, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Σ’αυτά τα μαγαζιά πήγαιναν οι παππούδες σου και θα πας και εσύ!

Η αγάπη και το πάθος για τη μάθηση και τη γνώση είναι οι κινητήρες που τροφοδοτούν τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Η περιέργεια για κάθε τι καινούργιο αλλά και κάθε τι παλιό είναι εκείνη που μπορεί να δώσει ζωή στα πράγματα και να τα διατηρήσει ζωντανά. Πάνω σε αυτό στηρίχθηκε και η επιλογή ενός πρώην καθηγητή της Θεσσαλονίκης να τριγυρίζει τα καλντερίμια της πόλης και να μοιράζεται ιστορίες για τα μαγαζάκια που συνέβαλαν στο να φτάσει η Θεσσαλονίκη να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Ο Πάνος Καζανασμάς αποτυπώνει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό μαγαζάκια – θρύλους που άντεξαν στην πάροδο των καιρών και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι τώρα. Πίσω από κάθε φωτογραφία υπάρχει μία ενδιαφέρουσα μοναδική ιστορία που κάνει ξεχωριστή την ύπαρξή τους.

H Karfitsa συγκέντρωσε μερικές από τις φωτογραφίες από την πλούσια συλλογή του Π. Καζανασμά, αλλά και την ιστορία που κρύβει από πίσω του κάθε μαγαζί.

Snack Grill Express

Η ιστορία του μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω, στο 1926 συγκεκριμένα. Πρόκειται για το παλαιότερο κουτούκι της Θεσσαλονίκης που ακόμα και σήμερα προσφέρει μία από τις ποιοτικότερες γεύσεις όσον αφορά το κρέας του. Θα το βρεις ανοιχτό τις καθημερινές από τις 8 έως τις 12 το βράδυ. Το συγκεκριμένο κατάστημα φημίζεται για τον χειροποίητο γύρο του, ο οποίος ψήνεται στα κάρβουνα και πασπαλίζεται με κάθε λογής μπαχαρικά. Το μεράκι των ιδιοκτητών του είναι το στοιχείο που όχι μόνο το έχει διατηρήσει ανοιχτό, αλλά έχει κατορθώσει να κατακτήσει την πρωτιά στον τομέα του street-food.

Ζαχαροπλαστείο Χατζή

Το 1908 ο Σουλεϊμάν Σουλεϊμάνοβιτς ανοίγει στην οδό Βενιζέλου με Εγνατίας γωνία απέναντι από το παλιό Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ένα μικρό γαλακτοπωλείο, το οποίο πουλάει γαλακτοκομικά, σιροπιαστά, χαλβάδες και ροφήματα όπως γάλα και αριάνι και το περίφημο Μποζά που αποτελεί και το πρώτο αναψυκτικό των Βαλκανίων. Αν και το μαγαζί που ξέρουμε σήμερα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917, μεταφέρεται το ίδιο έτος στο σημερινό του «σπίτι» από όπου εξακολουθεί να μας…. κολάζει με τις λιχουδιές του. Στα «top» προϊόντα του μαγαζιού περιλαμβάνονται το καζάν ντιπί, με βουβαλινό γάλα και ροδόνερο, το εκμέκ με καϊμάκι βουβαλινό, το χανούμ μπουρέκ, το κιουνεφέ κανταΐφι και το μπουρμά κανταΐφι και το πολίτικο μαλεμπί. Η επιχείρηση πλέον βρίσκεται στα «χέρια» των αδελφών Γελίζ και Ιζέλ Χατζή, οι οποίες τη λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στην κληρονομιά των παππούδων τους.

