, Τρίτη
21 Μαΐου 2024

search icon search icon

Χάρης Βαφειάς: Ο «Χάρι Πότερ» της ναυτιλίας

Ο Χάρης Βαφειάς, με καταγωγή από τη Χίο, είναι πλοιοκτήτης με μεγάλη περιουσία.

Της Αμαλία Κάτζου

Θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους πλοιοκτήτες της Ελλάδας και ηγείται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά StealthGas, η οποία είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, με στόλο που απαρτίζεται από πλοία μεταφοράς υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, τα λεγόμενα LPG, στο μέγεθος χωρητικότητας 3.000-8.000 κυβικών μέτρων.

Οι σπουδές και το εντυπωσιακό ξεκίνημα

Σε ηλικία 44 ετών μετράει ήδη σχεδόν 22 χρόνια στη ναυτιλία. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, καθώς σε ηλικία 26 ετών οδήγησε τη StealthGas στο χρηματιστήριο του Nasdaq και έγινε ο νεότερος όλων των εποχών διευθύνων σύμβουλος σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο. Τα διεθνή ΜΜΕ τον αποκάλεσαν «Χάρι Πότερ» για το επίτευγμα αυτό. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 και εισήλθε στο χρηματιστήριο έναν χρόνο αργότερα.

Αφότου τελείωσε το σχολείο πήγε στο Λονδίνο και έκανε σπουδές Management στο City University. Αφότου αποφοίτησε από τη σχολή, ο Χάρης Βαφειάς αποφάσισε να κάνει MA γύρω από το Ναυτιλιακό Εμπόριο και έπειτα στο Metropolitan University του Λονδίνου σπούδασε Ναυτιλιακά Οικονομικά. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε σε δύο ναυλομεσιτικά γραφεία του Λονδίνου, στην Braemar και στη Seascope, στα τμήματα μεσιτείας πλοίων και ναυλώσεων δεξαμενοπλοίων. Στη συνέχεια εργάστηκε στην οικογενειακή Brave Maritime.

Η περιουσία του

Ο Χάρης Βαφειάς κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη «αυτοκρατορία» και, όπως είναι λογικό, η περιουσία του είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, από το 2008 είχε υπό τον έλεγχό του τον ναυτιλιακό όμιλο της οικογένειάς του, ο οποίος περιλαμβάνει έναν στόλο που απαρτίζεται από 91 πλοία και 4 ναυτιλιακές εταιρείες με συνολική αξία 2,2 δισ. δολάρια. Αργότερα ίδρυσε και άλλες εταιρείες, επομένως η περιουσία του αυξήθηκε και άλλο.

Η προσωπική του ζωή

Τα ΜΜΕ ασχολούνταν συχνά με την προσωπική του ζωή και διάφορες σχέσεις του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είναι παντρεμένος με την πανέμορφη Έμιλυ Λαγουνάρη και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Οι δυο τους είναι πάρα πολύ ευτυχισμένοι και έχουν πολύ μεγάλη αδυναμία στα παιδιά τους, για τα οποία πάντα βρίσκουν ελεύθερο χρόνο για να περάσουν ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές. Η σύζυγος του Χάρη Βαφειά είναι επίσης ιδιαίτερα πετυχημένη στον δικό της χώρο, εκείνον της Τέχνης. Η Έμιλυ Λαγουνάρη είναι εικαστικός με σπουδές στην Αρχιτεκτονική, ενώ έχει κάνει και ένα μεταπτυχιακό στο Interior Design στο Κολέγιο St. Martins του Λονδίνου. Η ίδια ασχολείται με τη μοντέρνα τέχνη, ενώ τις δημιουργίες της τις εκθέτει στις πιο μεγάλες γκαλερί της Αθήνας.

Τα κέρδη-ρεκόρ και οι νέοι στόχοι

Η ναυτιλιακή εμφάνισε κέρδη-ρεκόρ στο α’ τρίμηνο του 2023, γεγονός που αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην αύξηση του στόλου της κατά οκτώ πλοία και στα ισχυρά ναύλα της αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα των τάνκερ. Ειδικότερα, τα έσοδα το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 65,4 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 60,3 εκατ. δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, που ήταν στα 5,1 εκατ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 35,7 εκατ. δολάρια έναντι 0,2 εκατ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2022. Ο στόλος της Imperial Petroleum, η οποία δημιουργήθηκε ως spin-off της ναυτιλιακής StealthGas στα τέλη του 2021 με τέσσερα πλοία, υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση και ανέρχεται σε 12 πλοία. Παράλληλα, το τελευταίο δίμηνο η ναυτιλιακή αποπλήρωσε πρόωρα όλα τα υπόλοιπα δανείων της συνολικού ύψους 69 εκατ. δολαρίων και ο στόλος της δεν έχει επιβαρύνσεις. Στο μεταξύ, ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς ετοιμάζεται να εισαγάγει και τρίτη εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Μετά τις StealthGas και Imperial Petroleum ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη δημιουργία μιας ακόμη spin-off εταιρείας στην οποία θα μεταφέρει δύο πλοία ξηρού φορτίου που περιλαμβάνονται στον στόλο της Imperial Petroleum. H νέα θυγατρική με την ονομασία C3is Inc. θα λειτουργεί ως holding για τα δύο bulkers και θα εισαγάγει τις κοινές μετοχές της στην αγορά Nasdaq.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.