Θεσσαλονίκη: Πώς ήταν το Βασιλικό Θέατρο την περίοδο της Κατοχής; (ΦΩΤΟ)
Το Βασιλικό Θέατρο είναι ένα από τα κτίρια «κοσμήματα» της Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα του Facebook «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης», ανήρτησε εικόνες από το Βασιλικό Θέατρο, όπως ήταν την περίοδο της Κατοχής.
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1940, σύμφωνα με σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, για να λειτουργήσει ως σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το Εθνικό Θέατρο εκείνη την περίοδο ονομαζόταν Βασιλικό και έτσι δόθηκε στο κτίριο η συγκεκριμένη ονομασία, που διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Ήταν ανοικτό θέατρο με πρόβλεψη κάλυψης με χοντρό καραβόπανο. Πολύ σύντομα απέκτησε μονιμότερη στέγη και μετατράπηκε σε στεγασμένο θέατρο.
Το 1961, το Βασιλικό Θέατρο αποτέλεσε την πρώτη στέγη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η πρώτη παράσταση που ανέβασε την περίοδο 1961-62 ήταν το ιστορικό δράμα «Παπαφλέσσας» τού Σπύρου Μελά, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη, με τον ηθοποιό Ιορδάνη Μαρίνο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Χρησιμοποιήθηκε για έναν χρόνο καθώς το 1962, μόλις ολοκληρώθηκε το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το ΚΘΒΕ μεταφέρθηκε εκεί. Στη συνέχεια, το Βασιλικό Θέατρο σταδιακά εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε.
Το 1986, το Βασιλικό Θέατρο επισκευάστηκε και φιλοξένησε εκδηλώσεις της Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου. Ύστερα, παραχωρήθηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που το χρησιμοποίησε μέχρι το 1996.
Η γήρανση των δομικών στοιχείων του κτιρίου επέβαλε την ανακατασκευή του, η οποία εντάχτηκε στα έργα που έγιναν με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997. Ο ανασχεδιασμός έγινε από τους αρχιτέκτονες Ν. Σχολίδη και Κ. Κουρουσόπουλο που διατήρησαν, ως ένα βαθμό, στοιχεία της μορφολογίας του παλιού κτιρίου. Εγκαινιάστηκε το 2000.
Η «μαύρη» περίοδος της Κατοχής
Κατά την διάρκεια της Κατοχής το θέατρο χρησιμοποιήθηκε από τους ναζί ως χώρος ψυχαγωγίας των γερμανικών στρατευμάτων, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις.
Δείτε πώς ήταν τότε το θέατρο εσωτερικά και εξωτερικά μέσα από τις φωτογραφίες της ομάδας «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»






