Ο Ηρακλής μπαίνει από τη Δευτέρα σε ρυθμούς προετοιμασίας, ανοίγοντας ουσιαστικά το πιο απαιτητικό κεφάλαιο της επιστροφής του στη Stoiximan Super League ύστερα από εννιά χρόνια απουσίας.
Του Θωμά Μίχου
Στη Μίκρα το σκηνικό έχει ήδη αλλάξει, καθώς ο Βάλτερ Ματσάρι βρίσκεται πλέον στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε επίσημα και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε φρόντισε να δώσει το πρώτο σαφές στίγμα της φιλοσοφίας και του οράματός του για τον νέο Ηρακλή. Αυτό, βέβαια, είναι το θεωρητικό πλαίσιο. Το πρακτικό κομμάτι αφορά το πώς θα «χτιστεί» το ρόστερ που θα κληθεί να υπηρετήσει αυτή τη λογική. Και η αλήθεια είναι πως ο νέος Ηρακλής βρίσκεται ακόμη σε φάση διαμόρφωσης. Ο βασικός κορμός έχει αρχίσει να σχηματίζεται, αρκετά κομμάτια του παζλ έχουν ήδη μπει στη θέση τους, όμως η εικόνα μόνο ολοκληρωμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι οι Κυανόλευκοι θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά με οκτώ ακόμη κινήσεις για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο πληρότητας και να παρουσιάσουν ένα ρόστερ πραγματικά έτοιμο για τις απαιτήσεις της Super League.
Οι νέοι, οι «παλιοί» και ο Ινσίνιε
Μέχρι τώρα, ο Ηρακλής έχει κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες. Στις μεταγραφές, στις ανανεώσεις και στη διατήρηση ποδοσφαιριστών που είχαν ήδη ενεργά συμβόλαια από τη περσινή σεζόν. Μέσα από αυτές τις τρεις δεξαμενές σχηματοποιείται ο πρώτος «χάρτης» του έμψυχου δυναμικού και πάνω σε αυτόν καλείται πλέον να πατήσει το αγωνιστικό τμήμα για να ολοκληρώσει το οικοδόμημα. Στο επίπεδο των νέων προσθηκών, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι: Γιώργος Αθανασιάδης, Παναγιώτης Τσιντώτας, Ρομπ Νιζέτ, Κιλιάν Καιμπουέ, Κάρλες Σόρια, Ινίγκο Πίνια και Βασίλης Σουρλής. Πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν ότι ο Ηρακλής επιχειρεί να ενισχυθεί σε περισσότερες από μία γραμμές, με ποδοσφαιριστές που προσθέτουν εμπειρία, ταλέντο, λύσεις και μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ. Η ενίσχυση κάτω από τα δοκάρια, για παράδειγμα, ήταν μία από τις πρώτες βασικές προτεραιότητες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει προσπάθεια να «κουμπώσουν» νέα κομμάτια τόσο στην αμυντική, όσο και στη μεσαία γραμμή. Ο Σουρλής, για παράδειγμα, έρχεται να δώσει ενέργεια και τρεξίματα στον άξονα, ενώ οι υπόλοιπες κινήσεις φανερώνουν τη διάθεση να αποκτήσει ο Ηρακλής περισσότερες επιλογές σε θέσεις όπου η κατηγορία απαιτεί ποιότητα και εμπειρία. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό σκέλος του σχεδιασμού είναι η διατήρηση ενός μέρους του περσινού κορμού. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη ανανεώσει τη συνεργασία τους με την ομάδα οι Κριστιάν Κούστα, Χαμέντ Φοφανά, Ορέστης Τσιντώνης και ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης. Η συγκεκριμένη παράμετρος δεν είναι καθόλου δευτερεύουσα. Για μια ομάδα που ανεβαίνει κατηγορία, η συνέχεια και η συνοχή αποτελούν κρίσιμα στοιχεία, καθώς δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά σε ένα καλοκαιρινό «λίφτινγκ» χωρίς να κρατήσει κάποια από τα αγωνιστικά και αποδυτηριακά της στηρίγματα. Οι ανανεώσεις αυτές, επομένως, λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα στον περσινό Ηρακλή της ανόδου και στον φετινό Ηρακλή της επιστροφής στη Super League. Στον ίδιο καμβά μπαίνουν και οι παίκτες που δεσμεύονταν ήδη με συμβόλαιο και παραμένουν στο ρόστερ. Οι Σοφιάν Τσάκλα, Γιώργος Γιαννούτσος, Ηλίας Μωϋσίδης, Μάρκο Κράιντζ και Δομίνικος Προύντζος συνθέτουν ένα ακόμη κομμάτι της βάσης πάνω στην οποία επιχειρεί να πατήσει η ομάδα. Κάποιοι από αυτούς προέρχονται από το περσινό γκρουπ και γνωρίζουν το περιβάλλον, τις απαιτήσεις και την πίεση που συνοδεύει τη φανέλα του Ηρακλή. Αυτό από μόνο του έχει τη σημασία του, αρκεί φυσικά να συνδυαστεί με την απαραίτητη ποιοτική αναβάθμιση που απαιτεί η μετάβαση από τη Super League 2 στη Super League.

Από εκεί και πέρα, το αμέσως επόμενο κομμάτι του σχεδιασμού αφορά τους παίκτες που βρίσκονται προ των πυλών. Οι περιπτώσεις των Πραξιτέλη Βούρου, Βασίλη Αδάμ, Μικέλε Ντ’ Αουσίλιο, Γιώργου Κωνσταντακόπουλου και του Ισπανού χαφ Χάιμε Σεοεάνε είναι αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο, με τον Ηρακλή να επιχειρεί να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοικτά μέτωπα πριν από την αναχώρηση για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ιταλία. Η πρόθεση των Κυανόλευκων είναι σαφής: να μεταβεί η ομάδα στο βασικό στάδιο δουλειάς έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ, ώστε ο προπονητής να δουλέψει από νωρίς πάνω σε έναν κορμό με σαφείς ρόλους και όχι σε ένα σύνολο που θα αλλάζει κάθε εβδομάδα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το ρόστερ θα είναι πλήρες. Κάθε άλλο. Ακόμη κι αν προχωρήσουν οι υποθέσεις που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, στον Ηρακλή γνωρίζουν ότι λείπουν αρκετά κομμάτια για να αποκτήσει το σύνολο την ισορροπία που απαιτεί η κατηγορία. Η λογική λέει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά με οκτώ ακόμη κινήσεις, πιθανότατα σε όλες τις γραμμές, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ. Ο στόχος είναι διπλός, αφενός να καλυφθούν αριθμητικά τα κενά, αφετέρου να έρθουν παίκτες που θα ανεβάσουν πραγματικά το επίπεδο, προσθέτοντας ποιότητα, προσωπικότητα και εμπειρία από υψηλότερο επίπεδο. Σε αυτή την εξίσωση μπαίνει και η πολύ δύσκολη υπόθεση του Λορέντσο Ινσίνιε.

Ο Ηρακλής έχει κάνει την προσπάθειά του για μια μεταγραφή που, αν ολοκληρωνόταν, θα άλλαζε επίπεδο όχι μόνο το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας αλλά και συνολικά την εικόνα του συλλόγου στην αγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί προς τον Ιταλό επιθετικό είναι ιδιαίτερα ισχυρή οικονομικά, ωστόσο η υπόθεση μόνο εύκολη δεν είναι, αφού προτεραιότητα του Ιταλού σταρ είναι να παραμείνει στην πατρίδα του με τη Σαμπντόρια να είναι το φαβορί για την απόκτησή του. Ο Ινσίνιε εξετάζει πολλές προτάσεις από την πατρίδα του και η βασική του πρόθεση φαίνεται να είναι η παραμονή στην Ιταλία, κάτι που αυτή τη στιγμή κάνει το συγκεκριμένο σενάριο εξαιρετικά δύσκολο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια υπόθεση που κρατά ζωντανό το στοιχείο της φιλοδοξίας, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί ρεαλισμό ως προς τις πιθανότητες να φτάσει σε happy end. Το βασικό συμπέρασμα, πάντως, δεν αλλάζει. Ο Ηρακλής έχει ήδη βάλει τις πρώτες γραμμές στο προσχέδιο της νέας του ομάδας, έχει κρατήσει παίκτες από τον περσινό κορμό, έχει προσθέσει νέα πρόσωπα και πιέζει για να κλείσει κι άλλες υποθέσεις άμεσα. Είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί μια ομάδα που σχηματοποιείται. Το ζητούμενο για τον Γηραιό είναι όταν θα έρθει η ώρα της πρώτης σέντρας στη Super League, αυτό το μεταβατικό καλοκαιρινό σχέδιο να έχει μετατραπεί σε ένα κανονικό, λειτουργικό και ανταγωνιστικό αγωνιστικό σύνολο. Και μέχρι τότε, η μεταγραφική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο για τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA





