, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Η θεατρική παράσταση για τα Τέμπη που… συγκινεί – Τι λέει στην «Κ» η σκηνοθέτης

Μέσα από ένα θεατρικό Ντοκουμέντο με μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων των Τεμπών απόφασισε η Γενοβέφα Κτενίδου να παρουσιάσει τα γεγονότα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών που στοίχησε την ζωή σε 57 επιβαινοντες.

Συνέντευξη στην Έλενα Μητσάλη

Το θεατρικό ντοκουμέντο με τίτλο «Εικοστή Ογδοόη» θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την σκηνοθέτη Γενοβέφα Κτενίδου «Οι επιζώντες θα αφηγούνται τα πρώτα λεπτά, τις πρώτες ώρες αφού συνέβη η μετωπική σύγκρουση και το μετά… Τους εφιάλτες, τον σωματικό και ψυχικό πόνο, την διαχείριση των τύψεων και την επανένταξη σε μια κοινωνία που οφείλει να αλλάξει, για να μην ξανασυμβούν αντίστοιχες τραγωδίες».

Tι μήνυμα θέλετε να περάσετε στο κοινό σας μέσα από το θεατρικό ντοκουμέντο που αφορά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών;

Το ότι η θέση “δεν με αφορά, δεν έγινε στο σπίτι μου” είναι λάθος και ξεπερασμένη. Το αν έχουμε ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ζήτημα ολόκληρης της κοινωνίας. Το αν τα κονδύλια για τα συστήματα ασφαλείας πηγαίνουν σε άλλους προορισμούς αντί να πηγαίνουν στην ασφάλεια, τότε αυτό μας αφορά όλους και όλοι περιμένουμε απαντήσεις και αποκατάσταση των συνθηκών διαβίωσης στην χώρα μας. Τα αυτονόητα δηλαδή.

Τι θα παρουσιαστεί στο θεατρικό ντοκουμέντο;

Μαρτυρίες των επιζώντων και συγγενών των θυμάτων μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας – θεατή των γεγονότων. Οι επιζώντες αφηγούνται τα πρώτα λεπτά, τις πρώτες ώρες αφού συνέβη η μετωπική σύγκρουση και το μετά… Τους εφιάλτες, τον σωματικό και ψυχικό πόνο, την διαχείριση των τύψεων και την επανένταξη σε μια κοινωνία που οφείλει να αλλάξει, για να μην ξανασυμβούν αντίστοιχες τραγωδίες.

Και οι συγγενείς μοιράζονται με τους θεατές την εμπειρία των πρώτων τραγικών μαντάτων, την προσπάθεια για δικαιοσύνη και το θέμα της συλλογικής ευθύνης απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Επίσης, οι θεατές θα ακούσουν και την πλευρά των μηχανοδηγών που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν εισακούγονταν.

Γιατί επιλέξατε να παρουσιάστε μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων των Τεμπών;

Το καλοκαίρι του 2023, που γεννήθηκε η ιδέα αυτού του θεάτρου ντοκουμέντο, είχα την αίσθηση ότι η κοινωνία επέτρεψε να ξεχαστεί αυτό το ζήτημα. Κι αυτό δεν το χωρούσε το μυαλό μου. Έλεγα “δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να μιλήσω, να εκφραστώ για αυτό”. Σκέφτηκα πως αν ο καθένας από το πόστο του, από τον χώρο εργασίας του, μιλήσει για το ζήτημα, τότε δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Μέσα από της μαρτυρίες που θα παρουσιαστούν στην σκηνή, θα ανοιχτεί διάλογος με το κοινό για την ατομική ευθύνη;

“Τις πταίει;” Για καθετί που συμβαίνει φταίνε μόνο οι άλλοι; Πότε φταίμε εμείς; Ή και εμείς; Ας απαντηθεί το ερώτημα ατομικά.

**Φωτογράφος: Γιώργος Αλεξάκης

ΙΝFO

28 Φεβρουαρίου 2023. Μία μετωπική σύγκρουση που στέρησε την ζωή 57 ανθρώπων και τραυμάτισε σωματικά και ψυχικά δεκάδες ακόμα. Ένα γεγονός ΣΤΑΘΜΟΣ στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Για πολλούς ο χρόνος σταμάτησε στις 23:21 εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Για άλλους συνεχίζει με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης.

Στο θέατρο Ντοκουμέντο της Γενοβέφας Κτενίδου αποκαλύπτονται καταθέσεις ψυχής από επιζώντες και συγγενείς θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών. Η συνειδητοποίηση έρχεται συχνά μέσα από την βαθιά γνώση και την ενσυναίσθηση. Μαρτυρίες συνανθρώπων μας παρουσιάζονται στην σκηνή, ανοίγοντας διάλογο με τον θεατή για την ατομική ευθύνη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο- Σκηνοθεσία : Γενοβέφα Κτενίδου
Ερμηνεύουν: Ελβίρα Καλίνη, Σμαράγδα Καρασαββίδου, Νίκος Κορεξιανός, Γενοβέφα Κτενίδου, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Νίκος Παλπάνης, Παύλος Παυλίδης, Βάσω Σαπουντζόγλου, Χριστίνα Σαρρή, Νίκος Σεμακούλα, Σωτήρης Χαρισόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Σεμακούλα
Μουσική: Εν δυνάμει, Κυριάκος Καραγιάννης
Σκηνογραφία: Χριστίνα ΝικολαΪδου
Ενδυματολογία : Βασιλική Κουτλή, Εύα Σιδέρη
Σχεδιασμός Αφίσας : Κωνσταντίνος Μουρατίδης
Φωτογράφιση:
Κωνσταντίνος Μουρατίδης, Ξένια Τσερέπη, Θάνος Τολιόπουλος
Υλικό Προτζέκτορα/ Τρέιλερ : Ξένια Τσερέπη
Μακιγιάζ / Μαλλιά : Βούλα Χουρτσίδου
Παραγωγή : Sign Productions
Υπεύθυνη Παραγωγής: Άννα Μανιάν

Παραστάσεις :
Τετάρτη 15, 22, 29 και Πέμπτη 16, 23 και 30 Μαίου στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητικό- Μαθητικό – Ανέργων – Τριτέκνων -Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ : 12 ευρώ
Ειδική Τιμή 10 ευρώ για γκρουπ 10 ατόμων
Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Aμαλία & more.com & goldmall.gr
Τ. 2310-842509

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.