, Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

search icon search icon

Από υπουργoί… υποψήφιοι δήμαρχοι

Dimarxeio-1-800

Tου Βαγγέλη Στολάκη

Νέα σενάρια υποψηφιοτήτων για το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης πυροδότησε ο ανασχηματισμός της περασμένης Δευτέρας, με αφορμή την είσοδο του π. υποψηφίου της ΝΔ για το δήμο Κ. Γκιουλέκα στο νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά και την απομάκρυνση του Γιάννη Ιωαννίδη. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει «παρών» στη συγκρότηση νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, με στελέχη της παράταξής του να «μεταφράζουν» τις δηλώσεις του, ως… «προπομπό απομάκρυνσής του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση»! Οι τελευταίοι μιλώντας στην «Κ» τόνισαν πως «ο δήμαρχος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Εάν δηλαδή τον ενδιαφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση ή η κεντρική πολιτική σκηνή για να δρομολογήσουμε κι εμείς τις διαδικασίες ανάδειξης νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου».

Στο μεταξύ, σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της διοίκησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ «φλερτάρουν» με μια πιθανή υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και παλιού γνώριμου των εδράνων της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης επί Παπαγεωργόπουλου. Ο κ. Βούγιας, όπως αποκάλυψε η «Κ» έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κίνησης με την ονομασία «Παρέμβαση για τη Θεσσαλονίκη» με σκοπό να ασκεί κριτική και ταυτόχρονα να υποστηρίξει μια νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη ενώ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2014, χωρίς να αποκλείονται κι άλλα εκλογικά σενάρια.

«Η Θεσσαλονίκη έχει δήμαρχο» απαντά από την πλευρά της η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή σε όσους τη ρωτούν εάν προτίθεται να επιστρέψει μετά τα έδρανα της Βουλής στα έδρανα του… δημοτικού συμβουλίου ως επικεφαλής παράταξης. Μέχρι στιγμής πάντως, η ίδια δεν έχει διαψεύσει, ούτε επιβεβαιώσει τα σενάρια που την θέλουν να είναι υποψήφια δήμαρχος με τη στήριξη του… Ιβάν Σαββίδη με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις!

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες αλλά και μέλη της «Ομάδας Δημιουργίας», έστειλε το μήνυμα σε όσους επιθυμούν την… καρέκλα του πως είναι παρών και δεν εγκαταλείπει τη θέση του στο δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γκιουλέκας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας τη Δευτέρα λίγο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς επίσης αναμένεται να αναθέσει καθήκοντα σε συγκεκριμένους συμβούλους του για όσες φορές αυτοί θα τον …αναπληρώνουν λόγω αυξημένων υποχρεώσεων στο υπουργείο Παιδείας. «Εδώ δεν έρχονταν όταν ήταν βουλευτής, θα έρχεται τώρα που είναι υφυπουργός» αναρωτήθηκαν φίλοι και αντίπαλοί του.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της εταιρίας «Interview» Δημήτρη Βασιλειάδη «η υπουργοποίηση Γκιουλέκα και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο Υ-πουργείο όπως αυτό της Παιδείας, με αναφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μαθητές, γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, δείχνει πως ως επιλογή για τον Δήμο είναι πλέον παρελθόν. Μάλιστα θα ήταν απολύτως σώφρον να παραιτηθεί από το δημοτικό συμβούλιο και να ρίξει το σύνολο των δυνάμεων του στο Παιδείας. Αν δεν το κάνει, θα έχει πρόβλημα και με το προφίλ του». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «από τη μια θα κάνει αντιπολίτευση στο δήμαρχο γιατί δεν αλλάζει τις καμένες λάμπες, από την άλλη θα προσπαθεί να δώσει λύση σε θέματα που αφορούν όλους τους Έλληνες. Μάλλον δεν είναι σοβαρό κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, η απομάκρυνση του Γιάννη Ιωαννίδη από την κυβέρνηση «φουντώνει» τα σενάρια που τον θέλουν αντίπαλο του Γιάννη Μπουτάρη και «εκλεκτό» της Λεωφόρου Συγγρού στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για το κεντρικό δήμο του νομού ακούγεται και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης. Σύμφωνα με κύκλους της Μητροπολίτου Ιωσήφ «ο Καλαφάτης είναι σχετικά νέος, άφθαρτος πολιτικά και έχει περάσει απο δύο υπουργεία. Αυτό του  Περιβάλλοντος και του Μακεδονίας-Θράκης»

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα υποστηρίξει τη νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη.

Έχουν «κλειδώσει»

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με τους ειδικούς «θα θέλει να έχει λόγο στα δημοτικά συμβούλια των δήμων». Ως υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ο βουλευτής του κόμματος Τάσος Κουράκης. Στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου συζητιέται και το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, ενώ το σχέδιο «Γιάννης Μυλόπουλος» φαίνεται πως εγκαταλείπεται από την Κουμουνδούρου.

Υποψήφια δήμαρχος έχει δηλώσει πως θα είναι η βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Χρυσούλα Γιαταγάνα, ενώ από το ΚΚΕ προκρίνονται ο πρώην βουλευτής Γιάννης Ζιώγας και ο σημερινός επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελλής. Υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως θα είναι ο επίσης βουλευτής Αντώνης Γρέγος, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο Μάκης Στεργίου, που επέστρεψε στη ΝΔ θα διεκδικήσει για ακόμα μια φορά το δημαρχιακό θώκο, όπως και ο Στέλιος Παπαθεμελής.  Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Χρήστου Μάτη, ο οποίος εκτός από τη σκληρή κριτική που ασκεί στη σημερινή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει και σε συζητήσεις για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του. Από πλευράς Οικολόγων-Πράσινων έχει ακουστεί ο Φώτης Μπίμπασης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.