Ζαχαροπλαστείο Δεληγεωργάκη

Όταν μιλάμε για μαγαζιά θρύλους, δεν γίνεται να παραλείψουμε το συγκεκριμένο. Το ζαχαροπλαστείο έχει περάσει πλέον στα χέρια της τρίτης γενιάς Δεληγεωργάκη, αφού λειτουργεί από το 1943 στο κέντρο της πόλης! Τα ηνία της επιχείρησης έχουν αναλάβει οι εγγονές του ιδρυτή, οι οποίες κάνουν πολύ καλή δουλειά το να κρατούν καλά φυλαγμένο το μυστικό της επιτυχίας. Ακολουθώντας πιστά τις συνταγές του παππού Δεληγεωργάκη εξακολουθούν να δημιουργούν λουκούμια με γεύση λεμόνι, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μαστίχα και ινδοκάρυδο που ήταν και εκείνες που απογείωσαν το μαγαζί. Φυσικά, πλέον, στο κατάστημα θα βρεις και άλλα γλυκίσματα που εμπλουτίζουν τον κατάλογο με έξτρα επιλογές.

Παντοπωλείον Λ.Γ. Ευστρατιάδη

Ιδού το παλαιότερο παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης! Η ιστορία «απλώνεται» πίσω στο μακρινό 1932. Εντοπίζεται πίσω από τις εργατικές κατοικίες της Ξηροκρήνης και καταλαμβάνει το ισόγειο ενός διώροφου σπιτιού που χτίστηκε το 1922, όταν κατέφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη. Το «μνημείο» αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά και παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια στην ίδια οικογένεια, η οποία κατοικούσε στον επάνω όροφο, όπου εξακολουθεί να μένει μέχρι και σήμερα.

Καφεζυθοπωλείο Δόξα

Κάτω από την Άνω Πόλη και τα παλιά κάστρα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα μαγαζί που το μακρινό 1968 λειτουργούσε ως καφενείο και φοιτητικό στέκι, ώσπου μετατράπηκε λιγο αργότερα σε καφεζυθοπωλείο – μαγειρείο. Όσο και αν πέρασαν οι δεκαετίες εκείνο έμεινε ταπεινό και απαράλλαχτο. Με μία χούφτα τραπέζια για να υποδέχεται λίγους και εκλεκτούς και μία σόμπα που όχι μόνο ζεσταίνει τον χώρο, αλλά και το ψωμάκι που θα σου έρθει στο τραπέζι το συγκεκριμένο μαγαζί σε γυρίζει πίσω σε άλλες πιο απλές εποχές. Το όνομα του μαγαζιού (για να μη σου μείνει και η απορία) είναι φόρος τιμής στην Δόξα Δράμας, την ποδοσφαιρική ομάδα και το μέρος καταγωγής των Παπαδοπουλαίων. Αν επισκεφτείς το συγκεκριμένο μαγαζί ένα πράγμα πρέπει να θυμηθείς, να δοκιμάσεις τα τηγανητά του κεφτεδάκια και τα μπριζολάκια του και θα μείνεις άφωνος.

Πήρε και Βραδιάζει 

Το «Πήρε και Βραδιάζει» ιδρύθηκε το 1944, λίγο μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Η αρχική του τοποθεσία ήταν στην οδό Αετοράχης. Το 1971 μεταφέρθηκε στην οδό Ομήρου 7, και μέχρι σήμερα βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Παρά το πέρασμα του χρόνου διατηρεί αναλλοίωτο το ύφος που το χαρακτήριζε ως κουτούκι από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του. Το σήμα κατατεθέν του είναι η βαρελίσια ρετσίνα που παράγεται στο κελάρι, το οποίο στεγάζεται στο υπόγειο του μαγαζιού.

Ξηροί Καρποί Ηρακλής

Το ιστορικό ξηροκαρπάδικο Ηρακλής. Το 1939 στη Θεσσαλονίκη, ο Ηρακλής Καραφουλίδης αρχίζει να ασχολείται με την τέχνη των στραγαλιών. Ανοίγει το δικό του μαγαζί στη στοά του κινηματογράφου «Αττικόν». Μερικά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1943, μεταφέρει το μαγαζί που στην Αγίας Σοφίας κι έπειτα στο Διοικητήριο. Τελικός προορισμός η οδός Ολύμπου 59, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Με πάνω από 80 χρόνια λειτουργίας ο «Ηρακλής» διαθέτει σήμερα ένα από τα διαχρονικότερα «brand names» στην πόλη.

Γαλακτομπούρεκο Γαλυφιανάκη

Οι πλούσιες γεύσεις του σε γυρίζουν πίσω στο 1998! Ο κ. Σωκράτης Γαλυφιανάκης ο πατέρας της ιδιοκτήτριας του καταστήματος λέγεται ότι κατέχει μία μυστική συνταγή, η οποία του δόθηκε όταν κάποτε παρείχε βοήθεια σε έναν άνδρα στην Πόλη και εκείνος με τη σειρά του θέλοντας να τον ανταμείψει του παρέδωσε το «κλειδί» για την τέλεια συνταγή για πολίτικο γαλακτομπούρεκο. Απ’ότι φαίνεται δίδαξε καλά τη θυγατέρα του, αφού το μαγαζί είναι must για κάθε έναν που αγαπάει το κλασικό γλυκό. Γαλακτομπούρεκα σε 4 μεγέθη ταψιών και μεγάλα ατομικά κομμάτια θα κάνουν και τον πιο δύσκολο πελάτη να παρακαλάει για να γευτεί τον… παράδεισο!

Αρτοποιία Κουκουμέρια

Δημιουργήθηκε το 1922, όταν ο Βασίλης Κουκουμέριας, φούρναρης στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και έφερε μαζί του την τέχνη της αρτοποιίας, ανοίγοντας ένα μικρό φούρνο στην περιοχή της Κάτω Τούμπας. Σύντομα στη δουλειά τον ακολούθησε και ο γιος του Δημήτρης, ο οποίος όμως πέθανε πολύ νέος. Έτσι τον φούρνο συνέχισε να δουλεύει από το 1935 η σύζυγός του, Ελισσώ, μητέρα δύο παιδιών, που είχε δίπλα της τον πεθερό της Βασίλη. Ο γιος της Ελισσώς, επίσης Βασίλης από τον παππού, συνέβαλε στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1947, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εκσυγχρονίζοντας την, προσθέτοντας και άλλα αρτοποιήματα. Την δεκαετία του ‘80 την «εμφάνισή» της έκανε και η τέταρτη γενιά, ο Δημήτρης και η αδερφή του Έλσα το 1985 σε ηλικία μόλις 20 χρονών. Τα δύο αδέρφια αγάπησαν από παιδιά τη δουλειά και συνεχίζουν να αποδεικνύουν το πάθος τους μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι το 1991 το προσφυγικό κτίριο που φιλοξενούσε τον φούρνο γκρεμίστηκε και δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος στο ίδιο μέρος όπου η αρτοποιεία έχει συνεχή παρουσία επί 101 χρόνια!

Δόμνα

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα από τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν «μητέρα πασών των ταβερνών» πρέπει να γυρίσουμε 80 χρόνια πίσω στο 1943 όταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του ως ταβέρνα – μπακάλικο. Αρχικά λεγόταν «Ρεματάκι», από το νερό που έτρεχε από έναν βράχο στην πίσω πλευρά του μαγαζιού. Το 1952 η διεύθυνση του καταστήματος «πέρασε» στα χέρια του Τάκη Παναγιώτη Νικολαϊδη, το οποίο σύντομα «βαφτίστηκε» με τη σημερινή του ονομασία στη μνήμη της μητέρας του, που πέθανε σε ηλικία 52 ετών. Το 2010 όταν απεβίωσε ο Τάκης την ταβέρνα ανέλαβαν τα παιδιά του, ο Κώστας και ο Χρήστος. Στην αρχή την λειτουργούσαν κάθε Τρίτη, ενώ τώρα είναι διαθέσιμη κάθε Τρίτη και Σάββατο. Από την «Δόμνα» πέρασαν διάσημοι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων, της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, ανάμεσά τους ο Μάνος Κατράκης, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Θανάσης Βέγγος, ο Μ. Φωτόπουλος, ο Β. Διαμαντόπουλος, ο Δ. Παπαγιαννόπουλος, ο  Κ. Χατζηχρήστος, ο Ν. Σταυρίδης, ο Ν. Ηλιόπουλος, η Α. Βουγιουκλάκη και άλλοι πολλοί.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.