00:56, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Μ.Κοσμίδης: Λυπάμαι που δεν βλέπω όραμα για να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη αυτό που της αξίζει

Ιστορίες με …κάρυ! 

Ο Μάκης Κοσμίδης έχει καταφέρει να παίζει …μπάλα σε δύο «αγάπες» που ξεκινούν από το γράμμα Π. Στον ΠΑΟΚ με την ιδιότητα του αναλυτή στην ποδοσφαιρική ομάδα και στην Πολίχνη ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Το σίγουρο είναι ότι θέλει να «κερδίζει» σε γήπεδα και Αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο, ανεξάρτητα από το πόση δουλειά θα χρειαστεί! 

Πώς είναι να δουλεύεις στον ΠΑΟΚ;

Μεγάλη τιμή και ευλογία! Ειδικά όταν πρόκειται για την αγαπημένη μου ομάδα, που υπηρέτησα σαν ποδοσφαιριστής και μετέπειτα ως προπονητής των ακαδημιών και πλέον σαν αναλυτής της 1ης ομάδας.

Υπάρχει εύκολος ή δύσκολος αντίπαλος;

Κανένας αντίπαλος δεν είναι εύκολος ή δύσκολος προτού ξεκινήσει το παιχνίδι. Αν γίνει σωστή δουλειά από όλους μπορεί να εξελιχθεί σε εύκολο. Αντίθετα, χωρίς καλή δουλειά μπορεί να γίνει και πιο δύσκολο από όσο πιστεύουν κάποιοι.

Ποια προπονητική στιγμή ξεχωρίζεις;

Τους τίτλους που έχω πάρει με τον ΠΑΟΚ. Εκτός από τα 4 κύπελλα, αυτό που ξεχωρίζει είναι το αήττητο πρωτάθλημα! 

’Εχουν κοινά ποδόσφαιρο με Αυτοδιοίκηση;

Κι όμως έχουν… Και στα δύο πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο, να κάνεις θυσίες για να προσφέρεις και να έχεις αποτελέσματα. Επίσης ο κόσμος και στα δύο έχει υψηλές απαιτήσεις και καθόλου υπομονή, οπότε πρέπει να δίνουμε κάθε μέρα τα πάντα για να πετύχουμε!

Τι σου ζητούν, συνήθως, οι κάτοικοι της Πολίχνης;

Η καθημερινότητα είναι αυτή που κυριαρχεί σε απαιτήσεις και μετά θέματα γραφειοκρατίας και δυσλειτουργιών που πολλές φορές οφείλονται στον γενικότερο κρατικό μηχανισμό και τη μέτρια οργάνωση του κράτους.

Για ποια δράση του Τοπικού Συμβουλίου είπες «τα καταφέραμε»… 

Είμαι πολύ χαρούμενος για όσες φορές μαζέψαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας με δυσκολίες, για πυρόπληκτους ή πλημμυροπαθείς και δράσεις εθελοντισμού. Ξεχωρίζω την καθιέρωση του καρναβαλιού που έφτασε να έχει 3000 κόσμο, τη δωρεάν άθληση για παιδιά με ειδικές ικανότητες και τον οδηγό υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προσωπικό όραμα που θέλεις να εκπληρώσεις…

Την λέξη όραμα την αγαπώ πολύ. Επαγγελματικά θα ήθελα να φτάσω όσο ψηλότερα γίνεται και στην αυτοδιοίκηση να προσφέρω τόσα ώστε να με θυμούνται με αγάπη κι εκτίμηση οι πολίτες μας.

Τι αγαπάς και τι σ’ ενοχλεί στη Θεσσαλονίκη;

Λόγω δουλειάς ταξιδεύω πολύ εντός και εκτός Ελλάδος. Στεναχωριέμαι που βλέπω την πόλη μου, ενώ έχει τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης να έχει μείνει τόσο πίσω και οργανωτικά αλλά κυρίως σε υποδομές και γενικότερο σχεδιασμό. Λυπάμαι πολύ που δε βλέπω μακροπρόθεσμο σχέδιο και όραμα για να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη αυτό που της αξίζει.

Τι δεν ξέρουμε για τον Μάκη Κοσμίδη;

Μπορεί να ξέρετε λίγα για εμένα, αλλά ελπίζω μέσα από τη δουλειά μου να σας δώσω πολλούς ευχάριστους λόγους να με γνωρίσετε καλύτερα. Είμαι πολύ ανοιχτός για όλους και χαίρομαι πολύ την απλή και καθημερινή επαφή με τον κόσμο.

Συμβουλή σε παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές ή προπονητές…

Η λέξη “θυσία” είναι αυτή που πρέπει να  κυριαρχεί σε όποιον θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, προπονητής ή να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση. Ταπεινότητα και σκληρή δουλειά. Δουλειά, δουλειά και ξανά δουλειά!

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa