, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

Κ.Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με καθημερινές μάχες

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

Είναι η πρώτη συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στην εφημερίδα «Karfitsa» για το 2022. Λίγα 24ωρα μετά την έλευση του νέου χρόνου και με την πανδημία να επιμένει, ο κ. Ζέρβας αναλύει το όραμα του για την πόλη και ξεκαθαρίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες της διοίκησής του. Παράλληλα, απαντά σε όλες τις επικρίσεις και τις επιθέσεις που δέχεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης για μία σειρά ζητημάτων. 

Ο δήμαρχος τονίζει πως η Θεσσαλονίκη αλλάζει μέσα από καθημερινές μάχες, τις οποίες προσωπικά ήταν έτοιμος να δώσει από τη στιγμή που έθεσε υποψηφιότητα για το δημαρχιακό θώκο, ενώ συμπληρώνει πως ότι υποσχέθηκε προεκλογικά το κάνει πράξη και πως όλα έγιναν βάσει σχεδίου. «Δεν αιφνιδιάσαμε, δεν αλλάξαμε ρότα, δεν εγκαταλείψαμε το σχέδιο μας για την πόλη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά

Θυμίζει πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προαναγγέλλοντας ότι η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει με εκδηλώσεις τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό, ενώ εξηγεί ποια έργα και γιατί θα επέλεγε να κάνει «σήμερα» στην πόλη εάν υπήρχε μαγικό ραβδάκι. Ακόμη, βαθμολογεί την ομάδα του για τη μέχρι τώρα πορεία της στην προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών… είστε έτοιμοι να μάθετε τον βαθμό που της βάζει; 

-Δήμαρχε, επαναλάβατε πρόσφατα πως θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα το 2023. Μπαίνετε, δηλαδή, σταδιακά σε ρυθμούς εκλογών;

Αν εννοείτε ότι θα αφήσουμε την ουσιαστική δουλειά για να κάνουμε εκλογικούς σχεδιασμούς και δημόσιες σχέσεις η απάντηση είναι αρνητική. Προέχει το έργο, οι παρεμβάσεις στην πόλη – έχουμε ακόμη πάρα πολλά να κάνουμε σε αρκετούς τομείς, κυρίως στην καθημερινότητα. Εκεί θα ρίξουμε το κύριο βάρος της προσπάθειας.

Αν όμως με ρωτάτε για την πρόθεσή μου για τις επόμενες εκλογές, το λέω και από εδώ ξανά, ναι θα είμαι υποψήφιος, ναι θα παρουσιάσουμε μια ακόμα πιο θελκτική πρόταση στους Θεσσαλονικείς. Με περισσότερα πρόσωπα, νέες ιδέες και πολλή όρεξη για δουλειά. Για όλα όσα πρέπει και θα γίνουν στην πόλη μας.

-Αν σας πάω 2,5 χρόνια πίσω… Πήγαν τα πράγματα όπως τα σχεδιάσατε το βράδυ της εκλογής σας; 

Είναι τόσο πυκνός ο χρόνος που κάθε σημερινή εβδομάδα μοιάζει με ολόκληρο χρόνο. Στους 28 μήνες που είμαστε διοίκηση, τους 23 έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική πρόκληση της πανδημίας. Μόνο αυτό αρκεί για να ανατρέψει μέρος των σχεδίων – στοιχείο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το φθινόπωρο του 2019, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση. 

Από την άλλη, έχουμε καταφέρει να μείνουμε πολύ κοντά στις προγραμματικές μας εξαγγελίες. Κανείς δεν δικαιούται να υποστηρίξει ότι αιφνιδιάσαμε, ότι αλλάξαμε ρότα ή ότι εγκαταλείψαμε το σχέδιό μας για την πόλη. Υποσχεθήκαμε και το κάναμε πράξη: μειώσαμε τα τέλη, ανατάξαμε τη διοικητική μηχανή του Δήμου, ενισχύουμε το στόλο καθαριότητας, ψηφιοποιήσαμε πάρα πολλές διαδικασίες, τρέξαμε για όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την πόλη και ήδη υλοποιούμε πολλές παρεμβάσεις σε γειτονιές.

