, Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

NASA: Τι θα τρώνε οι αστροναύτες στο ταξίδι τους για τον Άρη;

Όταν γίνει το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη, μια από τις βασικές προκλήσεις, λόγω της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού, θα είναι οι αστροναύτες να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα.

Το φαγητό είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η NASA πριν στείλει ανθρώπους στο βαθύ διάστημα. Η θρεπτική τροφή που διεγείρει επίσης την όρεξη είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν οι αστροναύτες υγιείς, και οι επιλογές με κατεψυγμένα αποξηραμένα τρόφιμα δεν θα είναι αρκετές.

Στο πλαίσιο αυτό, η NASA και η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία ξεκίνησαν το πρότζεκτ «Deep Space Food Challenge», μια ανοιχτή πρόσκληση σε ειδικούς από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν τεχνολογίες με σκοπό τη διατήρηση της τροφής και της υγείας των αστροναυτών σε μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές.

Ο διαγωνισμός οδήγησε την ομάδα Astra Gastronomy της Nonfiction στην ανάπτυξη του Space Culinary Lab. Πρόκειται για μια «διαστημική κουζίνα» που περιλαμβάνει την καλλιέργεια φυκιών και λαχανικών καθώς και το ψήσιμο κρέατος σε σχάρα.

«Η ιδέα εδώ είναι να δημιουργήσουμε μια διαστημική κουζίνα», δήλωσε ο Phnam Bagley, συνιδρυτής της Nonfiction. «Μπορείτε να ετοιμάσετε το φαγητό που θέλετε όπως το θέλετε», πρόσθεσε.

Το Space Culinary Lab πέρασε από την πρώτη φάση του Deep Space Food Challenge τον Οκτώβριο του 2021. Παρά το γεγονός ότι δεν επελέγη κατά τη δεύτερη φάση, ο σχεδιασμός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο διάστημα αλλά και σε περιβάλλοντα με έλλειψη πόρων στη Γη, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς και ερήμους.

Το «μαγειρικό εργαστήριο» έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε ο στρογγυλεμένος σχεδιασμός να μπορεί να χωρέσει σε ένα διαστημόπλοιο και να απαιτεί λίγους πόρους.

Στην κουζίνα αυτή θα βρει κανείς ακόμα και μικρές καλλιέργειες που δε χρειάζονται χώμα. Τα ροζ φώτα της κουζίνας παρέχουν το κατάλληλο μήκος κύματος που επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών, και οι χρονικά καθορισμένοι ψεκασμοί εφοδιάζουν τις εκτεθειμένες ρίζες με νερό και θρεπτικά συστατικά.

Τα λαχανικά θα προσφέρουν γεύση και υγιεινά θρεπτικά συστατικά στους αστροναύτες. Παράλληλα, υπάρχει και η ψυχολογική πλευρά της φροντίδας των φυτών. Οι αστροναύτες που ζουν για έξι μήνες ή περισσότερο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν δηλώσει πώς η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων βελτίωσε τη διάθεσή τους.

Πηγή: lifo.gr