ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Αποκαλύφθηκε το μνημείο προς τιμήν του Ερνέστ Εμπράρ (ΦΩΤΟ+Video)

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
22/05/2025
Θεσσαλονίκη, Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά
0
Αποκαλύφθηκε το μνημείο προς τιμήν του Ερνέστ Εμπράρ

Σχεδόν 110 χρόνια μετά από τη δημιουργία της μοντέρνας Θεσσαλονίκης από το Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Ερνέστ Εμπράρ, η δημοτική αρχή τιμά τη συμβολή του στην πόλη με ένα μνημείο – αρχιτεκτονική εγκατάσταση στο πάρκο απέναντι από τη ΧΑΝΘ.

Τα εγκαίνια του μνημείου προς τιμήν του Έρνεστ Εμπράρ πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 22/05, παρουσία του Γάλλου προξένου στη Θεσσαλονίκη, Ζαν – Λικ Λαβό και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης.

«Είναι μια όμορφη στιγμή για την πόλη με την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που άφησε το στίγμα του και συμπλήρωσε την πολύχρωμη και σημαντική ιστορία της με την παρέμβασή του», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Ο Ερνέστ Εμπραρ είναι εδώ και εμείς διαβαίνουμε πάνω στα σχέδια τα οποία ο ίδιος αποτύπωσε στην πόλη με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο αλλά και τόσο δημιουργικό τρόπο», συμπλήρωσε.

«Παραδίδεται αυτή η εγκατάσταση που υπενθυμίζει το πέρασμα του ανθρώπου αυτού από την πόλη. Αυτή ο πρωτοβουλία ενσαρκώνει το αρχαίο γαλλικό νεύμα, κάτι που με συγκινεί πολύ», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόξενος.

Related Post

ΟΣΕΘ: Ξεκινά η νέα λεωφορειακή γραμμή M1

Δίωξη στους δύο συλληφθέντες για το πρωινό επεισόδιο έξω από τα δικαστήρια

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου οι επετειακές εκδηλώσεις της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης

Αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2026 η δίκη στο Εφετείο για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλογήρου, που σχεδίασε το μνημείο επεσήμανε πως πρόκειται για μια «αρχιτεκτονική εγκατάσταση», για να συμπληρώσει πως «ο γαλλικός όρος είναι Follie, εγκατάσταση σε ένα πάρκο. Χρησιμοποιεί λίγο τις μορφές του Εμπράρ. Ταυτόχρονα είναι και ένα μουσειολογικό έργο που προσπαθεί να δώσει και μια πληροφορία για τη σημασία που έχει το έργο του Εμπράρ για τη Θεσσαλονίκη, για τον άξονα περιπάτου Εμπράρ, όπου εγκαταστάθηκε και γενικότερα για τη νεότερη Θεσσαλονίκη».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, υπογράμμισε κατά τη δική του δήλωση πως «είναι μια ένδειξη τιμής προς τον Ερνέστ Εμπράρ που πριν από 110 περίπου χρόνια σχεδίασε την πόλη στην οποία ζούμε εμείς σήμερα. Η συμβολή αυτού του ανθρώπου στις ζωές μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια μουσουλμανική πόλη, με έναν χαοτικό σχεδιασμό και ο Έρνεστ Εμπράρ σχεδίασε μια σύγχρονη πόλη. Ως αρχιτέκτονας μπορώ να πω ότι είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο παράδειγμα όπου μια πόλη ξαναχτίζεται εξαρχής γιατί είχε καταστραφεί. Τα 3/4 της πόλης είχαν καταστραφεί».

Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σπύρος Βούγιας, παίρνοντας το λόγο είπε πως «από τους τρεις άξονες του Εμπράρ, αυτός είναι ο πιο όμορφος. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει σε όλους μας ότι η ξαφνική αυτή χειρονομία βοηθά τόσο στη φυσιογνωμία της πόλης και εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια του δήμου, των πανεπιστημίων και των φορέων για την αυτογνωσία της πόλης».

Το χρονικό του σχεδιασμού της μοντέρνας Θεσσαλονίκης από τον Ερνέστ Εμπράρ

Μετά από την καταστροφική πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος και ο αρμόδιος υπουργός, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ανέλαβαν την ευθύνη της ολικής ανοικοδόμησης της πόλης. Η πρωτοβουλία τους ήταν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, όπου η Θεσσαλονίκη θα αποτελούσε το επίκεντρο των πρόσφατα απελευθερωμένων Νέων Χώρων.

Στον Γάλλο αρχιτέκτονα – πολεοδόμο, Ερνέστ Εμπράρ, τότε επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Στρατιάς της Ανατολής, ανατέθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος για τον ανασχεδιασμό της μοντέρνας Θεσσαλονίκης, που οδήγησε στη δομή της πόλης όπως τη βιώνουμε σήμερα. Το νέο σχέδιο συνδύαζε θεσμικές καινοτομίες, όπως ο αναδασμός της αστικής γης, με εκλεκτές κλασικίζουσες αρχές του εξωραϊσμού των πόλεων.

Στα «σκαριά» πλατεία Ερνέστ Εμπράρ

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να τιμηθεί ο Έρνεστ Εμπράρ και με τη δημιουργία πλατείας προς τιμήν του. Ο κ. Νικηφορίδης σημείωσε πως «μέσα στα σχέδια του δήμου είναι και η δημιουργία της πλατείας Ερνέστ Εμπράρ στην απόληξη του άξονα της Αριστοτέλους. Εκεί πραγματικά είναι η θέση του Έρνεστ Εμπράρ. Θεωρούμε ότι αν μπορούσε από εκεί να δει σήμερα την πόλη του Έρνεστ Εμπράρ θα ήταν πολύ χαρούμενος».

Θεσσαλονίκη: Σαν καινούρια η γατοαποικία στο πάρκο της ΧΑΝΘ – Καθαρίστηκε το σημείο (ΦΩΤΟ+Video)
Tags: Ερνέστ ΕμπράρΘεσσαλονίκηΣπύρος ΒούγιαςΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
Share254Tweet159Send

Σχετικά Άρθρα

ΟΣΕΘ: Ξεκινά η νέα λεωφορειακή γραμμή M1
Ελλάδα

ΟΣΕΘ: Ξεκινά η νέα λεωφορειακή γραμμή M1

Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου μπαίνει σε τροχιά λειτουργίας η νέα λεωφορειακή γραμμή Μ1 (Ν. Ελβετία – Κ. Καραμανλή –...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
03/11/2025
Παραπέμφθηκε σε δίκη o 35χρονος που γρονθοκόπησε σε ώρα πτήσης 41χρονο συνεπιβάτη του
Ελλάδα

Δίωξη στους δύο συλληφθέντες για το πρωινό επεισόδιο έξω από τα δικαστήρια

Δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος των δύο ανδρών που συνελήφθησαν για εμπλοκή στο επεισόδιο, το οποίο...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
03/11/2025
Next Post
Νερό

Συναγερμός στις Σέρρες: Αυξημένο ουράνιο στο νερό – Απαγορεύτηκε σε 7 περιοχές

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa