, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Χριστίνα Σωτηράκογλου: Μια δικαστική γραφολόγος έτοιμη για το βήμα στη Βουλή

Είναι μία γυναίκα που «διαβάζει» πίσω από τα γράμματα, πίσω από τις λέξεις και πίσω από τον γραφικό μας χαρακτήρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Η Χριστίνα Σωτηράκογλου είναι δικηγόρος, ειδική δικαστική γραφολόγος και ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου έχει ξεκινήσει να «διαβάζει» πολύ καλά τα προβλήματα των πολιτών της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης με στόχο να κερδίσει την ψήφο τους και να διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Μία γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους στη ζωή της, στους οποίους ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία. Ως επαγγελματίας, ως σύζυγος, ως μητέρα δύο κοριτσιών, με διαρκή φιλανθρωπική δράση και συμμετοχή, ως τακτική ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια, σε παρουσιάσεις και σε αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού.

Η Χριστίνα Σωτηράκογλου συμμετέχει για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές, μετά από την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την προσπάθεια της για να τους αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί επάξια και σε αυτή τη νέα πρόκληση …της Βουλής!

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά

Γεννήθηκε στην «καρδιά» του Μάη με καταγωγή από τον Άγιο Αθανάσιο του δήμου Χαλκηδόνος. Εκεί μεγάλωσε, με την ελευθερία που της έδωσε ο τόπος και εκεί πήγε σχολείο. Αποφοίτησε από το ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου έχοντας διατηρήσει τις στενές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους φίλους της από τα παλιά.

Στην οικογένειά της μπορούμε να πούμε πως υπήρχε πάντα το …μικρόβιο της πολιτικής. ‘Αλλωστε, ο πατέρας της Αναστάσιος Σωτηράκογλου επί σειρά ετών ήταν αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης με βαθιά πολιτική σκέψη. Και από αυτόν φαίνεται πως κληρονόμησε την αγάπη για τις πολιτικές συζητήσεις και τα προβλήματα των ανθρώπων που απαιτούν άμεσα λύσεις. 

Οι σπουδές και η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός της

Η δικηγορία ήταν το μεγάλο όνειρό της κ.Σωτηράκογλου και η είσοδος της ως φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν μόνο η αρχή ενός «μαγικού» επαγγελματικού ταξιδιού. 

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, ιδρύτρια της δικηγορικής εταιρίας CSlaw.gr, με ενεργή άσκηση της δικηγορίας με χειρισμό υποθέσεων κοινωνικού ενδιαφέροντος και με κοινωνικό αντίκτυπο (λ.χ. προστατευτικό πλαίσιο της α’ κατοικίας, άμυνα στη ρήτρα αναπροσαρμογής των ιδιωτικών παρόχων ρεύματος κλπ). 

Στα αξιοσημείωτα και σίγουρα εντυπωσιακά στοιχεία της εξειδίκευσής της είναι πως διαχρονικά διαχειρίζεται υποθέσεις πλαστογραφιών, με εξειδίκευση στις διαθήκες των γερόντων και στην υπογραφή των διαθηκών αυτών σε ύποπτες συνθήκες. ‘Εχει παρακολουθήσει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με ειδίκευση στη Μεθοδολογία της Εφαρμογής του Δικαίου.

Εργάζεται ως Ειδική Δικαστική Γραφολόγος και είναι ομότιμο μέλος

της British Academy of Graphology. Επίσης, έλαβε την πιστοποίηση επάρκειας στο Real Estate Economics and Finance, από το London School of Economics and Political Science (LSE).

Ως τεχνικός σύμβουλος – γραφολόγος έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη σε σημαντικές και πολύκροτες υποθέσεις, με ιδιαίτερες επιστημονικές απαιτήσεις. Επίσης, έχει αναλάβει ως πραγματογνώμονας την διαλεύκανση υποθέσεων πλαστογραφίας διαθηκών και άλλων εγγράφων.

