, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Έλσα Κουκουμέρια: Η μυρωδιά του ψωμιού είναι συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Οι παλαιότεροι θυμούνται μία διαφήμιση που έλεγε «40 χρόνια φούρναρης! Έχω ψήσει…». Σήμερα, πρωταγωνίστρια θα μπορούσε να είναι η ‘Ελσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας». Μεγάλωσε με τις μυρωδιές του φούρνου, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, ενώ από τα χέρια της πέρασαν τόνοι ψωμιού. Ας «γευτούμε» μαζί μία πολύ «νόστιμη και τραγανή» συνέντευξη!

Πόσα χρόνια φουρνάρισσα; 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν πάντα στο φούρνο. Καθαρά επαγγελματικά κλείνω φέτος 39 χρόνια.

Η μυρωδιά του ψωμιού φέρνει αναμνήσεις;

Προφανώς και η μυρωδιά του ψωμιού είναι συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία με γιαγιάδες, παππούδες, με εικόνες και μνήμες.

Πώς είναι να δουλεύετε τις ώρες που οι άλλοι κοιμούνται;

Είναι μαγικό μέσα στην ησυχία της νύχτας να ξεκινάς μια παραγωγική διαδικασία όπου τρία άψυχα υλικά, αλεύρι, νερό και μαγιά, μετουσιώνονται σε ζυμάρι, ζεστό ψωμί και φυσικά να σκέφτεσαι την χαμογελαστή «καλημέρα» των πελατών.

Πρόκληση η δημιουργία νέων γεύσεων;

Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Μοιάζει σαν ένα νέο παιδί που το κανακεύουμε, το προσέχουμε μέχρι να μπει στο ράφι και να μας δώσει την ικανοποίηση ότι το αποδέχονται οι πελάτες.

Τι αγοράζει για πρωινό ο Θεσσαλονικιός;

Στα top three θα έλεγα ότι είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης, η χωριάτικη τυρόπιτα και η μπουγάτσα.

Υπάρχουν πελάτες που τρώνε για χρόνια το ίδιο πράγμα;

Φυσικά! Όταν βρει κάποιος κάτι που τον καλύπτει γευστικά δύσκολα αλλάζει την επιλογή του.

Εάν η Θεσσαλονίκη ήταν προϊόν φούρνου, ποιο θα ήταν;

Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Τραγανό εξωτερικά, μαλακό εσωτερικά, με την γνωστή καβουρντισμένη επίγευση του σουσαμιού. Νομίζω ότι πέρα  από σήμα κατατεθέν της ταιριάζει απόλυτα.

Αγαπημένο σας σημείο στην πόλη;

Η παλιά παραλία με την αίγλη των λίγων εναπομείναντων νεοκλασικών κτιρίων σε συνδυασμό με το απέραντο της θάλασσας 

Δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι σας…

Ένα γεμάτο προζυμένιο ψωμι να συνοδεύει μια ποικιλία τυριών και φυσικά καλή παρέα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA