11:13, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Ο Θεσσαλονικιός που κατασκευάζει έπιπλα υψηλής αισθητικής για κατοικίδια

 Ο Παντελής Κάλτσος σπούδασε και εργάστηκε ως μηχανικός. Ωστόσο, βρέθηκε στο επιχειρείν,  λανσάροντας μια πρωτοποριακή ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα.

Κατασκευάζει και εμπορεύεται χειροποίητα έπιπλα για κατοικίδια. Η αγάπη του για τα μαστορέματα και κυρίως η αγάπη για τον σκύλο του, τον Drogo, έγιναν πηγή έμπνευσης  ώστε να ξεκινήσει το επιχειρηματικό project  «4Legs» και να δημιουργεί προϊόντα επίπλωσης που εξυπηρετούν τις ανάγκες των τετράποδων φίλων μας.

Τα έπιπλα, κατασκευάζονται στο εργαστήριο του στην Θεσσαλονίκη και μέσω των ηλεκτρονικών παραγγελιών διανέμονται ανά την Ελλάδα, ενώ, μεγάλο μέρος των προϊόντων του «έδωσε εξετάσεις» στις αγορές του εξωτερικού και πέτυχε. Ο Παντελής Κάλτσος μιλά στην Καρφίτσα για το «4Legs» και εξηγεί πως ο στόχος των κατασκευών του είναι  να κάνει πιο χαρούμενους τους ανθρώπους που συμβιώνουν με ένα ζωάκι παρέχοντάς τους προϊόντα υψηλής αισθητικής.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την κατασκευή επίπλων για κατοικίδια;

Ζώντας με ένα σκύλο τον  Drogo και έχοντας μία ανάγκη για δημιουργία και κατασκευές, ξεκίνησα, με διάφορα ξύλα που είχα βρει στο δρόμο, να φτιάχνω έπιπλα για το σκύλο μου. Το πρώτο pose stand και το πρώτο κρεβατάκι φτιάχτηκε, φυσικά, για τον Drogo. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα, το 2019 υλοποιήθηκε και σιγά-σιγά άρχισε να μεγαλώνει και να προσθέτω κι άλλα σχέδια και άλλα είδη. Ασχολούμαι πλέον με την κατασκευή επίπλων γενικότερα, το 4legs είναι ένα παράλληλο project που έχει ένα σοβαρό μερίδιο στο σύνολο της δουλειάς μου. 

  Τί είδους έπιπλα κατασκευάζετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε;

Τα υλικά είναι ξύλο, μέταλλο και ύφασμα. Οι κατασκευές μας είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες: τα χειροποίητα κρεβάτια και τα Bowl stand φαγητού με βάση η οποία μάλιστα, μπορεί να είναι και ρυθμιζόμενη αναλόγως του ύψους του κατοικίδιου.

Υπάρχουν, επιπλέον, και ειδικές σειρές προϊόντων όπως είναι τα stand αναμονής σκύλου που απευθύνονται κυρίως σε καταστήματα. Στα προσεχή σχέδια είναι να ξεκινήσουμε μια νέα σειρά με ειδικά κλουβιά σκύλων που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία της εκπαίδευσής τους.  Βεβαίως, μπορούμε να κατασκευάσουμε και έπιπλα κατά παραγγελία του πελάτη σε σχέδιο που θα επιλέξει ο ίδιος.

Σκοπός όλων των προϊόντων μας είναι να μπορούν να προσαρμοστούν στην αισθητική του χώρου που ζει το κατοικίδιο, δηλαδή στην ουσία, στο χώρο του ανθρώπου που ζει με το κατοικίδιο. Έτσι, ο άνθρωπος ζει και αισθάνεται τα χειροποίητα έπιπλά στο χώρο του, τα οποία, παράλληλα, εξυπηρετούν τις ανάγκες του κατοικίδιου του.

Ποια ήταν η σημαντικότερη δυσκολία σε αυτό το project;

 Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι πρέπει ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν και να φτάσεις στο επίπεδο να το επικοινωνείς στο ευρύ κοινό με σκοπό την πώληση.

