, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άννα Μυκωνίου: Το Κέντρο Πολιτισμού υπογράφει κάθε χρόνο πάνω από 20 δικές του παραγωγές

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Για την μουσική παράσταση «Ο Καββαδίας, μας ταξιδεύει» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, μίλησε στην Karfitsa η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου. Η παράσταση που έλαβε θετικές κρητικές όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι είναι ένα ταξίδι στο έργο του Έλληνα ποιητή ταξιδευτή Νίκου Καββαδία. Η κα Μυκωνίου μάλιστα έχει βάλει τις βάσεις για την παράσταση, καθώς έχει κάνει την λογοτεχνική μελέτη και έχει γράψει τα κείμενα.

κα Μυκωνίου, στο αφιέρωμα «Ο Καββαδίας, μας ταξιδεύει» έχετε πραγματοποιήσει την λογοτεχνική μελέτη και έχετε γράψει τα κείμενα. Πώς προέκυψε; Πόσο χρόνο σας πήρε; Τι κρατήσατε από όλη την έρευνα που κάνατε;

Η Ελλάδα ευτύχησε να έχει μεγάλους ποιητές που μελοποιήθηκαν από μεγάλους συνθέτες. Το να στήσεις λοιπόν μια βραδιά ποίησης και μουσικής είναι μια πρόκληση.

«Ο Καββαδίας, μας ταξιδεύει» είναι μια βραδιά ποίησης και μουσικής με κείμενα που μυούν το κοινό στο έργο του ταξιδευτή ποιητή. Εμένα το έργο του Νίκου Καββαδία δεν σταματά να με γοητεύει και να με εκπλήσσει. Μέσα στις τρεις ποιητικές του συλλογές χώρεσε εικόνες από τόπους εξωτικούς, αρώματα μεθυστικά, την αλμύρα της θάλασσας, τις αναμνήσεις του από τα καταγώγια των λιμανιών. Με όλα αυτά τα υλικά και υιοθετώντας μια γλώσσα ελεύθερη, όλο ναυτικούς ιδιωματισμούς συνέθεσε την πιο ρεαλιστική και συνάμα την πιο εξιδανικευμένη ανάπλαση της ζωής των ναυτικών…το αέναο ταξίδι τους. Ο ποιητικός λόγος του είναι μεστός και εξελίσσεται από συλλογή σε συλλογή. Το να στήσεις μια τέτοια λογοτεχνική- μουσική βραδιά απαιτεί σίγουρα πολλή δουλειά, έρευνα και μελέτη. Περίπου 4 μήνες έκανα να την ολοκληρώσω και ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να ισορροπεί σωστά «το όλον», να μυεί και να μην κουράζει. Το αποτέλεσμα είναι στην κρίση σας.

Τι θέση έχει στη ζωή σας η ποίηση, αλλά και τι σας ελκύει περισσότερο στην ποίηση του Καββαδία;

Η ποίηση μπήκε στην ζωή μου, ούτε θυμάμαι πότε. Σαν παιχνίδι. Διαβάζαμε με την αδελφή μου, θυμάμαι τον Ήλιο τον Ηλιάτορα του Ελύτη και απαγγέλαμε εναλλάξ τους στίχους. Ευτύχησα να έχω μια οικογένεια υποστηρικτική και σπούδασα αυτό που αγάπησα. Το μεταπτυχιάκό μου και το διδακτορικό μου είναι πάνω στην ποίηση του 20ου αιώνα και τη δίδαξα για 23 χρόνια. Ακόμα και σήμερα η ποίηση είναι το καταφύγιο μου. Μεγαλώνοντας διαβάζω πιο πολύ Έλληνες ποιητές και τον Καββαδία τον ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η μεγάλη απήχηση που είχε στο κοινό;

Ο ποιητικός λόγος του Καββαδία χιλιοτραγουδισμένος. Με την μουσική αυτή παράσταση, πάμε ένα βήμα παραπέρα. Παίρνουμε το κοινό μας από το χέρι και το μυούμε στην εξέλιξη της ποιητικής του ταξιδευτή ποιητή. Ένα μουσικό ταξίδι στο «Μαραμπού», στο «Πούσι» και το «Τραβέρσο», με την γοητευτική απαγγελία του Γρηγόρη Βαλτινού και τις υπέροχες φωνές των Θηβαίου, Αντωνοπούλου, Βαμβακούση.

Οι παραστάσεις που πραγματοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν μεγάλη προσέλευση. Ποια «συστατικά» συντελούν στην άρτια παρουσίαση που γίνεται;

Το Κέντρο Πολιτισμού, ο φορέας πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπογράφει κάθε χρόνο πάνω από 20 δικές του παραγωγές, αξιοποιώντας το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. Είναι σημαντικό να έχεις τον πλήρη έλεγχο και αυτό είναι το συστατικό που κάνει την διαφορά. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα Φεστιβάλ της χώρας απλά υποδέχονται και φιλοξενούν παραγωγές καλλιτεχνικές που στήνονται στην Αθήνα. Εμείς αντίθετα παρουσιάζουμε νέο πρωτογενές «προϊόν» στο οποίο συμμετέχουν αξιοκρατικά οι καλύτεροι. Χαιρόμαστε που ο κόσμος το υποστηρίζει και το εισπράττει όλο αυτό.

Πότε θα γίνει φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου και τι αναμένεται να δούμε;

Το φετινό μας πρόγραμμα είναι ιδιαίτερο και βάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη. Εξαιρετικά σημαντικά ονόματα από όλους τους χώρους, γκαλά όπερας, θεατροποιημένες παραστάσεις, βραδιά ποίησης με ένα πολύ δυνατό θέμα.

Θα κάνουμε πρεμιέρα γύρω στις 17 Ιουνίου και θα τελειώσουμε στα τέλη Ιουλίου.

7 μεγάλες παραγωγές, 15 παραστάσεις. Με τον Θανάση -σημ. Κολαλάς-, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ δουλεύουμε από τα τέλη Αυγούστου. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 είναι αφιερωμένο στην Επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και η Κεντρική του παραγωγή θα είναι ένα νέο έργο, το «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» του Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στο Φεστιβάλ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.