fbpx

, Πέμπτη
10 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

Streets of SKG – Τοπ Χανέ: Ο Πύργος του Βαρδαρίου (ΦΩΤΟ + Video)

Σημείο αναφοράς στο χάρτη της Θεσσαλονίκης αποτελεί ο ,γνωστός σε όλους, Λευκός Πύργος. Στη πόλη, όμως, και συγκεκριμένα στη περιοχή του Βαρδάρη εντοπίζεται και ένας ακόμη Πύργος με την ονομασία «Τοπ Χανέ», οι ρίζες του οποίου ξεκινούν ήδη από το 1546.

Τοπ Χανέ: Ιστορικά στοιχεία

Ως Τοπ Χανέ στα τουρκικά ορίζεται το «σπίτι του κανονιού». Ετσι ονομάζεται και η παράλια συνοικία της Κωνσταντινούπολης επί της ευρωπαϊκής ακτής στην είσοδο του Βοσπόρου. Ο Πύργος του Βαρδαρίου ήταν στη πραγματικότητα ένα φρούριο, το οποίο χτίστηκε τον χειμώνα του 1546 από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή,κατά τη σύντομη διαμονή του στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονική περίοδο χτίστηκε και ο περίβολος του Λευκού Πύργου.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό σύστημα οχυρώσεων, το οποίο αξιοποιήθηκε ως οπλοθήκη και κανονιοστάσιο κατά τον 16ο αιώνα. Κάτω από την τοιχοποιία βρέθηκαν πολλά ανακουφιστικά τόξα, μεγάλου πάχους, που χρησίμευαν για την απορρόφηση των κυμάτων της θάλασσας που έφτανε έως εκεί.

Στην ίδια περιοχή, ο Μέγας Κωνσταντίνος το 322/323 δημιούργησε και το Τσερέμπουλο, το τεχνητό λιμάνι που επεκτεινόταν μέχρι τα σημερινά Λαδάδικα, δίνοντας τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης.

Σήμερα, το «Τοπ Χανέ» είναι πολύ υποτιμημένο ως βυζαντινό κτίσμα και δεν αναδεικνύεται η αξία που πραγματικά διαθέτει. Μέσα στον χώρο βρίσκεται το ΙΚΑ Πύλης Αξιού ενώ το δικαστικό μέγαρο φαίνεται να είναι χτισμένο επάνω στα ερείπια των τειχών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.