22:11, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

A. Καρέλιας: Ο «καλύτερος εργοδότης» που μοιράζει λεφτά κάθε χρόνο

Η καπνοβιομηχανία Καρέλια αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, καλύπτοντας μια διαδρομή… τριών αιώνων, φτάνοντας σήμερα να αποτελεί πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας αλλά και λοκομοτίβα για την εφαρμογή του λαϊκού καπιταλισμού στην πράξη!

Του: ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το όνομα «Καρέλια» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χώρο του καπνού από το 1888, όταν ο Γεώργιος και ο Στάθης Καρέλιας ίδρυσαν την Καπνοβιομηχανία Καρέλια. Από γενιά σε γενιά η οικογένεια εργάστηκε για την τελειοποίηση των προϊόντων της και την κατάκτηση νέων αγορών, περισσότερο δε ο αείμνηστος Γεώργιος Α. Καρέλιας, υπό την επιδέξια καθοδήγηση του οποίου η εταιρεία γνώρισε μια ιδιαιτέρως δυναμική και καινοτόμο περίοδο ανάπτυξης.

Τα σήματα

Τα σήματα της καπνοβιομηχανίας χαρακτηρίζονται για την καινοτομία τους, την ποιότητα των προσεκτικά επιλεγμένων καπνών τους, τα μοναδικά χαρμάνια τους, καθώς και για τις καλαίσθητες συσκευασίες τους. Ο παραπάνω συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα να είναι περιζήτητα σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, εδραιώνοντας την εταιρεία παγκοσμίως ως έναν από τους ποιοτικότερους παραγωγούς καπνικών προϊόντων.

Η καπνοβιομηχανία Καρέλια διανέμει τα σήματά της σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο και κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Επιπλέον έχει εδραιώσει την ηγετική της θέση τόσο στις εσωτερικές αγορές των χωρών όπου διανέμονται όσο και στο κανάλι των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών.

Το 1971 η οικογένεια μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της από το κέντρο της Καλαμάτας δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη και το 1973 η διοίκηση της εταιρείας κάνει αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας στο τιμόνι τον Γεώργιο Καρέλια, πατέρα του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Καρέλια. Τότε δημιουργείται το σήμα «Karelia Lights», που έρχεται πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του. Η οικογένεια κατάφερε να κάνει την εταιρεία δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία της χώρας αλλά και τη μοναδική που βρίσκεται σε ελληνικά χέρια.

Σήμερα δύο άνθρωποι της οικογένειας, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βικτωρία Καρέλια και ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας αποτελούν την καρδιά και τον νου της ιστορικής εταιρείας. Ο Ανδρέας Καρέλιας συνεχίζει την παράδοση του παππού του, ο οποίος ως ιδρυτής της καπνοβιομηχανίας έβαλε τις βάσεις για να συντελεστεί ένα σύγχρονο επιχειρηματικό story, το οποίο έχει στοιχεία «λαϊκού καπιταλισμού».

Τινάζει την μπάνκα

Ο Ανδρέας Καρέλιας ήταν ο άνθρωπος που μέσα στον σκληρό πυρήνα της μνημονιακής Ελλάδας έκανε το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι έκανε η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. Ήταν το 2012 όταν γίνονταν αιματηρές περικοπές στα εισοδήματα, αλλά εκείνος αποφάσισε να πάει κόντρα στο… ρεύμα. Επιβράβευσε τους συνεργάτες, όπως αποκαλεί τους εργαζομένους του, προσφέροντάς τους το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ!

Μπόνους συνεχούς απασχόλησης, μπόνους για τα παιδιά που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές, μπόνους για την αγορά λάπτοπ, πλούσια χρηματικά και υλικά δώρα και μετοχές περιλάμβανε το… μενού των παροχών. Αυτές οι κινήσεις της οικογένειας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Καρέλια, έχουν κάνει την εταιρεία γνωστή όχι για μόνο για το ισχυρό brand στα τσιγάρα αλλά ως κορυφαία εργοδότρια στη χώρα.

Η επιχείρηση συνέχισε όλα τα χρόνια την πολιτική των παροχών προς τους εργαζομένους, ενώ το 2019 το δίδυμο Βικτωρίας Καρέλια και Ανδρέα Καρέλια «γιόρτασε» τον ιστορικά υψηλό τζίρο με νέα πακέτα παροχών.

«Επένδυση» οι άνθρωποι

Η φιλοσοφία της διοίκησης που αποδεικνύει στην πράξη την εφαρμογή των σύγχρονων αρχών του μάνατζμεντ αποτυπώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ιστορικής καπνοβιομηχανίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «για την εταιρεία Καρέλιας οι άνθρωποι υπήρξαν ανέκαθεν σημαντικοί. Οι παραδοσιακές αξίες της ομαδικής εργασίας και της εμπιστοσύνης επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη της εταιρείας μας. Οι αρχές αυτές, ενσταλαγμένες από τα μέλη της οικογένειας που ίδρυσαν την επιχείρηση, δημιούργησαν ένα εργασιακό περιβάλλον που σέβεται, παρακινεί και ανταμείβει όλους όσοι εργάζονται σε αυτήν. Η αναγνώριση των δεξιοτήτων, της αφοσίωσης και της συνεισφοράς του προσωπικού μας εξακολουθεί να αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εταιρείας μας.

Το ανθρώπινο δυναμικό μας ήταν και πάντοτε θα είναι ένα ζωτικής σημασίας πλεονέκτημα, καθώς το ταλέντο και η ενεργητικότητά του υπήρξαν καίριας σημασίας για τη δημιουργία των εξαιρετικών προϊόντων και της ποικιλίας σημάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι πελάτες μας. Εξασφαλίζουμε στους ανθρώπους μας όχι μόνο ένα ασφαλές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και τη δυνατότητα -μέσα από τις διαρκείς επενδύσεις μας για την κατάρτισή τους- να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Με 150 λέξεις αποτυπώνονται το νόημα και η φιλοσοφία της εταιρείας. Έτσι εξηγείται γιατί κάθε χρόνο εκατοντάδες οικογένειες με εργαζομένους στην καπνοβιομηχανία, αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο αιφνιδιάζονται ευχάριστα όταν τα αφεντικά μοιράζουν λεφτά και μετοχές διδάσκοντας τι εστί λαϊκός καπιταλισμός!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL