Η Θεσσαλονίκη κόμβος έρευνας και τεχνολογίας της ΝΑ Ευρώπης

Εγκαινιάστηκε απόψε η έκθεση καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας «Beyond 4.0» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στην τεχνολογική αλλαγή που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και έχει σαν αποτέλεσμα την είσοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας «Beyond 4.0». Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογικές επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας ο κ Πιερακάκης, τόνισε ότι  πέραν της αυταπόδεικτης οικονομικής τους διάστασης, έχουν και διάσταση πολιτική και είναι αφιερωμένες σε όλους τους νέους Έλληνες και Ελληνίδες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.

«Η  Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα και σε αυτό η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστεί, σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις επενδύσεις της Pfizer και της Cisco, στο πρότζεκτ του Thess Intec, αλλά και στη δράση της Τεχνόπολης. Μιλώντας για την έκθεση Beyond 4.0 τη χαρακτήρισε βήμα για τη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της.

Την ευχή του να εξελιχθεί η Beyond 4.0 σε μια μεγάλη διεθνή έκθεση τεχνολογίας και να είναι η Θεσσαλονίκη πύλη της προσπάθειας της χώρας για την καινοτομία και τη ψηφιακή μετάβαση εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σταθερή πολιτική στήριξης της ΔΕΘ από το υπουργείο, αλλά και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η Beyond 4.0 φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας τόνισε με τη σειρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας πως το μέλλον είναι εδώ.

Σε ελάχιστο χρόνο ξεκινήσαμε να μετατρέπουμε την Κεντρική Μακεδονία σε e περιφέρεια και ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση να εκμεταλλευόμαστε αυτην την ευκαιρία, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που χαιρέτισε μέσω βίντεο την έναρξη της έκθεσης.

“Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας ως τρίτου βασικού πυλώνα της οικονομίας μας στην κατεύθυνση αυτή ήδη αξιοποιούμε πόρους ύψους 100 εκατ ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται ενώ σχεδιάζουμε να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στην νέα περίοδο 2021-2027” υπογράμμισε ο κ Τζιτζικώστας και τόνισε ότι η ΠΚΜ είναι ένας από τους 4 αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που εδώ και χρόνια έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το cern και πλέον διεκδικούμε τη δημιουργία μόνιμης δομής του cern στην περιοχή μας.

Τη στήριξη της αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Κύπρου στη Beyond 4.0 μετέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σημείωσε ότι η αυτοδιοίκηση αλλάζει, όπως αλλάζει η Ελλάδα.