Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και δεν έχεις καμία όρεξη να σταθείς πάνω από κατσαρόλες, η ομελέτα γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος. Με ελάχιστα υλικά και σε λίγα λεπτά, μπορείς να έχεις στο πιάτο σου ένα ελαφρύ, χορταστικό και θρεπτικό φαγητό.
Παρακάτω θα βρεις τέσσερις ιδέες για καλοκαιρινές ομελέτες – από την πιο απλή με ντομάτα μέχρι την ισπανική τορτίγια που τρώγεται και την επόμενη μέρα.
1. Ομελέτα με ντομάτα και βασιλικό
Υλικά (για 1-2 άτομα):
-
3 αυγά
-
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα (ή 2 μικρές), ψιλοκομμένες
-
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-
3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή λίγο ξερό)
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Σοτάρεις την ψιλοκομμένη ντομάτα με λίγο λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
-
Χτυπάς τα αυγά με αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνεις στο τηγάνι.
-
Προσθέτεις τον βασιλικό και αφήνεις την ομελέτα να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σφίξει.
-
Διπλώνεις ή σερβίρεις ανοιχτή, με λίγο φρέσκο πιπέρι από πάνω.
2. Ομελέτα με κολοκυθάκια και φέτα
Υλικά:
-
2-3 αυγά
-
1 μικρό κολοκυθάκι, τριμμένο ή κομμένο σε λεπτές φέτες
-
50 γρ. φέτα θρυμματισμένη
-
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-
Λίγο φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά)
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Σοτάρεις το κολοκυθάκι μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα.
-
Χτυπάς τα αυγά, προσθέτεις τη φέτα, αλάτι, πιπέρι και (αν θέλεις) λίγο δυόσμο.
-
Ρίχνεις το μείγμα στο τηγάνι και ψήνεις μέχρι να σταθεροποιηθεί.
-
Σερβίρεις ζεστή ή χλιαρή με λίγο ψωμί ή σαλάτα.
3. Ισπανική τορτίγια με πατάτα
Υλικά:
-
3-4 αυγά
-
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
-
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
Ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Τσιγαρίζεις τις πατάτες και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (χωρίς να καούν).
-
Στραγγίζεις ελαφρά για να φύγει το περιττό λάδι.
-
Χτυπάς τα αυγά με αλάτι-πιπέρι και ανακατεύεις μέσα τις πατάτες.
-
Ρίχνεις το μείγμα στο τηγάνι και ψήνεις σε μέτρια φωτιά.
-
Αναποδογυρίζεις προσεκτικά με ένα πιάτο και ψήνεις και από την άλλη πλευρά.
Tip: Τρώγεται και κρύα, ιδανική για πικνίκ ή ταπεράκι.
4. Ομελέτα φούρνου με λαχανικά
Υλικά:
-
4 αυγά
-
1 μικρή πιπεριά σε κυβάκια
-
1 μικρό καρότο τριμμένο
-
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
-
50 γρ. φέτα ή τριμμένο τυρί της επιλογής σου
-
1 κουταλιά ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
-
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
-
Λαδώνεις ένα μικρό ταψάκι ή φορμάκια και ρίχνεις το μείγμα.
-
Ψήνεις για 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Tip: Ιδανική για brunch ή ελαφρύ βραδινό.