-Να το θέσω λίγο διαφορετικά. Το πλάνο εκείνης της βραδιάς προχώρησε απρόσκοπτα;

Όλα αυτά έγιναν και γίνονται βάσει σχεδίου. Τίποτε δεν γίνεται στον αυτόματο πιλότο. Αν κάτι με ενοχλεί, που το περίμενα αλλά σε πιο χαμηλό βαθμό, είναι η αντίδραση των δυνάμεων της ακινησίας, των κατ’ επάγγελμα πολέμιων της εξέλιξης της πόλης και η αργοπορία των διαδικασιών. Βρίσκουμε όμως συμμάχους τους δημότες μας που αναγνωρίζουν προθέσεις, σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των αλλαγών. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, και αλλάζει με μάχες που είχα ετοιμαστεί να δώσω από το 2019 και έχω βάλει στόχο να τις κερδίσω.

-Νομίζω πως η πιο κλασική ερώτηση των δημοσιογράφων είναι όταν ζητούν να βαθμολογήσετε το έως τώρα έργο σας…σε αυτό το πλαίσιο κι εγώ ρωτώ: τι βαθμό θα βάζατε στη διοίκηση σας;

Η ομάδα μας δείχνει ότι τα καταφέρνει, είναι καλός μαθητής και έχει θέληση να φτάσει πιο ψηλά. Ακόμη και στα μαθήματα που δεν τα πάει τόσο καλά δεν έχει κενά, που σημαίνει ότι με καλό «διάβασμα» και προετοιμασία μπορούμε να πάρουμε καλύτερο βαθμό.

Σε κανένα «μάθημα» δεν είμαστε αδιάβαστοι και είμαστε πολύ πάνω από τη βάση, όταν αναλάβαμε μετά από μια διοίκηση που …είχε μείνει στην ίδια τάξη. Προσωπικά υπήρξα πάντα αριστούχος και αν δεν πιάσω ανάλογους βαθμούς δε θα ησυχάσω!

-Θέλω να σταθώ αρχικά στον κορονοϊό. Κάναμε ποδαρικό στο νέο έτος με χιλιάδες κρούσματα. Σας προβληματίζει η πορεία της πανδημίας;

Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις. Πλέον όλοι γνωρίζουμε τί πρέπει να κάνουμε.  Δεν βρισκόμαστε στο 2020 όπου ο ιός ήταν ένας άγνωστος εχθρός. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, άλλωστε η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς γιατρούς και επιστήμονες, έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, με ένα υποδειγματικό σύστημα εμβολιασμών. Πάντα όμως προέχει η δική μας ατομική υπευθυνότητα, ο καθολικός εμβολιασμός, η προσοχή και η τήρηση των μέτρων. Ελπίζω ότι επιτέλους μέσα στο 2022 ο ιός θα καταστεί ενδημικός και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια πλήρως κανονική ζωή. Ξέρω πόσο επιβαρυμένοι είμαστε όλοι, αλλά ζητώ λίγη ακόμη υπομονή.

Η σκέψη μου βέβαια πάντα είναι στους υγειονομικούς, στους νοσηλευτές και σε όλα τα στελέχη του Ε.Σ.Υ που πρέπει να αντέξουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική κοινωνία. Είμαστε δίπλα σ’ όλους αυτούς τους καθημερινούς μαχητές με κάθε τρόπο. 

-Στα υπόλοιπα θέματα της πόλης, δέχεστε μια συνεχή κριτική από την αντιπολίτευση για ακυρώσεις έργων της προηγούμενης διοίκησης. Τι απαντάτε;

Οι μισοί υποστηρίζουν ότι ακυρώσαμε έργα των προηγούμενων και οι άλλοι μισοί πως ό,τι κάνουμε είναι συνέχειά τους. Ας αποφασίσουν τι από τα δύο ισχύει. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Στο ενδιάμεσο, όμως, μπορώ να σας πω τι παραλάβαμε, τι πετύχαμε και τι σχεδιάζουμε.

Πιστέψτε με θα ήμουν ο πιο ευτυχής δήμαρχος αν το 2019 παραλάμβανα έτοιμες ώριμες μελέτες, παραλάμβανα μια καλοκουρδισμένη διοικητική μηχανή που «φυσάει», παραλάμβανα μεγάλο στόλο οχημάτων και μηδενικά χρέη. Εδώ ξεκινήσαμε χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα για τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. 

Για να μην αναφερθώ σε πολυδιαφημισμένα έργα όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος που βρίσκονταν στον αέρα και εμείς τρέξαμε να το ξεκινήσουμε επί της ουσίας, για ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρομήσεις που είχαν χρόνια να γίνουν, για ανύπαρκτους ποδηλατόδρομους, για σπασμένους κάδους, όταν εμείς σε λίγους μήνες εγκαταστήσαμε στο κέντρο δεκάδες υπόγειους κάδους …

-Γίνεται, επίσης, λόγος για σχέδιο δίχως όραμα για τη Θεσσαλονίκη…

Τι συνιστά όραμα για την πόλη αν όχι οι υποδομές, οι επενδύσεις, οι παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, οι αναπλάσεις γειτονιών και οι επιτυχίες στον τουρισμό όπως αυτή με τη γαστρονομική διάκριση από την UNESCO;

Θέλουμε εκθέσεις ιδεών και φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή πραγματικά έργα, απτή βελτίωση της καθημερινότητας και υπαρκτές επενδύσεις;

«Όραμα» ή οδόστρωμα, φωτισμό και πεζοδρόμια, «όραμα» ή υπόγειους κάδους, «όραμα» ή αναπλάσεις γειτονιών, «όραμα» ή χρονοδιαγράμματα, έργα υποδομής και χρηματοδοτήσεις, «όραμα» ή επενδύσεις;

Λοιπόν και όραμα υπάρχει αλλά και υλοποίηση του. Και βελτίωση της καθημερινότητας. Πράξεις, έργα και όχι λόγια. Αποφάσεις και όχι αέναες συζητήσεις. Λύσεις και όχι δικαιολογίες.

Καθαριότητα, πράσινο και… Πλατεία Ελευθερίας

-Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και για την Πλατεία Ελευθερίας και τη μετατροπή της σε υπαίθριο πάρκινγκ… Τί να περιμένουμε τους επόμενους μήνες για το συγκεκριμένο έργο;

Για την πλατεία Ελευθερίας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο εργολάβος που ανέλαβε τη διαμόρφωσή της αδυνατούσε να την ολοκληρώσει και την παράτησε. Ένα σκάμμα και σκουριασμένες λαμαρίνες. Εμείς αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων με τη δέσμευση για δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής στο επίπεδο της γης. Ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες, τις αρχαιολογικές ανασκαφές, φροντίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου Ολοκαυτώματος των αδελφών Glid να είναι ορατό και επισκέψιμο και διαμορφώσαμε προσωρινά το χώρο ως υπαίθριο χώρο στάθμευσης απομακρύνοντας τα λαμαρίνες και δίνοντας μια ανάσα σε κατοίκους και επισκέπτες.

Έχουμε ήδη αναθέσει σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία την ωρίμανση τόσο των μελετών όσο και της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διπλή αξιοποίηση της πλατείας Ελευθερίας.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί κατόπιν όλων των παραπάνω ενεργειών πως είναι αδύνατη ή μη βιώσιμη η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, και εντός ενός σφιχτού χρονικού πλαισίου των πρώτων μηνών του 2022, θα προχωρήσουμε μόνο στην επιφανειακή διαμόρφωση της πλατείας ως πάρκου μνήμης και αναψυχής, με αυτονόητη την κεντρική θέση του μνημείου Ολοκαυτώματος στο χώρο.

-Πέρα από τα τεχνικά έργα, ποιοι τομείς της καθημερινότητας θεωρείτε ότι πρέπει να «σπριντάρουν»;

Καθαριότητα και πράσινο. Ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρόμια. Φωτισμός και χώροι άθλησης. Στάσεις λεωφορείων και χώροι στάθμευσης. Βάλαμε τις βάσεις και τώρα ήρθε η ώρα αυτό να το νιώσει, να το απολαύσει ο πολίτης και ο επισκέπτης.

-Προγραμματίζετε κάτι άλλο για το 2022;

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή – γεγονός ιστορικής σημασίας για τον ελληνισμό που μας απέκοψε από τον φυσικό ιστορικό μας χώρο, της Ιωνίας, της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου. Εξέλιξη που προκάλεσε τον πόνο και τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες, αλλά που διαμόρφωσε το νέο ελληνικό κράτος.

Μνήμες, παραδόσεις, εξιστορήσεις, κειμήλια από τις χαμένες πατρίδες έφτασαν δια της βίας εδώ. Ένα ανοιχτό τραύμα των παππούδων μας και η ανάμνηση του οικουμενικού ελληνισμού μετασχηματίστηκε μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας σε ένα μικρό θαύμα. Θαύμα που αναστήλωσε την Ελλάδα μέσα από τη σκληρή δουλειά και την ενσωμάτωση των χιλιάδων προσφύγων.

Η Θεσσαλονίκη λοιπόν, αυτή η πόλη με την τεράστια ιστορία, η πόλη που τους δέχθηκε τότε κατά χιλιάδες, που τους αγκάλιασε και έγινε νέα πατρίδα, που ανοικοδομήθηκε και από τον ιδρώτα τους, θα τιμήσει αυτήν την επέτειο.

Θα τιμήσουμε την ιστορία μας ως πόλη προσφύγων, θα τιμήσουμε τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό. Έχουμε ιστορικό και εθνικό καθήκον να το πράξουμε. Το 2022 λοιπόν είναι έτος αφιερωμένο σε αυτούς, με εκδηλώσεις που θα βεβαιώνουν ότι τίποτε δεν ξεχάστηκε, ότι η μνήμη είναι ενεργή.

Τα τρια έργα που θα ολοκλήρωνα άμεσα

-Αν υπήρχε αυτό που λέμε «μαγικό ραβδί» ποια τρία έργα θα ολοκληρώνατε σε χρόνο ρεκόρ και γιατί;

Μετρό, Περιφερειακή Οδό flyover, ανάπλαση ΔΕΘ και Μουσείο Ολοκαυτώματος. Σας προτείνω 4 και όχι 3!

Τα δύο πρώτα λύνουν οριστικά το μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας, μετακίνησης και συγκοινωνίας, που επηρεάζει από το περιβάλλον, την οικονομία, την ποιότητα ζωής μέχρι και την κοινωνική συνοχή της πόλης.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αλλάζει συνολικά όλη τη δυναμική της ευρύτερης περιοχής του κέντρου, με σύγχρονες εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, με περισσότερο πράσινο και υπόγειο πάρκινγκ. Θα δώσει στη Θεσσαλονίκη μια υποδομή μιας μητροπολιτικής πρωτεύουσας ταυτόχρονα με αστικό περιβάλλον αξιώσεων.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, γιατί με αυτό αποδίδει η πόλη την τιμή που αρμόζει στη μνήμη των χιλιάδων συμπολιτών μας που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επανασυνδέεται με το παρελθόν της, αξιοποιείται και αναβαθμίζεται μια περιοχή που ήταν υποβαθμισμένη με ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, φάρο κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας.

-Τι εύχεστε για το νέο έτος στους δημότες;

Εύχομαι υγεία πρώτα και πάνω από όλα. Εύχομαι να ξεπεράσουμε την πανδημία με μηδενικές απώλειες. Το «άπαντες παρόντες» που λέμε να ισχύσει. Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι μια χρονιά ανόρθωσης, οικονομικής ανόδου, ελαχιστοποίησης των προβλημάτων και επιστροφής στην κανονικότητα. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο από δέκα χρόνια και αλλεπάλληλες κρίσεις – όλοι χρειαζόμαστε ένα μέλλον πιο φωτεινό, πιο ήρεμο, πιο «κανονικό». Εύχομαι περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερα χαμόγελα.

Για την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη εύχομαι αυτή να είναι η χρονιά που όλα τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται να προχωρήσουν ουσιαστικά. Η εικόνα του η «Θεσσαλονίκη αλλάζει» να γίνει η «Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει».

-Τέλος, αν σας ζητούσα να ευχηθείτε και κάτι για τον εαυτό σας προσωπικά; Ποιο θα ήταν αυτό;

Θα σας πω τι θέλω, για ποιο πράγμα μάχομαι καθημερινά και τι με κάνει να σηκώνομαι κάθε πρωί από το κρεβάτι μου – όχι δηλαδή μια απλή ευχή. Θέλω να αποδειχθώ ένας καλός δήμαρχος για την πόλη που τόσο αγαπώ και να πιάσει τόπο όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια που καθημερινά γίνεται. Εύχομαι στο τέλος αυτού του κύκλου να παραδώσω μια Θεσσαλονίκη πολύ καλύτερη από αυτήν που παρέλαβα, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αναγνωρίσιμη σε Ευρώπη και κόσμο, με καλύτερες υποδομές και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όλους.

Να αποτινάξουμε μαζί παλιές νοοτροπίες, δικαιολογημένες ή μη γκρίνιες και ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Το «γιατί όχι και στη Θεσσαλονίκη» να δώσει τη θέση του στο «προφανώς και μόνο στη Θεσσαλονίκη». Αυτό μου δίνει δύναμη, αυτό με κάνει να συνεχίζω με την ίδια όρεξη όπως την πρώτη ημέρα. Αυτό με κρατά ξύπνιο από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στο δημαρχείο και στις γειτονιές της πόλης.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.