, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κ. Σουλιώτης: Ο Έλληνας που έκανε μόδα τα ντολμαδάκια

Ήταν το 1957 όταν ο Αντώνης Σουλιώτης έβαζε τα θεμέλια μιας επιχείρησης στα Πολιτικά Ευβοίας που θα έγραφε τη δική της ιστορία στο ελληνικό επιχειρείν. Εξήντα έξι χρόνια μετά η οικογένεια Σουλιώτη μπορεί να περηφανεύεται πως είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία έτοιμων γευμάτων αλλά και ο Νο1 παραγωγός ντολμάδων στον κόσμο.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Η εταιρεία του παράγει δύο εκατομμύριαχειροποίητα ντολμαδάκια ημερησίως, διαθέτει επτά εργοστάσια -από την Αθήνα μέχρι την Ιορδανία και την Κίνα- και εξάγει το διάσημο ελληνικό ντολμαδάκι σε περισσότερα από 50 κράτη.O Κώστας Σουλιώτης μέσω της εταιρείας του, της γνωστής «Παλίρροιας», έχει καταφέρει να κάνει αγαπητά τα παραδοσιακά ελληνικά ντολμαδάκια σε όλο τον πλανήτη.

Από 8 ετών στη δουλειά

Ο Κώστας Σουλιώτης μπήκε πολύ μικρός στη δουλειά, σχεδόν 8 ετών, και στη αρχή έμοιαζε για αυτόν…παιχνίδι. Λόγω της αγάπης του για τη δουλειά και συνεπαρμένος από την οικογενειακή δραστηριότητα, πήρε την απόφαση να σταματήσει το σχολείο. Έτσι, εγκατέλειψε ουσιαστικά το λύκειο για να βοηθήσει τον πατέρα του στη δουλειά,που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν onemanshow.

Το όνομα «Παλίρροια» προήλθε, όπως έχει πει ο ίδιος, από το γεγονός ότι η οικογένειά του κατάγεται από την Εύβοια, οπότε είναι απολύτως συνυφασμένο με το φαινόμενο της θάλασσας.Ο ίδιος μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Χαλκίδας και ηρεμεί όταν αγναντεύει τη θάλασσα ή ψαρεύει.

Η πρόσφατη εξαγορά και ο στόχος

Πρόσφατα η «Παλίρροια Σουλιώτης» εξαγόρασε τη βιομηχανία κατεψυγμένων ζυμών «Τσαμπάσης» στο Άργος, επεκτεινόμενη και στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών, έναν κλάδο που τον γνωρίζει, καθώς τα τελευταία χρόνια πουλούσε στο εξωτερικό τις ζύμες πολύ γνωστής βιομηχανίας από τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα πληροφορίες,η «Παλίρροια» φέρεται να βρίσκεται κοντά σε μια ακόμη εξαγορά βιομηχανίας ζυμών από την Αττική.

Συνολικά η εταιρεία, μέσα από ένα πλέγμα θυγατρικών, ελέγχει 7 εργοστάσια ανά τον κόσμο. Το πρώτο είναι αυτό της Χαλκίδας, όπου παράγεται όλη η γκάμα των προϊόντων που διαθέτει σήμερα η «Παλίρροια». Έπειτα είναι ένα στη Βουλγαρία, ένα στην Ιορδανία και δύο στην Κίνα. Όλα αυτά είναι εργοστάσια παραγωγής ντολμά. Άλλα δύο εργοστάσια, τα οποία βρίσκονται στην Κίνα, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και προμήθεια των πέντε παραπάνω εργοστασίων με αμπελόφυλλα.

Θετικές οικονομικές επιδόσεις και 10 εκατ. επενδυτικό πρόγραμμα

Ο Όμιλος Παλίρροια κατάφερε το 2022 να καταγράψει άνοδο του κύκλου εργασιών της το 2022 κατά 24%, φθάνοντας τα 75 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ποσοστού -περίπου οι 14 ποσοστιαίες μονάδες- αποδίδονται στις ανατιμήσεις που έκανε η εταιρεία για να περιορίσει τον αντίκτυπο στην κερδοφορία του αυξημένου κόστους που αντιμετώπισε. Ωστόσο, οι υπόλοιπες 10 ποσοστιαίες μονάδες αποδίδονται στην αύξηση των πωλήσεων σε όγκο, κυρίως στο εξωτερικό. Εξάλλου, οι τελευταίες αποτελούν πλέον το 85% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών.

Για φέτος η βασική πρόβλεψη της εταιρείας είναι για την επίτευξη κύκλου εργασιών συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η πρόσφατη εξαγορά της βιομηχανίας ζύμης. «Μαζί με αυτήν οι πωλήσεις του ομίλου συνολικά θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Σουλιώτης.

Παράλληλα, η Παλίρροια για το 2023-2024 «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. τόσο για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της όσο και για την επέκταση των δραστηριοτήτων της μέσα από νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα προϊόντα με την ένδειξη «gold», τα οποία είναι φρέσκα ντολμαδάκια βραχείας -σχετικά- διάρκειας, τα οποία φυλάσσονται στο ψυγείο. Το συγκεκριμένο προϊόν αναμένεται να μπει στα ράφια των σουπερμάρκετ την περίοδο της Σαρακοστής.

Επίσης, η εταιρεία έχει ξαναμπεί δυναμικά στον χώρο των έτοιμων γευμάτων επιχειρώντας πλέον να κάνει το βήμα στη συγκεκριμένη κατηγορία και στο εξωτερικό. Έτσι, πλέον προωθεί μια σειρά από προϊόντα με την ετικέτα «greekoriginals» στη γερμανική αγορά, που αποτελεί έναν από τους επόμενους μεγάλους στόχους για επέκταση των εκεί δραστηριοτήτων της.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.