19:57, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Γ. Κουμουτσάκος: Ο ροκάς της διπλωματίας και της πολιτικής

Διπλωμάτης, πολιτικός, πατέρας, εργασιομανής, επικοινωνιακός και συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι, ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος δεν θέλει να αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω, για αυτό άλλωστε και απαντά ο ίδιος στους διαδικτυακούς του φίλους αλλά και στους «εχθρούς» του.

Είναι πιστός οπαδός της σημειολογίας, κωδικοποιεί τα πάντα, ανταλλάσσει σημασίες και νοήματα μελετώντας προσεκτικά τη γλώσσα, τις σημάνσεις και φυσικά τη μουσική και τους στίχους. Δίκαια έχει χαρακτηριστεί ο καλύτερος εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, θέση που υπηρέτησε από το 2004 μέχρι και το 2009.

Ο άνθρωποςπουτον«ανακάλυψε» είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο «διπλωματικός του πατέρας», όπως τον αποκαλεί ο Γιώργος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα και έλκει την καταγωγή του από Λακωνία και Μικρασία. Απόφοιτος της Λεοντίου Σχολής, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Ως διπλωμάτης υπηρέτησε από το 1995 έως το 1997 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Το διάστημα 1997-2001 τοποθετείται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως γραμματέας πρεσβείας με αρμοδιότητα σε θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Το 2001 τοποθετείται στην πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων ΕΕ – Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο τού τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών από το 2004 έως τον Ιούνιο του 2009, οπότε και εκλέγεται μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία. Το 2009 ορίζεται εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του 2009 και μένει στη θέση αυτή έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το 2010 και το 2013 εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Διετέλεσε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας/European People’sParty (EPP) από το 2009 έως το 2014. Μέχρι το 2012 ήταν μέλος και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Η μεγάλη φιλία με τον Μολυβιάτη και η άγρια νιότη της ροκ

Η σταδιοδρομία του επηρεάστηκε από την πορεία του πατέρα του, ο οποίος ήταν για ένα χρονικό διάστημα αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στο υπουργείο Εργασίας.Επί μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Ράλλη διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του τότε υπουργού Εργασίας Κ. Λάσκαρη. Γιαγιά του η Αικατερίνη Νταντινάκη-Κουμουτσάκου, φιλόλογος στο Αρσάκειο με σημαντική κοινωνική προσφορά. Ο παππούς του, ο Ιωακείμ, από την πλευρά της μητέρας του, φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και ασχολήθηκε με τραπεζικές δραστηριότητες.

Ο παππούς Γεώργιος Κουμουτσάκος ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και μετέπειτα σύμβουλος του στρατάρχη Παπάγου επί πρωθυπουργίας του. Ήταν από μικρός στις μαθητικές οργανώσεις της ΝΔ και στην ΟΝΝΕΔ, αν και όταν μπήκε στο διπλωματικό σώμα θεώρησε σωστό να μην έχει κομματική ταυτότητα. Το 2001 τον γνώρισε από κοντά ο Πέτρος Μολυβιάτης σε μια επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Αλβανία.

Ο… γκουρού της διπλωματίας ζήτησε αμέσως να αποσπαστεί ο Κουμουτσάκος στο γραφείο του. Ενδεικτικό της εργατικότητας και της αποτελεσματικότητάς του είναι ότι μετά τον Μολυβιάτη τον κράτησε ως εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι βιβλιοφάγος, συγγραφέας του έργου «Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα» με τον καθηγητή Ι. Καρτερό(εκδόσεις Σάκκουλα) και παράλληλα αρθρογραφεί στον ευρύτερο έντυπο Τύπο για θέματα ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είναι λάτρης της ροκ, της τζαζ και της ελληνικής έντεχνης μουσικής, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο, όταν δεν διαβάζει κάποιο βιβλίο, κάνει ποδήλατο και το καλοκαίρι ελεύθερες καταδύσεις. Μεγάλωσε με DeepPurple, LedZeppelin, Pink Floyd, έχει μια τεράστια δισκοθήκη και είναι φίλος του Γιάννη Πετρίδη,ενός από τους παλαιότερους μουσικούς παραγωγούς στην Ελλάδα. Νεαρόςμάλιστα έγραφεστα περιοδικάδισκοκριτικές.

Η φιλοσοφία της ζωής του εμπεριέχεται στη φράση «ποτέ να μην εγκαταλείπεις», κάτι που έλεγε συνέχεια ο Τσόρτσιλ. Λατρεύει τον Αργύρη και τον Σπύρο, τους δύο του λεβέντες, στους οποίους αφιερώνει και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Εικόνες και Μνήμες, Μικρασιατική Εκστρατεία».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL