, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Π. Φιλίππου: Στην εκλογική μάχη με όπλο τη γνώση και την εμπειρία

«Τόσο ως αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος αλλά και ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ επί σειρά ετών, διαπίστωνα συστηματικά ότι για την κεντρική πολιτική σκηνή η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο παρίας της δημόσιας διοίκησης. Βεβαίως αυτό δεν με έκαμψε στο να παράξουμε έργο», δηλώνει ο Πέτρος Φιλίππου. 

Στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟ

«Επιθυμώ πλέον να συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα από τη Βουλή, εφόσον με επιλέξουν οι συμπολίτες μου», εξηγεί ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αφήνει πίσω του μια πορεία 32 ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόσφατα παραδώσατε τα ηνία του Δήμου Σαρωνικού για να διεκδικήσετε έδρα στη Βουλή. Τι σας παρακίνησε και πήρατε αυτήν την απόφαση;

Πιστεύω πως όλα στη ζωή έχουν μια αρχή, μέση και τέλος. Θεωρώ πως έπειτα από 32 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Καλυβίων, μετέπειτα ως δήμαρχος Σαρωνικού και ως αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής ο κύκλος της προσφοράς μου στην Αυτοδιοίκηση έπρεπε να ολοκληρωθεί για πολλούς λόγους.

Στη διάρκεια αυτής της πορείας, τόσο ως αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος αλλά και ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ διαπίστωνα συστηματικά ότι για την κεντρική πολιτική σκηνή η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο παρίας της δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Βεβαίως αυτό δεν με έκαμψε στο να παράξουμε έργο. Βάζαμε τους στόχους και υλοποιήσαμε σημαντικό έργο στην περιοχή, αλλά πάντα ήταν σαφές ότι υπήρχε ένα όριο στο τι μπορούμε να κάνουμε και να προσφέρουμε.

Με αυτή την εμπειρία και έχοντας πλέον μια σαφή εικόνα των προβλημάτων, αλλά και των απεριόριστων δυνατοτήτων που παρουσιάζει η Ανατολική Αττική, αποφάσισα να συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα από τη Βουλή. Στις εθνικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η πορεία που είχατε στον Δήμο Σαρωνικού και στην περιφέρεια είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εκλέγεστε συνεχώς από το 1990! Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Από όλες τις θέσεις που με ανέδειξαν οι συμπολίτες μου υπηρέτησα τον τόπο μου με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών. Δρομολογήσαμε υποδομές καίριας σημασίας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής μας. Δημιουργήσαμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύγχρονα αθλητικά κέντρα, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, βάζοντας την Ανατολική Αττική στην τροχιά μιας σύγχρονης περιαστικής περιοχής.

Στον δήμο μας κρατήσαμε τους συντελεστές δόμησης χαμηλούς, βάζοντας πολλές περιοχές στο σχέδιο πόλης, ώστε η περιοχή μας, που οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θεωρούν όαση αναψυχής, να μη μετατραπεί σε ένα ακόμη άχαρο, πυκνοκατοικημένο, αστικό κέντρο.

Το κύριο που θέλω να τονίσω είναι πως όλα αυτά δεν τα έκανα μόνος μου. Αγωνίστηκα μαζί με τους συνεργάτες μου και τους συμπολίτες μου σε καλές και σε δύσκολες στιγμές ο καθένας από το μετερίζι του, ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας.

Αυτή η ζεστή επαφή που είχα με τους συντοπίτες μου ήταν που μου έδινε τη δύναμη για να συνεχίσω και που, μαζί με το έργο που πραγματοποιούσαμε, οδηγούσε στην ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό μου.

Η Ανατολική Αττική τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό νέων κατοίκων. Ποιες είναι οι προτεραιότητες στην περιοχή;

Ένα βασικό ζήτημα είναι η ελλιπής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όλες οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής βρίσκονται μακριά από το κέντρο και τα κεντρικά νοσοκομεία. Η δημιουργία νέων, σύγχρονων υγειονομικών μονάδων και η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων κέντρων υγείας, χωρίς να απεμπολούμε τον κύριο στόχο που είναι νοσοκομείο στην περιοχή, προτεραιότητα για την Ανατολική Αττική.

Επιπλέον η περιοχή έχει μετατραπεί και σε οικονομικό κέντρο, με πάρα πολλές επιχειρήσεις και παραγωγικές δομές να έχουν μεταφερθεί σε αυτή τα τελευταία χρόνια, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές που να υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη. Επίσης πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης με την ανάδειξη των παραλιών, του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ανατολική Αττική, που πραγματοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στο Λαύριο, είχαν αναδειχθεί τα προβλήματα, αλλά και οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Με εξωστρέφεια, καλή οργάνωση και με κεντρικό σχεδιασμό, να εγγυηθούμε στους πολίτες ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η εκλογική μάχη;

Από την πλευρά μας είναι σίγουρο πως θα δώσουμε τη μάχη, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα που θα φέρει από τις πρώτες εκλογές στη χώρα προοδευτική διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα, αλλά αντιθέτως έχει καταφέρει να βυθίσει τη χώρα σε μια πολύπλευρη κρίση που πλέον αφορά πέραν της οικονομίας και τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας.

Η αλλαγή σε αυτή την κατάσταση είναι μονόδρομος και πιστεύω πως αυτό θα επιβεβαιωθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, έρχεστε δεύτεροι, το κυβερνών κόμμα προηγείται. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως θα ανατραπεί αυτή η εικόνα;

Το είδαμε ήδη στην Κύπρο, έχουμε δει κατά το παρελθόν και στη χώρα μας να πέφτουν έξω οι δημοσκοπικές προβλέψεις. Χωρίς να θέλω να θίξω τους επαγγελματίες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, θεωρώ πως για διάφορους λόγους, που δεν εμπεριέχουν πρόθεση φυσικά, δεν αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ακράδαντα πως το βράδυ των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κόψει πρώτος το νήμα, φέρνοντας μαζί τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.