, Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

search icon search icon

Τα 150 αγάλματα της Θεσσαλονίκης

 
froo
 
Εκατόν πενήντα υπαίθρια γλυπτά κοσμούν την πόλη της Θεσσαλονίκης και «κρύβουν» αξίες χρόνων. Πρόκειται για αγάλματα που
συνδυάζονται με σιντριβάνια και κρήνες, ανδριάντες, προτομές, μνημεία αφιερωμένα σε ήρωες και δημόσιους άνδρες και γλυπτά με συμβολικό
ή διακοσμητικό χαρακτήρα. Από τα σημαντικότερα αγάλματα είναι ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία και
ο έφιππος Βασιλιάς Κωνσταντίνος στην πλατεία Δημοκρατίας. Το πρώτο γλυπτό που τοποθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά την
απελευθέρωση το 1912, ήταν η προτομή του Γεωργίου του Α’.
 
Της Φρόσως Βαρβάρα
 
Τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός καταστροφής των μνημείων έχει αυξηθεί, λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, της ρύπανσης του περιβάλλοντος και βανδαλισμών. Ειδικό συνεργείο του δήμου Θεσσαλονίκης καθαρίζει τα γλυπτά είτε με χημικές ουσίες, είτε με τη βοήθεια διαφόρων εργαλείων. Στο πλαίσιο της πρόληψης για βανδαλισμούς, η επιφάνεια των αγαλμάτων επικαλύπτεται με ένα υλικό που δρα προστατευτικά σχηματίζοντας μία λεπτή μεμβράνη και το σπρέι δεν διεισδύει στο μάρμαρο.
«Η συντήρηση των μνημείων γίνεται από ειδική ομάδα του δήμου Θεσσαλονίκης κάθε φορά που χρειάζεται. Δηλαδή όταν υπάρχουν βανδαλισμοί» εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Ανδρέας Κουράκης και συνεχίζει: «Αρκεί φυσικά να υπάρχουν τα υλικά γιατί πολλές φορές δεν υπάρχουν. Βέβαια αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν αρκεί μόνο ο δήμος για να προστατέψει τα μνημεία αλλά θα πρέπει και οι πολίτες να βοηθούν σε αυτό». Μάλιστα, στην αρμόδια αντιδημαρχία υπάρχει ανοιχτή γραμμή για τους πολίτες που θέλουν να αναφέρουν βανδαλισμούς στα μνημεία της πόλης (2313318408 και 409).
Ποια είναι όμως τα βασικότερα αγάλματα της πόλης, τα οποία βλέπουμε και προσπερνούμε καθημερινά και ελάχιστοι γνωρίζουμε την ιστορία τους.
 
 
Βασιλιάς Κωνσταντίνος
BK
 
Στη μια πλευρά της πλατείας Δημοκρατίας ανάμεσα στα εργοτάξια του Μετρό, και κάτω από μερικά ψηλά δέντρα βρίσκεται ένα μαρμάρινο άγαλμα έφιππου αξιωματικού του στρατού, που είναι τοποθετημένο σε ένα ιδιαίτερα υψηλό βάθρο. Πλησιάζοντας ο περαστικός θα διαπιστώσει πως είναι ο ανδριάντας του Αρχιστράτηγου του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, και μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου. Πολλοί νομίζουν πως εκεί ήταν η αρχική θέση του αγάλματος, όμως στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο άγαλμα έχει μετακινηθεί συνολικά τρείς φορές, μέχρι να καταλήξει στη σημερινή του θέση.
Ελευθέριος Βενιζέλος
EB
Ανεβαίνοντας την Πλατεία Αριστοτέλους ακριβώς πριν τον Αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Φόρουμ, βρίσκεται το άγαλμα μιας από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, του Ελευθέριου Βενιζέλου. Έχοντας ο ίδιος επωμιστεί το βάρος ορισμένων εκ των πιο σημαντικών αποφάσεων που επηρέασαν την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα έπαιξε καθοριστικό ρολό σε μια σειρά από γεγονότα που αποδείχθηκαν μείζονος σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
Μέγας Αλέξανδρος
MA
Το άγαλμα «σύμβολο» του Μεγάλου Αλεξάνδρου καβάλα στον επί 20 χρόνια πιστό του σύντροφο, Βουκεφάλα, δεσπόζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε ένα άλλο σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο. Ανεγέρθηκε το 1973 με δαπάνες από ερανικές επιτροπές και εγκαινιάστηκε το 1974. Είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.
 
Αριστοτέλης
Στο κέντρο της Πλατείας Αριστοτέλους δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου αρχαίου φιλόσοφου Αριστοτέλη που φιλοτεχνήθηκε από τον Γ. Γεωργιάδη το 1990. Ο Αριστοτέλης μαζί με το δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, και η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα.
 
Κωνσταντίνος Καραμανλής
KK
Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεσπόζει στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Πραξιτέλη Τζανουλίνο. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσιάζεται «ευθυτενής, αγέρωχος, κλασικός και κομψός, σε στάση σχεδόν κούρου, η οποία και τον χαρακτήριζε». Με το αριστερό του χέρι εμφανίζεται να ακουμπά στο έδρανο του κοινοβουλίου, πάνω στο οποίο υπάρχει μια εικονογραφημένη παράσταση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, ενώ στο δεξί χέρι του κρατά τη συνθήκη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.