, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν μύγες που αναπαράγονται με παρθενογένεση

Μύγες ικανές να αναπαράγονται με παρθενογένεση δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, οι συγκεκριμένες μύγες θα αναπαράγονται με παρθενογένεση, δηλαδή δίχως να ζευγαρώνουν ή να γονιμοποιούνται τεχνητά.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με γενετική τροποποίηση ζώων στο εργαστήριο. Χρειάστηκαν έξι χρόνια και 220.000 μύγες. για αυτό. Όμως τελικά «κατασκεύασαν» στο εργαστήριο μύγες Drosophila melanogaster που αναπαράγονται με παρθενογένεση. Υπενθυμίζεται πως ορισμένα είδη ζώων αναπαράγονται με παρθενογένεση, όχι όμως τα θηλαστικά. Τέτοιου είδους αναπαραγωγή έχει παρατηρηθεί σε πουλιά ή σε ερπετά, ένα παράδειγμα είναι ο δράκος του Κομόντο, η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Αλέξις Σπέρλινγκ του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αρχικά ανέλυσαν το γονιδίωμα δύο διαφορετικών ποικιλιών μύγας του ίδιου είδους, του Drosophila mercatorum. Η πρώτη από αυτές τις ποικιλίες αναπαράγεται χωρίς γονιμοποίηση, ενώ η δεύτερη όχι. Εντοπίζοντας τις διαφορές στα γονιδιώματά τους, κατέληξαν σε κάποιες υποθέσεις για τα γονίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρθενόγενεσης. Με βάση αυτές τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τροποποίησαν τα γονίδια ενός άλλου είδους μύγας, του Drosophila melanogaster που αναπαράγεται αποκλειστικά με το ζευγάρωμα μιας θηλυκής με μια αρσενική.

Αν και οι γενετικά τροποποιημένες μύγες έχουν αυτή τη δυνατότητα, δεν φαίνονται πρόθυμες να τη χρησιμοποιήσουν. Με άλλα λόγια, εάν υπάρχει κάπου εκεί κοντά μια αρσενική μύγα, οι θηλυκές στρέφονται πάντα στο κλασικό ζευγάρωμα για να αποκτήσουν απογόνους. Όσο για αυτές που δεν βρέθηκαν ποτέ κοντά στο άλλο φύλλο, μόνο το 1-2% αναπαράχθηκε τελικά με παρθενογένεση. Αυτό συμβαίνει όταν είναι ηλικίας περίπου 40 ημερών, δηλαδή προς τα μισά της ζωής τους.

Οι θηλυκές μύγες που γεννήθηκαν με παρθενογένεση διαπιστώθηκε ότι, κάποιες φορές, είχαν και αυτές τη δυνατότητα να αναπαραχθούν χωρίς σύντροφο. Να σημειωθεί ότι όλα τα «μωρά» που γεννιούνται με παρθενογένεση, είτε στις μύγες, είτε σε άλλα ζώα, είναι πάντα θηλυκά.

Πηγή: lifo.gr