, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Δ. Γαλαμάτης, ο πολυπράγμων Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Στη Θεσσαλονίκη τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα. Κυκλοφορεί με τα πόδια στο κέντρο, πατέρας του Γιάννη και της Κερασίας, άνθρωπος της παρέας και με ιδιαίτερο χιούμορ. Διδάκτωρ στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Βόλβης.

Τον Δεκέμβριο του 2021 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Ιούλιο του 2022 εντάχθηκε στο ακαδημαϊκό του προσωπικό. Σε όλα αυτά προσθέστε, πως γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τις κυανόλευκες κερκίδες, ενώ και να τον «βασανίσεις» θα δηλώνει φανατικός Ηρακληδέας. Εν τάχει αυτό είναι το προφίλ του σημερινού Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

«Για να μην αλλάξω, γίνομαι γρήγορα …πρώην» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Karfitsa» ο κ.Γαλαμάτης, συμπληρώνοντας πως είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται, διαβάζει, βάζει στόχους, αγωνιά και αγωνίζεται για να τους πετύχει. Αγαπάει την πολιτική και δίνει μάχες για να την αλλάξει, δεν συμβιβάζεται όμως, ούτε παραδίδεται στη σαγήνη της, ώστε να τον αλλάξει αυτή.

Ένα παιδί από τον Σταυρό «μετακομίζει» στην πόλη

 Γεννημένος πριν από 52 χρόνια, το 1971, στον Σταυρό της Θεσσαλονίκης. Εκεί, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο και μάλιστα με «Άριστα». Τον Σεπτέμβριο του 1989 ήρθε για πρώτη φορά στην πόλη για να εγγραφεί ως φοιτητής στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το …μικρόβιο της πολιτικής τον «έτρωγε» από μικρό, καθώς αποφοίτησε από το Λύκειο Σταυρού όντας πρόεδρος του 15μελούς. Έτσι, θα ήταν αφύσικο να μην υπάρξει συνέχεια στο Πανεπιστήμιο. Εντάχθηκε στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ το 1991, στο 2ο έτος και με τον τρόπο αυτό έκανε ποδαρικό στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Και για να κλείσουμε, αρχικά, τον κύκλο των σπουδών του κ.Γαλαμάτη, που δεν είναι και μικρός, από το 2015 είναι διδάκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με αντικείμενο έρευνας τη βιολογική πτηνοτροφία. Μία έρευνα που βοήθησε και έδωσε επαγγελματική διέξοδο σε αρκετούς ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα (υπάρχουν και σχετικά ρεπορτάζ για του λόγου το αληθές). 

Πώς …μπήκε στη Βουλή και στο δημαρχείο Βόλβης

 Η πολιτική δράση του Δημήτρη Γαλαμάτη, είπαμε, πως ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του. Μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, στη συνέχεια πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και για πολλά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ακολούθως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. 

 Χάρη στο πολιτικό του σκεπτικό και της διάθεσης για προσφορά στον τόπο συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης. Τον ίδιο χρόνο εκλέχθηκε Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής.

Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά αποφάσισε από βουλευτής να κατέβει στον στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και τα κατάφερε το 2010 να εκλεγεί δήμαρχος Βόλβης, ο πρώτος δήμαρχος του νεοσύστατου τότε Καλλικρατικού δήμου, αξίωμα που κατείχε μέχρι και το τέλος του 2013, οπότε και παραιτήθηκε.

Επιστροφή στην εργασία

 Μετά τη Βουλή και τον δήμο ήρθε η επιστροφή στην εργασία του, στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως ελεγκτής – επιθεωρητής κτηνίατρος.

 Την περίοδο 2019-2020 δίδαξε στο Τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και από την άνοιξη του 2021 αναδείχθηκε, μέσω αξιολόγησης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα». Παράλληλα, συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε προγράμματα στον πρωτογενή τομέα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός.

Ως γενικός διευθυντής του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, υπήρξε ο άνθρωπος πίσω από υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν και πίσω από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε παραβατικές επιχειρήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής. Η παρουσία του ως επικεφαλής κινητοποίησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι ταχύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.

Γάλα + Μάτι= Γαλαμάτης

 Βέβαια, μέσα σε όλο αυτό τον εργασιακό «πυρετό», δεν έλειπε ποτέ η πολιτική, αφού το «σαράκι» υπήρχε. Στις εθνικές εκλογές του 2019 έθεσε υποψηφιότητα με τη ΝΔ. Όχι στην Β’ εκλογική περιφέρεια, την οποία γνωρίζει αρκετά καλά, αλλά στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης. 

Και μάλιστα, ήταν κυριολεκτικά από τους τελευταίους που έκλεισαν στο ψηφοδέλτιο, μόλις 20 μέρες πριν τις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε σε μία μίνι – προεκλογική περίοδο και μ’ ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο λογοπαίγνιο με το όνομα του να λάβει περισσότερες από 10.000 ψήφους.

Γνωστός για το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του ο Δημήτρης Γαλαμάτης έβγαλε προεκλογικά ένα βίντεο που είχε δύο εικόνες: ένα μπουκάλι γάλα και ένα μάτι. Γάλα και μάτι. Θυμήσου και ψήφισε Γαλαμάτη… ήταν το σύνθημα που κυριολεκτικά τα «έσπασε».

Η νέα θέση στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

 Ήταν λίγο πριν την πρωτοχρονιά του 2022 όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε τους νέους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών από τη Θεσσαλονίκη ήταν και το όνομα του Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει χρέη του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στην Προεδρία της Κυβέρνησης. 

Στόχος του -όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις- να μπουν κανόνες, να ενισχυθούν η πολυφωνία και η διαφάνεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου «μετακόμισε» μία φορά το μήνα στη Θεσσαλονίκη.  

Last but not least… Η αγάπη για τον Ηρακλή!

Μπορεί οι υποχρεώσεις να είναι πολλές, ωστόσο όταν τον χρειάζεται η οικογένεια – είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Αντιγόνη Καρατζολίτη – τα παιδιά του, οι φίλοι του, αλλά και ο …Ηρακλής, είναι πάντα εκεί!

Όχι απλά δεν χάνει ματς, σε όλα τα αθλήματα, έχει κάνει και τον γιο του φανατικό Ηρακληδέα. Και όταν δεν προλαβαίνει να βρεθεί στις κερκίδες, θα παρακολουθήσει τους αγώνες διαδικτυακά. 

 Και φυσικά, επειδή ματς χωρίς καζούρα είναι «φαγητό χωρίς αλάτι», φροντίζει να …νοστιμίζει και να κοντράρει τους διαδικτυακούς του φίλους με αναρτήσεις αθλητικού περιεχομένου. Και τα καταφέρνει να τρολάρει ασταμάτητα! 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA