, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Copa America: Στις ΗΠΑ θα διεξαχθεί το τουρνουά του 2024

Το Copa America του 2024 θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν από κοινού την Παρασκευή (27/1) οι συνομοσπονδίες CONCACAF (Νότια Αμερική) και CONMEBOL (Κεντρική Αμερική), ως μέρος της νέας στρατηγικής συνεργασίας τους, στην οποία περιλαμβάνεται η από κοινού διοργάνωση ενός μεγάλου τουρνουά.

Το Copa America του επόμενου έτους, που διοργανώνεται από τη Νοτιοαμερικανική συνομοσπονδία (CONMEBOL), θα περιλαμβάνει επίσης έξι προσκεκλημένες χώρες από την CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική).

Θα είναι η δεύτερη φορά που το σημαντικότερο τουρνουά εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής θα διεξαχθεί στις Η.Π.Α. μετά την ειδική αναμνηστική version του 2016, στην οποία συμμετείχαν επίσης έξι ομάδες από την CONCACAF.

Από την πλευρά των γυναικών, η CONCACAF θα προσκαλέσει τέσσερις εθνικές ομάδες της Νότιας Αμερικής στο Women Gold Cup 2024, ένα τουρνουά το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος στις Η.Π.Α.

Η CONMEBOL και η CONCACAF ανακοίνωσαν επίσης άλλο ένα σχέδιο για κοινή διοργάνωση τουρνουά συλλόγων που θα διεξαχθεί το 2024 με τέσσερις ομάδες, δύο από κάθε συνομοσπονδία οι οποίες θα προκρίνονται μέσω των «εσωτερικών» τουρνουά τους, δηλαδή το Copa Libertadores και το CONCACAF Champions League.

«Η CONMEBOL και η CONCACAF ενώνονται με ιστορικούς και συναισθηματικούς δεσμούς. Αλλά πάνω απ’ όλα, μας ενώνει το πάθος για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό που είναι χαρακτηριστικό ολόκληρης της Αμερικής», δήλωσε ο πρόεδρος της CONMEBOL Αλεχάντρο Ντομίνγκες σε δήλωσή του την Παρασκευή (27/1).

«Θέλουμε αυτό το πάθος να οδηγήσει σε περισσότερες και καλύτερες διοργανώσεις και το ποδόσφαιρο και οι αξίες του να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν σε όλο το ημισφαίριο». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της CONCACAF Βίκτορ Μονταλιάνι πρόσθεσε: «Αυτή η συνεργασία έχει σκοπό να υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη του ανδρικού και γυναικείου ποδοσφαίρου στην CONCACAF και την CONMEBOL και θα είναι πραγματικά αμοιβαίο το όφελος και για τις δύο Συνομοσπονδίες».