, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Δ. Ασπροπούλης: Λέω στους νέους αγοράστε ένα λαπ τοπ για να πουλήσετε κάτι αργότερα

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Το «ταξίδι» στη δημοσιογραφία για τον Δημήτρη Ασπροπούλη ξεκίνησε όταν ήταν μαθητής Λυκείου. Εάν απαριθμήσω αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες που εργάστηκε θα χρειαστώ μισή σελίδα. Εάν προσθέσω ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς επίσης δελτία Τύπου για διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις θα απαιτηθεί άλλο τόσο. Με δύο λόγια θα πω, πως είναι από τους συναδέλφους που χαίρεσαι να συνεργάζεσαι μαζί του. Για τον επαγγελματισμό, την κρίση, την αξιοπρέπεια του.

Μετάνιωσες που «μπλέχτηκες» με τη δημοσιογραφία;

Δεν ωφελεί να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα… Μετά από 40 χρόνια καριέρας, είναι αργά για δάκρυα, Αναστασία…

Στιγμή της πορείας σου που ξεχωρίζεις;

Είναι αρκετές: Η πρώτη μου συνέντευξη με τον πολίστα του ΠΑΟΚ Μανώλη Γεωργαντόπουλο σε ηλικία 17 ετών. Το πρώτο μου ρεπορτάζ για την κατάσταση των κοιμητηρίων της Πυλαίας, το 1984. Το ρεπορτάζ για την πυρκαγιά στο τζαμί της Αλεξανδρούπολης. Η κάλυψη της περιοδείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Θράκη το 1991 και οι πτήσεις με τα Σινούκ από τη μία πόλη στην άλλη. Η πτώση του Γιάκοβλεφ το 1997. Το ρεπορτάζ για τη μεγάλη πυρκαγιά στο Άγιον Όρος. Το πρώτο ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων που παρουσίασα στον Αντέννα 97,5. Η συνέντευξη του Ιωάννη Μελισσανίδη όταν ήταν ακόμη μαθητής… Γυμνασίου και προπονούνταν στα σκοροφαγωμένα στρώματα στο υπόγειο του Παλέ. Η συνέντευξη της Βούλας Πατουλίδου στο σπίτι της πίσω από τη Θύρα 7 του γηπέδου της Τούμπας. Οι τρεις συνεντεύξεις στην TV100 με τον Μανώλη Ρασούλη. Η βραδιά που βυθίστηκε το Σάμινα ως φρέσκος αρχισυντάκτης της «Θεσσαλονίκης»… 

Μέσο που εργάστηκες και σου έκανε περισσότερο «κλικ»;

Το ραδιόφωνο του Αντέννα 97,5. Ήμουν εκεί από την ημέρα που άνοιξε, ως την ημέρα που αποφασίστηκε η μετατροπή του σε «διασκεδαστικό» ραδιόφωνο -από ενημερωτικό.

Μπορείς να υπολογίσεις πόσα δελτία Τύπου έχεις γράψει;

Δεν έχω τόσα δάχτυλα…

Τρεις λέξεις από «Α» που κυριαρχούν στη ζωή των δημοσιογράφων…

Που κυριαρχούν, ή που θα έπρεπε να κυριαρχούν; Αλήθεια, Ακρίβεια, Αφοσίωση. Αφήνω σ’  εσάς την κατάταξη.

Δημιούργησες φιλίες στο χώρο;

Ναι. Λίγες και «βαθιές». Σα χαρακιές.

Πώς σου φάνηκε το …τρολάρισμα με τον Τζορτζ Τσούνη;

Έξυπνο! Αλλά… δεν φταίω εγώ. Ο πρέσβης μου μοιάζει!

Τι θα ήθελες να είχε χθες η Θεσσαλονίκη;

Μετρό, τραμ, μονορέιλ, πάρκινγκ, πάρκα σε κάθε γειτονιά, ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο, τρόπο να περπατήσω στο Σέιχ Σου, λιγότερη μουρμούρα, περισσότερη ενσυναίσθηση.

Αγαπημένο σου σημείο στην πόλη;

Το θέατρο Γης. Παίζαμε εκεί όταν ήταν νταμάρι. Όλη η πόλη πιάτο στα πόδια σου.

Τί θα συμβούλευες τους νέους συναδέλφους;

Παραφράζοντας τον Φρέντι Γερμανό, θα έλεγα «να αγοράσουν ένα λάπτοπ για να ΄χουν κάτι να πουλήσουν αργότερα». Το έλεγε για τη γραφομηχανή. Νομίζω ότι παραμένει επίκαιρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA