01:16, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Μιχάλης Σάλλας: Ο «μάγος» των…χρηματοοικονομικών ξαναχτυπά!

Τον αποκαλούν «μάγο» των χρηματοοικονομικών και όχι άδικα. Ο χαρακτηρισμός αφορά τον Μιχάλη Σάλλα, τον Κρητικό επιχειρηματία, μάνατζερ, τραπεζίτη και ακαδημαϊκό με μακροχρόνια, σημαντικότατη πορεία στον κόσμο των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ο πολύπειρος τραπεζίτης, που αγαπά τα ελληνικά αμπέλια και την οινοποιία, έχει καταφέρει και πάλι να γίνει talk of the town, αφού ηγείται της Παγκρήτιας Τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή στον χώρο του banking.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Το όραμα και οι στόχοι

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας δικών του συμφερόντων και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, με την πρώτη να αποκτά τον έλεγχο του νέου σχήματος, πολλοί θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει περιφερειακό ενδιαφέρον. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει, αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η νέα τράπεζα έχει στόχο να πρωταγωνιστήσει στον «εθνικό στίβο», με τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων πρόσβασης σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα, όμως, έγινε σαφές ότι ο νέος οργανισμός θα επιχειρήσει να κινηθεί και σε εθνικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας έτσι την ευκαιρία για την ανάδειξη πέμπτης τράπεζας.

H Παγκρήτια δεν είναι πια περιφερειακή τράπεζα, καθώς διαθέτει πανελλαδική άδεια και τεράστιες προοπτικές, αφού αναπτύσσει δυναμικά το ήδη ισχυρό δίκτυο των καταστημάτων της σε ολόκληρη τη χώρα. Και έτσι συμμετέχει στον πανεθνικό αγώνα της ανάπτυξης, καθώς έχει ήδη ανοίξει τις «κάνουλες», παρέχοντας την κρίσιμη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων -και άρα της οικονομίας της χώρας- χρηματοδότηση.

Στην επιχειρηματική πιάτσα όλοι αναρωτιούνται μέχρι πού θα φτάσει την Παγκρήτια ο Σάλλας, με δεδομένη τη διορατικότητά του και τις σημαντικές του επιτυχίες στο επιχειρηματικό πεδίο.

Ο άνθρωπος που ξέρει από deals

Ο Μιχάλης Σάλλας ήταν αυτός που κατάφερε να μετατρέψει την Τράπεζα Πειραιώς σε κολοσσό και να τη γυρίσει στην κερδοφορία από όταν ανέλαβε την τύχη της. Ούτε το προσωνύμιο του super dealmaker είναι τυχαίο, αν σκεφτεί κανείς τις πολλές επιτυχημένες εξαγορές και απορροφήσεις που πέτυχε: Ως σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει απορροφήσει, μεταξύ άλλων, την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ETBA και, πιο πρόσφατα, τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου, την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Γενική Τράπεζα της Ελλάδας.

Όχι τυχαία, και με τη δημιουργία της νέας, ισχυρής Παγκρήτιας η οποία έχει στόχο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Σάλλα, όχι να γίνει ισχυρή, αλλά να βρίσκεται στο πλευρό των πελατών της.

O Μιχάλης Σάλλας είδε από νωρίς πολύ καλές προοπτικές στη δυνατότητα της Παγκρήτιας Τράπεζας, αλλά και γενικότερα των συνεταιριστικών τραπεζών να συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. Αλλά, εκτός από τα χρηματοοικονομικά, επεκτείνεται και σε άλλους τομείς στους οποίους ο Μιχάλης Σάλλας βλέπει ευκαιρίες και συνήθως δεν πέφτει έξω.

Η σύζυγος και η υπερδραστήρια κόρη

Και επειδή «πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα κρύβεται μια έξυπνη γυναίκα», στην περίπτωση του Μιχάλη Σάλλα ο ρόλος της συζύγου του Σοφίας Στάικου και της οικογένειάς του, γενικότερα, στην επιτυχία του είναι κομβικός. Η σύζυγός του είναι απόφοιτος της Παντείου με μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Ψυχολογία στην Αγγλία και μαζί έχουν δυο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μυρτώ, η οποία έχει αναλάβει και την άλλη αγάπη του πατέρα της, την οινοποιητική επιχείρηση της οικογένειας, τη ΣEMEΛH. Αν και σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και κόσμημα στη Φλωρεντία, τελικά ασχολήθηκε με τις business του κρασιού και τα πάει περίφημα. Δημιούργησε νέες ετικέτες, ενοποίησε και εμπορικά τα τρία οινοποιεία, της Σταμάτας, της Νεμέας και της Μαντίνειας που στο παρελθόν ανήκαν σε τρεις διαφορετικές εταιρείες και κατέστησε τις νέες ετικέτες πιο φιλικές και ευρέως αναγνωρίσιμες. Έτσι τα κρασιά της Semeli Winery πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή. Και δεν έμεινε μόνο εκεί η Μυρτώ, καθώς η Semeli προχώρησε στη μεγαλύτερη επένδυση στον ελληνικό αμπελώνα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής και των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας του οινοποιείου στη Νεμέα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL