, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Τσαρίχα Μάλαμα: H Θεσσαλονίκη μέσα από 10 δικές της φωτογραφίες

Η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις. Όσοι την απαθανατίζουν με τις φωτογραφικές μηχανές τους δεν είναι μόνο οι επισκέπτες της, αλλά και οι κάτοικοι της. Ειδικά οι κάτοικοι της. Η urbanίστικη περιβολή της με τα έντονα στοιχεία από το παρελθόν προκαλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας, επαγγελματίες ή χομπίστες να την δουν μέσα από την δική τους ξεχωριστή οπτική. Άλλοτε επίγεια και άλλοτε εναέρια η Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται σε φωτογραφίες, που πλέον κάνουν τον γύρω του διαδικτύου.

Η Τσαρίχα Μάλαμα ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τα τελευταία δυο χρόνια, «βέβαια επειδή μου αρέσει πολύ το τελευταίο διάστημα προσπαθώ και θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά», εξηγεί στην Karfitsa και παρουσιάζει το δικό της top 10 αγαπημένων της φωτογραφιών.

Εθν. Αμύνης

«Άρχισα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία στην πρώτη καραντίνα. Ενώ έκανα βόλτες στον ελεύθερο χρόνο μου εδώ στην Καλαμαριά , άρχισα να φωτογραφίζω με το κινητό μου πρώτα την θάλασσα και έπειτα όποια εικόνα έβλεπα έπλαθα με το μυαλό μου μια ιστορία.

Με το καιρό ανακάλυψα ότι μου αρέσει όλο και πιο πολύ, παίρνοντας όμως το έναυσμα από μια φίλη μου που ασχολούταν και η ίδια, αποφάσισα να επενδύσω στην πρώτη μου φωτογραφική μηχανή, επίσης σε διαδικτυακά μαθήματα στην περίοδο της καραντίνας και μετέπειτα σε δια ζώσης, προκειμένου να μάθω όλο και περισσότερα πράγματα».

Αγ. Σοφίας

«Μου αρέσει να φωτογραφίζω πολύ το αστικό τοπίο ιδιαίτερα τους δρόμους της πόλης, να τριγυρνάω στα στενά της, να αποτυπώνω στιγμές στο φακό μου, τους ανθρώπους και μέσα από τις φωτογραφίες μου να περνάνε στην αιωνιότητα, άλλωστε αυτός είναι ο κύριος λόγος που αγαπώ την φωτογραφία τόσο πολύ».

Οδός Σολωμού

«Δεν θυμάμαι το πρώτο μου κλικ, θυμάμαι όμως το σημείο που πήγα. Μόλις την πήρα στα χέρια μου πήγα στον Ναυτικό όμιλο της Θεσσαλονίκης. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν το συναίσθημα όταν την έπιασα πρώτη φορά στα χέρια μου…».

Ομπρέλες Ζογγολόπουλου, Νέα Παραλία

«Η φωτογραφία αποτελεί τον τρόπο διαφυγής μου. Μέσα από αυτή μπορώ να εκφραστώ, αποτυπώνοντας στιγμές, ξεφεύγω από την δική μου πραγματικότητα. Με βοηθάει να ξεχαστώ από διάφορα που με προβληματίζουν και αποτελεί έναν δημιουργικό τρόπο για να περνάω τον χρόνο μου. Θα μπορούσα να πω πως αποτελεί την ψυχοθεραπεία μου».

Εγνατία

«Δεν έχω κάποιο αγαπημένο σποτ, όπως ανέφερα και πριν, λατρεύω να φωτογραφίζω τους δρόμους της πόλης μου, της Θεσσαλονίκης ,οπότε το αγαπημένο μου σποτ αποτελεί οποιοσδήποτε δρόμος της αλλά και οποιαδήποτε στιγμή που μπορεί να δημιουργήσει μια ιστορία, στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον ,ελπίζω να καταφέρνω και σε όσους τις βλέπουν».

Ομπρέλες Ζογγολόπουλου, Νέα Παραλία

«Μέσα από το φακό μου, άρχισα να βλέπω την πόλη μου αλλιώς, να την παρατηρώ, να ανακαλύπτω μικρά μαγαζάκια, όμορφες γωνιές ,να επισκέπτομαι μέρη που είχα χρόνια να πάω, να βλέπω τους ανθρώπους της πως συμπεριφέρονται μέσα σε αυτήν να την αγαπάω όλο και περισσότερο, πολλές φορές αγνοώντας εσκεμμένα τα προβλήματά της».

Λευκός Πύργος

«Η φωτογραφία για μένα εμπεριέχει όλα τα συναισθήματα της δημιουργίας. Θα δανειστώ μια φράση του Α. Καμύ για να το περιγράψω καλύτερα : ‘’Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές’’».

Αδριανουπόλεως

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο instagram profile της Τσ. Μάλαμα