Ασκεί το επάγγελμα του γραφολόγου από το 2007 και έκτοτε έχει ασχοληθεί με αρκετές «περίεργες» υποθέσεις. Θυμάται χαρακτηριστικά μια περίπτωση που ένας εργοδότης είχε κατηγορηθεί μέσω μιας ανώνυμης επιστολής για μια σειρά από βαριά αδικήματα. Κατάφερε μέσα από ελάχιστα στοιχεία να ελέγξει τη συγκεκριμένη επιστολή και να αθωώσει τον πελάτη της.

Σε άλλη περίπτωση, δύο γονείς είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο διεκδικώντας την επιμέλεια του παιδιού τους. Ο πατέρας είχε προσκομίσει κάποια πλαστά σημειώματα για να δημιουργήσει κακό προφίλ για την πρώην σύζυγό του. Τελικά, αποδείχθηκε πως τα σημειώματα αυτά δεν είχαν ποτέ γραφτεί από την μητέρα και πως ήταν ένα κατασκεύασμα.

Πέρα, όμως, από τις παραπάνω υποθέσεις αρκετές φορές χρειάζεται η κ.Σωτηράκογλου να μελετήσει και τα σημειώματα που αφήνουν αυτόχειρες. Συνήθως, συγγενείς επιθυμούν να μάθουν εάν ο ίδιος έγραψε το μήνυμα και να κατανοήσουν την κατάσταση που ήταν ο δικός τους άνθρωπος στα τελευταία λεπτά της ζωής του.

Το προσκλητήριο από τη ΝΔ και η συμμετοχή της στις εκλογές

‘Ετσι, μετά από μία μακρά και απαιτητική επαγγελματική πορεία η Χριστίνα Σωτηράκογλου αποφάσισε να πει το «ναι» και να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν υπήρξε ποτέ κομματικά οργανωμένη και η είσοδος της έγινε έπειτα από μελέτη του βιογραφικού της και χωρίς παρέμβαση από τον οποιοδήποτε.

Ο λόγος που αποφάσισε να συμμετέχει στη «μάχη» των εκλογών είναι διότι θεωρεί πως η παράταξη της ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας και την αξιοκρατία. Ως αυτοδημιούργητη επαγγελματίας ζητά τη ψήφο των πολιτών, στους οποίους τονίζει πως έχει μάθει να εργάζεται μεθοδικά σε αυτό που αναλαμβάνει και να επιμένει μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Στις προεκλογικές της συναντήσεις τονίζει με σαφήνεια πως την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας της. Ειδικότερα, στρέφει το βλέμμα της στην επανεκκίνηση του συνόλου των μονάδων της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου, με σκοπό να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, στην ανάδειξη του κάμπου της δυτική πλευράς της περιφέρειας σε σπουδαίο και θεσμικά αναγνωρισμένο κέντρο οικονομικής δραστηριότητας και στην ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Τα …μήλα κάτω από τη μηλιά! 

Η κυρία Σωτηράκογλου, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ποτέ δεν έβαλε σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά της, παρά τις συνεχείς επαγγελματικές της υποχρεώσεις.

Είναι παντρεμένη με το Δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλειο Χαλαμπάκη και μητέρα δύο κοριτσιών. Και στην προκειμένη περίπτωση οι δύο κόρες επιβεβαιώνουν ακριβώς τη φράση «τα μήλα έπεσαν κάτω από τη μηλιά»! Διότι αποφάσισαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών τους και φοιτούν στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνω ακόμη ότι είναι πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων – κάτοχος πιστοποίησης επάρκειας (Certificate of Competence)  στα Οικονομικά και Χρηματοπιστωτικά του Real Estate ( Real Estate Economics and Finance), από το  London School of Economics and Political Science (2019) και κοινωνική επιχειρηματίας, με ενεργό ενδιαφέρον στην ανιδιοτελή βοήθεια και υπεράσπιση νέων που έχουν χάσει τους γονείς τους σε νεαρή ηλικία και των μονογονεϊκών οικογενειών. Τέλος, μιλάει άπταιστα την αγγλική και γαλλική γλώσσα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA