, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Μ. Αγγελικούση: Η «βασίλισσα» της ελληνικής ναυτιλίας

Η Μαρία Αγγελικούση, επικεφαλής του Ομίλου Angelicoussis Shipping, από τους ισχυρότερους ναυτιλιακούς ομίλους του κόσμου, είναι η πλουσιότερη «φιγούρα» στην ελληνόκτητη ναυτιλία, όπως γράφει και το Bloomberg.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Η 40χρονη Μαρία Αγγελικούση κληρονόμησε την εταιρεία από τον πατέρα της Γιάννη, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 72 ετών. «Ο πατέρας μου μού έμαθε να σκέφτομαι έξω από τα συνήθη πλαίσια, να είμαι ευφάνταστη και με δίδαξε ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει πάντοτε λύση», έχει δηλώσει η κυρία Αγγελικούση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αύξηση των ναύλων εκτόξευσε την αξία του ομίλουμέσα στα τελευταία δύο χρόνια και συνέβαλε στην άνοδο της καθαρής περιουσίας της Αγγελικούση που πλέον, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg,αποτιμάται σε περίπου 5,3 δισ. δολάρια,καθιστώντας την το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στην Ελλάδα μετά τη Βίκυ Σάφρα και μεταξύ των πλουσιότερων γυναικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ηΜαρία Αγγελικούσηβρίσκεταιμεταξύ ενός μικρούέωςτώρααλλάαυξανόμενουκύκλου ισχυρών γυναικών στη ναυτιλία, μιας βιομηχανίας που ανδροκρατείται.Μεγιστάνες όπως οΑριστοτέληςΩνάσηςκαιο Σταύρος Νιάρχος ήταν το πρότυπο των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων, την ώρα που οι γυναίκες αποτελούν μόνο το ένα τρίτο περίπου του εργατικού δυναμικού στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και μόλις το 2% των πληρωμάτων.

Οι σπουδές στην Ιατρική και τα γονίδια

Η Μαρία μεγάλωσε και σπούδασε ιατρός στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Όμως, την έπεισε ο πατέρας της Γιάννης Αγγελικούσης να ασχοληθεί συστηματικά με τη ναυτιλιακή επιχείρηση. Άλλωστε, έφερε το όνομα της γιαγιάς της Μαρίας, κόρης του εφοπλιστή Παπαλιού, και κληρονόμησε ισχυρά ναυτιλιακά γονίδια.

Η Μαρία ως γιατρός έκανε ταξίδια στη Νότια Αφρική συμμετέχοντας σε ανθρωπιστικές αποστολές. Σε συνέντευξή της και απαντώντας στο ερώτημα «πώς μια γιατρός θα ασχοληθεί με τη ναυτιλία;», απάντησε: «Η συναναστροφή ως γιατρός με πολύ κόσμο και η ικανότητα που αποκτάς να διαβάζεις τους ανθρώπους είναι και αυτό κλειδί για την ενασχόλησή μου με τη ναυτιλία».

Είναι παντρεμένη με τον σερβικής καταγωγής πρίγκιπα, απόγονο του τέως βασιλιά Καραγεώργεβιτς της Σερβίας.Γυναίκα χαμηλών τόνων και εργατική, επιλέγει εδώ και χρόνια να ζει μακριά από κοσμικότητες και τα φώτα της δημοσιότητας.

Νέα φιλοσοφία

Μια από τις προτεραιότητες της Μαρίας Αγγελικούσηείναι η εταιρεία να σχεδιάζει τα δικά της πλοία.Μάλιστα, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι «FinancialTimes», η επικεφαλής του ομίλουτόνισε ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η μείωση των εκπομπών από τα πλοία της. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι είναι απίθανο να τοποθετήσει παραγγελίες για βαπόρια που θα «καίνε» συμβατικά καύσιμα.

Στο ίδιο συνέδριο η κυρία Αγγελικούση γνωστοποίησε ότι ο όμιλος έχει αναπτύξει ένα εσωτερικό αυτόνομο τμήμα με την ονομασία «πράσινα πλοία», προκειμένου να επιταχύνει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης. Η κυρία Αγγελικούση εξήγησε, τέλος, ότιο όμιλος δαπανά αρκετά χρήματα σε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας για τη βέλτιστη απόδοση του στόλου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο LNG, το οποίο, όπως είπε, «είναι με διαφορά η καλύτερη λύση σήμερα».

Σημειώνεται πως, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που βρίσκονται υπό παραγγελία, ο στόλος της Angelicoussis Shipping περιλαμβάνει 134 πλοία αξίας περίπου 14 δισ. δολαρίων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL