21:12, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

«Ιστορίες με …κάρυ!» Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης: Με ενοχλεί ότι οι Θεσσαλονικείς αρέσκονται να ζουν σε αυταπάτες

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Της: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ο Χαράλαμπος ή Μπάμπης, όπως του αρέσει να συστήνεται, Μπαρμπουνάκης νομίζω πως δεν θέλει πολλές συστάσεις στους Θεσσαλονικείς. Οι τίτλοι που τον συνοδεύουν αμέτρητοι. Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Β.Ελλάδας, η «ψυχή» του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός, πρόεδρος Συνδέσμου ΟΤΑ, μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος χαμογελαστός, πράος, με εμπειρία και αποτελεσματικότητα σε θέσεις ευθύνης που ανέλαβε. Θέλετε κι άλλα;

Υπολογίζετε πόσα βιβλία διαβάσατε ή εκδώσατε;

Ασχολούμαι από μικρός με το βιβλίο, περίπου 60 χρόνια, σε όλη αυτή τη μεγάλη διαδρομή έχω εκδώσει εκατοντάδες βιβλία και έχω διαβάσει αναρίθμητα.

Συναισθήματα στο ξεφύλλισμα νέας έκδοσης…

Κάθε νέο δημιούργημα φέρνει χαρά, ικανοποίηση και συναίσθημα προσφοράς στο αναγνωστικό κοινό. 

Σας λείπει η ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση;

Πιστεύω ότι στη διαδρομή των 30 χρόνων στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησα έργα υποδομής στη πόλη που βελτίωσαν δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών όπως τα περιβαλλοντολογικά πάρκα Θέρμης και Δερβενίου, χώροι απορριμμάτων που μεταβλήθηκαν σε χώρους πρασίνου και χρησιμοποιούνται από το κοινό. Όσον αφορά την ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη συνέβαλα στην ανάπτυξη της με νέες δράσεις χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο πρωτοποριακά υλικά για την εποχή τους. Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα απορρίμματα στους Ταγαράδες και αποκατάσταση πολλών χωματερών με το οριστικό κλείσιμο τους, μονάδα διαλογής απορριμμάτων και δημιουργία νέου ΧΥΤΥ. Ξεκινήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία, με δράσεις και έντυπο υλικό που έβαλε νέες έννοιες στην εκπαίδευση.

Στιγμή στην πορεία με τα Κοινά που ξεχωρίζετε;

Όταν ήμουν πρόεδρος του Ο.Τ.Α Μείζονος Θεσσαλονίκης μετά από πολύ αγώνα κατάφερα να εντάξω τα έργα υποδομής για το περιβάλλον και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στο Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα που μου έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω όλα αυτά τα μεγάλα έργα στην πόλη μας.

ΠΑΣΟΚ από πάντα;

Θεωρώ ότι η συνέπεια στη πολιτική διαδρομή του καθενός είναι προτέρημα.

Παραμένει στενή η σχέση με την ανακύκλωση;

Φυσικό είναι που το επεξεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια και έχει μπει στην καθημερινή μου ζωή.

Τι σας ενοχλεί στην πόλη;

Ότι οι συμπολίτες μου αρέσκονται να ζουν σε αυταπάτες όπως υποβλήθηκαν στη προηγούμενη δεκαετία.

Νιώθετε το Φεστιβάλ Βιβλίου παιδί σας;

Φυσικά γιατί το ξεκινήσαμε και το συνεχίζουμε 41 αδιάλειπτα το χρόνια.

Σε τι έχετε αδυναμία;

Στα αδέσποτα ζώα που προσπαθώ να τα βοηθήσω με κάθε τρόπο.

Έχει μείνει κάποιο απωθημένο;

Θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να προσφέρω από άλλες θέσεις την εμπειρία μου και τη γνώση μου όλων αυτών των χρόνων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA