fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Μαρία Κεφάλα στην «Κ»: Το μήνυμα της πολιτείας προς κάθε κατεύθυνση είναι μηδενική ανοχή στη βία

Για το panic button, την εφαρμογή για τα κινητά που σώζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μιλάει μεταξύ άλλων  σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Καρφίτσα  η Μαρία Κεφάλα.

Συνέντευξη στη Φένια Κλιάτση

Η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής παράλληλα κάνει ειδική αναφορά  στο Αυτοτελές Τμήμα του ΣΕΠΕ, για περιστατικά βίας στους εργασιακούς χώρους, επισημαίνοντας πόσο από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη έχει δεχθεί 178 καταγγελίες .

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη να πληθαίνουν τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών. Υπήρχαν πάντοτε αυτά τα περιστατικά ή τώρα ο κόσμος μιλάει ευκολότερα γι’ αυτά και τους δίνει πλέον τη δέουσα σημασία;

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Περιστατικά βίας και κακοποίησης καταγράφονται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνίες. Γνωρίζουμε όλοι πως δεν πρόκειται για ένα καινούριο φαινόμενο. Φαινόμενα βίας υπήρχαν πάντα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα θύματα σπάνε τη σιωπή τους και καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές. Οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν γιατί γνωρίζουν ότι στον αγώνα κατά της βίας δεν είναι πλέον μόνες τους. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 και το οποίο προσφέρει στις γυναίκες θύματα βίας δωρεάν ψυχολογική, εργασιακή, νομική στήριξη και φιλοξενία.

Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. Ποιες ενέργειες και δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου;

Στον αγώνα μας ενάντια στη βία, δημιουργούμε με θεσμικές πρωτοβουλίες ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας. Διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του Δικτύου Δομών μας, ενώ από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και συστήσαμε Αυτοτελές Τμήμα, στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, αρμόδιο για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

Εξίσου σημαντικές νομοθετικές αλλαγές έγιναν και στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυστηροποιήσαμε ποινές για αδικήματα όπως ανθρωποκτονία, ομαδικός βιασμός, βιασμός σε βάρος ανηλίκου, θανατηφόρος ληστεία όπου προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας. Η δημοσιοποίηση, δηλαδή, οπτικοακουστικού υλικού από την προσωπική ζωή του θύματος χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που λάβαμε στο μέτωπο της αποτροπής και της πρόληψης, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία, είναι το «κουμπί πανικού».

Πείτε μας πώς λειτουργεί το Panic button;

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, το panic button, δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να καλέσουν σιωπηλά σε βοήθεια, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο. Το μήνυμα φθάνει αμέσως στην Αστυνομία και οι γυναίκες απομακρύνονται από τον δράστη και το κακοποιητικό περιβάλλον, σώζωντας τη ζωή τους.

Από πότε ξεκίνησε να λειτουργεί το Panic Button και μέχρι και σήμερα τι στοιχεία έχετε συλλέξει σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση του;

Το κουμπί πανικού (panic button) ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Μάρτιο του 2023 σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Το προσεχές διάστημα η εφαρμογή του θα επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, 789 γυναίκες που απευθύνθηκαν στην Αστυνομία και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών, εγκατέστησαν στο κινητό τους τη συγκεκριμένη εφαρμογή και το ενεργοποίησαν 120 φορές χωρίς τραγική κατάληξη για κανένα περιστατικό.

Το Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ έχει δεχθεί καταγγελίες για περιστατικά βίας στους εργασιακούς χώρους;

Ναι, φυσικά έχει δεχθεί καταγγελίες. Οι καταγγελίες στο ΣΕΠΕ το 2022 έφθασαν τις 151. Οι 137 καταγγελίες αφορούσαν σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής παρενόχλησης και οι 14 σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι φετινές καταγγελίες αναμένεται να είναι περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Από τον Ιανουάριο 2023 μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη 2023 το ΣΕΠΕ έχει δεχθεί 178 καταγγελίες.

Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να καταγγέλλουν περιστατικά βίας. Γιατί κανείς δεν πρέπει να ανέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές. Όλοι και όλες έχουν δικαίωμα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις, παρενόχληση ή βία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.