Υπάρχουν στάδια όπως, η ιδέα, η έμπνευση, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, οι δοκιμές, η εύρεση υλικών ώστε το προϊόν να είναι παραγωγικό και το τελευταίο στάδιο η φωτογράφηση και παρουσίαση στο αγοραστικό κοινό. Σε μια επιχείρηση. σε καθένα από τα παραπάνω στάδια υπάρχει ένας ειδικός. Ωστόσο, όταν η ιδέα του επιχειρηματία είναι καινοτόμος η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι πρέπει να τα φτιάξει όλα μόνος του μέχρι, τουλάχιστον, να βρει χρηματοδότηση και να μπορεί να πληρώνει έναν ειδικό για το κάθε στάδιο.

Υπάρχει η ανάγκη για χειροποίητο έπιπλο κατοικίδιων στην ελληνική αγορά; Ποιο είναι το feed back που παίρνετε από τους πελάτες σας;

Με έχει εκπλήξει η χαρά και η ευγένεια των πελατών όταν παραλαμβάνουν τα έπιπλά μας. Μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει εκφράσει παράπονα, δεν έχουμε επιστροφές προϊόντων και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Οι άνθρωποι που ζουν με ένα κατοικίδιο, αντιμετωπίζουν με θετικότητα οποιαδήποτε ενέργεια αφορά τον τετράποδο φίλο τους. Το δύσκολο κομμάτι είναι το οικονομικό κόστος. Όταν κατασκευάζεις ένα έπιπλο με τόσο μεγάλη επιμέλεια και με μεγάλη αγάπη ίσως να μην είναι τόσο ανταγωνιστικό στην τιμή όσο τα έπιπλα μαζικής παραγωγής. Το χειροποίητο έπιπλο όμως, έχει χαρακτήρα. Έχει δικά του χαρακτηριστικά, ίσως και κάποιες μικρές ατέλειες που κάποιος μπορεί ν’ αγαπήσει. Ωστόσο, το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό.

Πως διαμορφώνεται ο ανταγωνισμός σε τέτοιου είδους κατασκευές;

Στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός το χειροποίητο έπιπλο για κατοικίδια είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Στο εξωτερικό, τα πράγματα είναι διαφορετικά και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Στο εξωτερικό άρχισα να κάνω κι εγώ τα πρώτα βήματα των πωλήσεων, μέσω μιας πλατφόρμας για χειροποίητες κατασκευές. 

Το 80% των παραγγελιών, αφορούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το υπόλοιπο ποσοστό έφευγε για Ευρώπη, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία.

Το πρόβλημα με τις εξαγωγές είναι το αυξημένο κόστος μεταφοράς και ο χρόνος παράδοσης της παραγγελίας καθώς τα έπιπλα στέλνονται με τα ΕΛΤΑ. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι επιβαρυντικοί σ’ ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Αποφάσισα να σταματήσω τις εξαγωγές σε μακρινές χώρες, να δημιουργήσω e-shop και να στραφώ κυρίως στην ελληνική αγορά στο κομμάτι της λιανικής πώλησης. Στο κομμάτι της χονδρικής πώλησης, κάνω εξαγωγές στην Βουλγαρία.

Το project 4Legs σας δικαίωσε επιχειρηματικά;

Αυτήν την στιγμή υπάρχει μια σταθερότητα στις πωλήσεις. Πιστεύω ότι, εάν υπάρξει δυνατότητα να επαναχρηματοδοτηθεί το project και να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα του 4legs σε μεγαλύτερο κοινό, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Υπάρχει δυναμική στην αγορά και ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.  Το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα πιο πρωτοποριακά, είναι ότι οι τράπεζες διστάζουν να τις χρηματοδοτήσουν. Σ’ ότι αφορά την δική μου επιχείρηση, μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για την δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος και της διαφήμισης στα social media ήρθε μέσω ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που στηρίζει καινοτόμες ιδέες. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο project έχει δυνατότητες και όσο επενδύεις και το «κυνηγάς» τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έρχεται.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa