Θεσσαλονίκη: Ο «Παρθενώνας» που «στόλιζε» το κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ+Video)
Ένα μοναδικό μνημείο, κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, όπου ο καθένας μπορεί να το επισκεπτεί αλλά δύσκολο να παρατηρήσει την ύπαρξη του. Ο λόγος για τον Ναό της Αφροδίτης.
Ο Ναός της θεάς Αφροδίτης δημιουργήθηκε με σκοπό την λατρεία των Ρωμαίων και χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα πΧ με αρχές του 5ου αιώνα πΧ. Το συνολικό του ύψος εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 10 μέτρα και αποτελούσε στολίδι για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ οι επισκέπτες μπορούσαν να το παρακολουθήσουν στην οδό Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το Σιντριβάνι της Αντιγονιδών.


Το 2000 με την ευκαιρία της κατεδάφισης της διώροφης οικοδομής που βρίσκονταν εκεί, υλοποιήθηκε η προσπάθεια ανασκαφής, η οποία ξανάφερε στο φως την ιστορία του, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσια.

«Στον χώρο αυτό υπήρχε ναός αφιερωμένος στη λατρεία των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και της θεάς Ρώμης. Τα μέλη του προέρχονταν από ναό του 6ου π.Χ. αιώνα, ιωνικού ρυθμού, που ήταν αρχικά στημένος, κατά την επικρατούσα άποψη, σε κάποια πόλη του Θερμαϊκού, πιθανόν στην Αίνεια κοντά στη Νέα Μηχανιώνα. Στα ρωμαϊκά χρόνια, στον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο αρχαϊκός ναός αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε ολόκληρος στον χώρο των αρχαίων ιερών της Θεσσαλονίκης και ανασυντέθηκε στη νέα του θέση πάνω στη ρωμαϊκή θεμελίωση (κρηπίδωμα). Το 1936, κατά την ανέγερση κτίσματος σε οικόπεδο της πλατείας Αντιγονιδών, βρέθηκαν εξαιρετικής τέχνης γλυπτά (ανδριάντες της ρωμαϊκής περιόδου και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού) που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά τα ερείπια του ναού θάφτηκαν κάτω από την οικοδομή. Τμήμα του μαρμάρινου κρηπιδώματος αποκαλύφτηκε το 2000 μαζί με άλλα τέσσερα αγάλματα αυτοκρατόρων των ρωμαϊκών χρόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά η μεγάλη πινακίδα που βρίσκεται στο σημείο με στόχο να ενημερώσει τους επισκέπτες.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικά άνθρωποι που υποστήριζαν τον ναό προσπάθησαν να σταματήσουν την κατάχωση κάτω από τα διαμερίσματα, από την οποία πολλές φορές απειλήθηκε ο ναός, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα περισσότερα μέρη της ενδιαφέρουσας ιστορίας του, βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πέρα, εκεί όπου πλέον σταθμεύουν τα αυτοκίνητα. Όσα ευρήματα έχουν βρεθεί, έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.


Ο Ναός της Αφροδίτης παραμένει ο «Παρθενώνας» της Θεσσαλονίκης, με τις αλλαγές στο σημείο να είναι εμφανής, να μην θυμίζει το παρελθόν αλλά η σημασία και η ιστορία του να παραμένει αναλλοίωτη.