, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Προωθεί την «Έξυπνη Θεσσαλονίκη» ο Σταύρος Καλαφάτης

1866004

Χωρίς «τυμπανοκρουσίες» και με λίγα λόγια, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να εργάζεται ο αρμόδιος για το περιβάλλον αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, οποίος, με μια σειρά αποφάσεων (λαθραία υλοτομία, ενεργειακή απόδοση κτιρίων, εξασφάλιση είσπραξης προστίμων για αυθαίρετα, κ.α.) αποδεικνύει πως η ουσιαστική αποτελεσματικότητα, μπορεί να είναι αθόρυβη.

Όμως, αυτό που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη, είναι η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Καλαφάτη, παράλληλα με τα πανελλαδικής εμβέλειας καθήκοντά του, να κινητοποιήσει τους συλλογικούς φορείς της πόλης και ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, στην υλοποίηση του project «Έξυπνη Θεσσαλονίκη», που ο ίδιος -με τους συνεργάτες του- έχει σκιαγραφήσει και καταρτίζει εδώ και αρκετό καιρό, ως εναλλακτική οδό βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και διασφάλισης καλύτερου επιπέδου ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της.

Όπως το έχει περιγράψει ο ίδιος στο παρελθόν, το επιτελικό αυτό σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

  • Πρώτον, τις ψηφιακές εφαρμογές στην οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
  • Δεύτερον, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με τη χρήση των νέων μέσων.
  • Τρίτον, την ευρεία συμμετοχή στα κοινά της Θεσσαλονίκης, με την προώθηση εφαρμογών ουσιαστικής και άμεσης ψηφιακής δημοκρατίας.

Άνθρωποι που έχουν τακτική επαφή με το Σταύρο Καλαφάτη,  χαρακτηρίζουν στην «Κ» «μόνιμη έγνοια του», το γεγονός ότι κάποια στοιχεία των τριών αυτών αξόνων, έχουν ενεργοποιηθεί ως τώρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μόνον αποσπασματικά και όχι με το προσδοκώμενο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», πάντως, το τελευταίο διάστημα, έχουν ενταθεί οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, με την ιδιότητα του βουλευτή Θεσσαλονίκης, τόσο με φορείς καινοτομίας, όπως η θερμοκοιτίδες της «Τεχνόπολης» και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αλλά και με την επιχειρηματική κοινότητα.

Οι επαφές αυτές, εντάσσονται το πλαίσιο μιας προσπάθειας καλύτερης επικοινωνίας και διασύνδεσης υπαρκτών «πόλων», που μπορούν -ενισχύοντας την μεταξύ τους συνεργασία- να δημιουργήσουν ένα πλέγμα βάσης, για αυτό το εναλλακτικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που ονομάζεται «Έξυπνη Θεσσαλονίκη». Μέρος αυτής της προσπάθειας άλλωστε, αποτέλεσε και η πρόσφατη ανάδειξη του project, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, ο εξ Αθηνών Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, σε συνεργασία με το ΣΕΒΕ.

Στην υλοποίησή του, το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει ένα εύρος καινοτόμων εφαρμογών στην πόλη, που εκτείνεται από τη προαναφερθείσα «ψηφιακή δημοκρατία» με τη μαζική γνωμοδότηση πολιτών για θέματα της Θεσσαλονίκης, μέχρι το συντονισμό της καθημερινής φροντίδας ηλικιωμένων στο σπίτι, τις ψηφιακές αγορές, τις ψηφιακές επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες, την ανάπτυξη νέων εργαλείων δια βίου μάθησης, κ.α.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.