Το πρωί της Τετάρτης ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, έχοντας τη δύσκολη αποστολή να συνεχίσει την πορεία του Πολεμικού Ναυτικού, προάγοντας την ελληνική ναυτοσύνη και υψώνοντας την ελληνική σημαία σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Ο αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης είναι ένας από τους πιο αγαπητούς αξιωματικούς στους κύκλους του Πολεμικού Ναυτικού και έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις.
Το βιογραφικό του
Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 29 Ιουνίου 1963. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στις 12 Σεπτεμβρίου 1982 και αποφοίτησε το 1986 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Όπως μας λένε πηγές από το Ναυτικό, «είναι εξαιρετικά καταρτισμένος αξιωματικός και βαθύς γνώστης θεμάτων του Πυροβολικού. Έχει υπηρετήσει σε πληθώρα επιχειρησιακών θέσεων αλλά και θέσεων υποστήριξης και υποδομών, που σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή είναι ο πιο πλήρης αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού». Οι ίδιες πηγές μάλιστα τον χαρακτηρίζουν ως «ακέραιο, ψύχραιμο και αποφασιστικό».
Ο αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης έχει υπηρετήσει σε μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού ως αξιωματικός ΣΝ, αξιωματικός ΝΚ, αξιωματικός ΠΒ, αξιωματικός Κρύπτο, διευθυντής Επιχειρήσεων, διευθυντής Οπλισμού, ύπαρχος και κυβερνήτης. Επίσης, έχει διατελέσει διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού ΓΕΝ, διευθυντής Γ’ Κλάδου στο ΓΕΝ και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Γραφείο της Κοινοπραξίας ΝΑΤΟ Sea Sparrow στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 2015 προήχθη σε αρχιπλοίαρχο και τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα διοικητή Διοικήσεως Φρεγατών. Τον Φεβρουάριο του 2019 προήχθη σε υποναύαρχο και τον Μάρτιο του ίδιου έτους ανέλαβε τα καθήκοντα υπαρχηγού Στόλου. Στις κρίσεις του Μαρτίου του 2020, την 9η Μαρτίου, προήχθη σε αντιναύαρχο και ανέλαβε τα καθήκοντα του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιμετώπισε στο πλευρό του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, την ελληνοτουρκική κρίση του 2020 με τους μετανάστες στον Έβρο και στο Αιγαίο, όταν ήρθαν αντιμέτωποι οι στόλοι των δύο χωρών.
Η επιχειρησιακή του εμπειρία
Η επιχειρησιακή εμπειρία του νέου αρχηγού ΓΕΝ περιλαμβάνει υπηρεσία άνω των 15 ετών σε μονάδες κρούσης του στόλου, εκ των οποίων τα έξι έτη συνολικά ως κυβερνήτης στο «ΠΠ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ III», στο ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» και στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ». Έχει υπηρετήσει στη Διεύθυνση Οπλισμού στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ως επιτελής, στη Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ως διευθυντής, στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών ως διοικητής και ως διευθυντής Α’ Κλάδου στο Αρχηγείο Στόλου.
Ο αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης συνόδευσε τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, εκπροσωπώντας τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην αποστολή παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία. Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας είχε μεταφερθεί με πτήσεις αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτικών cargo στην Πολωνία, με τελικό αποδέκτη τους πληγέντες Ουκρανούς πολίτες αλλά και τους ομογενείς μας. Το φορτίο της αποστολής περιλάμβανε φάρμακα, τρόφιμα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL



