζιά οδηγήθηκαν στο οριστικό λουκέτο, όμως τα τελευταία χρόνια η περιοχή γνωρίζει μια νέα άνθηση με μεγάλες επενδύσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και πιστό κοινό που την επιλέγει για τις εξόδους του.

Μεγάλες επενδύσεις από ξένους επενδυτές

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Θάνος Τσουλκανάκης σε δηλώσεις του στην Karfitsa επισημαίνει ότι η περιοχή αυτή έχει συγκεντρώσει επενδυτικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Κατά συνέπεια οι μεσίτες της πόλης ενδιαφέρονται για την περιοχή, ενώ και τα Airbnb έχουν πολλαπλασιαστεί. Αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα εννιαόροφου κτιρίου στην οδό Πτολεμαίων που ανακαινίστηκε από Αυστριακούς επενδυτές.

«Είναι μια περιοχή η οποία, ως προέκταση του ιστορικού κέντρου, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, κυρίως του εξωτερικού. Οι πελάτες μας είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν φθηνότερα καταστήματα, ορόφους ολόκληρους και κτίρια που έχουν ανακαινιστεί. Αυτές οι περιοχές έχουν ζήτηση και διαθεσιμότητα σε πιο φυσιολογικές τιμές συγκριτικά με το ιστορικό κέντρο. Γιατί οι τιμές της Θεσσαλονίκης δεν είναι φυσιολογικές», αναφέρει συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί όσο οι τιμές παραμένουν λογικές αλλά υπάρχει και διαθεσιμότητα χώρων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.