20:51, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Οδ. Αθανασίου: Ένας αθόρυβος και αποτελεσματικός μάνατζερ

Ο Οδυσσέας Αθανασίου είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τη Lamda Development στην επόμενη μέρα, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις, στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, μια επένδυση συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Της: ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Και ενώ πολλοί δεν πίστευαν ότι το έργο θα ξεκινούσε, ο οραματιστής επικεφαλής της Lamda Οδ. Αθανασίου και η ομάδα του, με την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου Σπύρου Λάτση, δεν το έβαλαν κάτω, πάλεψαν με θεούς και δαίμονες από το 2011 και κατάφεραν, κόντρα στις Κασσάνδρες, να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του RivieraTower, σηματοδοτώντας την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του εμβληματικού Πύργου στο Παράκτιο Μέτωπο του Ελληνικού. Η οικοδομική άδεια του υψηλότερου κτιρίου στην Ελλάδα (200 μέτρα) ήταν μια διαδικασία ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός ειδικότερων εγκρίσεων (όπως από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.) και χρειάστηκαν παραπάνω από 1.900 σχέδια. Όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου, η έκδοση της οικοδομικής άδειας του RivieraTower αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ελληνικού.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda κατέχει από το 2009 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω της πολυετούς κρίσης, να εδραιώσει την εταιρεία ως ηγέτιδα της αγοράς. Το να αφουγκράζεσαι ουσιαστικά τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων μερών σε κάθε είδους συνεργασία, καθώς και το χτίσιμο εμπιστοσύνης σε κάθε σχέση, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά επιτυχίας.

Έμπειρος μάνατζερ

Ο κ. Αθανασίου είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Έζησε επαγγελματικά εννέα χρόνια στις ΗΠΑ, στη διάρκεια των οποίων εργάστηκε για την Ernst & Young και την Emerson Electric. Έχει διατελέσει CFO Δυτικής Ευρώπης στην Barillaμε έδρα το Παρίσι, CFO στηνDiageoHellas Ελλάδα-Τουρκία ΗUB και οικονομικός διευθυντής Ελλάδος στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Επιπλέον είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΣΕΛΠΕ, της Συμμαχίας για την Ελλάδα (ιδρυτικό μέλος), αλλά και της επιτροπής του TEDX Academy Ελλάδος. Το 2017 επιλέχθηκε ως ο «Μάνατζερ της Χρονιάς» από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Lamda Development με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Aθόρυβος και αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν, η εταιρεία κατάφερε να αναπτύξει περαιτέρω τα τρία εμπορικά της κέντρα, τα μεγαλύτερα στη χώρα, και το 2018 πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας.

Μπαράζ συμφωνιών

Οι συμφωνίες που κλείστηκαν από τον ίδιο και την ομάδα του εδραίωσαν τη θέση της Lamda στην αγορά του realestate. H εξαγορά το 2010 του υπόλοιπου 40% του MediterraneanCosmos στη Θεσσαλονίκη, η οποία σηματοδότησε τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του εμπορικού κέντρου, ενδυνάμωσε τη θέση της εταιρείας στον κλάδο. Ακολούθησε η πρώτη αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2012, με την επικύρωση της σύμβασης αγοραπωλησίας του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), όπου στεγάζεται το GoldenHall.

Το 2017 επίσης εξαγοράστηκε από την HSBC το 50% της Lamda OlympiaVillage SA, ιδιοκτήτριας εταιρείας του The MallAthens. Σημαντικές συνεργασίες όπως αυτές με την Blackstone και τη VardePartners που επένδυσαν στη Lamda έγιναν επίσης εν μέσω κρίσης και βεβαίως η υπόθεση «Ελληνικό», ένας μαραθώνιος για τα στελέχη της Lamda που ξεκίνησε το 2011 με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες η LamdaDevelopment εξαγόρασε το εκπτωτικό κέντρο McArthurGlen. Το τίμημα του deal ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων, ενώ στα 109 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αξία του γνωστού εμπορικού κέντρου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL