, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο μέρος του συμπλέγματος αιολικών πάρκων Κουκούλι-Δούκας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Πρόκειται για έργο εγκατεστημένης ισχύος 13,5 MW, το οποίο αποτελείται από τρεις ανεμογεννήτριες των 4,5 ΜW που αναμένεται να παράγουν ενέργεια 38 GWh ετησίως, αποτρέποντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 22.000 τόνων CO2. Εκτός από τον αιολικό σταθμό Κουκούλι, το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει το αιολικό πάρκο Δούκας, κοντά στην Κλεισούρα Καστοριάς. Με εγκατεστημένη ισχύ 26 MW από 5 ανεμογεννήτριες των 5,2 MW, ο σταθμός Δούκας αναμένεται να παράγει 68 GWh ετησίως και να αποτρέπει με τη λειτουργία του την εκπομπή περίπου 39.500 τόνων CO2. Οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και η λειτουργία του αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Η κατασκευή των δύο αιολικών πάρκων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022. Τα έργα αυτά προστίθενται στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος περίπου 1,5 GW της εταιρείας. «Με νέα έργα ΑΠΕ ισχύος περίπου 1,8 GW υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ προχωρά δυναμικά στον πράσινο μετασχηματισμό της μέσω της 100% θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα ΑΠΕ που κατασκευάζονται είναι και το φωτοβολταϊκό έργο-σταθμός ισχύος 550MW, χωροθετημένο εντός των παλαιών λιγνιτωρυχείων της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.