Π. Τσιναβός: Ο Mr ΚριΚρι νέος «βασιλιάς» του γιαουρτιού
Τον αποκαλούν νέο «βασιλιά του ελληνικού γιαουρτιού». Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τσινάβο, τον 56χρονο πολυβραβευμένο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Κρι Κρι και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.
Της: ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ
Η σερραϊκή εταιρεία ΚριΚρι, της οποίας ηγείται, έχει καταφέρει να παράγει τα περισσότερα γιαούρτια από οποιοδήποτε εργοστάσιο στη χώρα, ενώ η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε τη διοίκηση στο να δρομολογήσει νέα επένδυση, ύψους10εκατ.ευρώ, που αφορά τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής γιαουρτιού.
Από το μικρό ζαχαροπλαστείο στην ΚριΚρι
Όλα ξεκίνησαν το 1954, όταν ο Ηπειρώτης Γιώργος Τσινάβος άνοιξε στις Σέρρες ένα μικρό ζαχαροπλαστείο. Εκεί έμαθε την τέχνη του γάλακτος, άρχισε να δημιουργεί μοναδικά παρασκευάσματα,αλλά το μεγάλο του επίτευγμα ήταν το παγωτό του. Ήταν η εποχή πουοπρόεδρος των ΗΠΑ ΝτουάιτΑϊζενχάουερ επισκέφτηκε την Αθήνα και, μεταξύ άλλων, δέχτηκε ως δώρο ένα αγριοκάτσικο κρικρι. Αυτό ήταν, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Γιώργος Τσινάβος άρπαξε την ευκαιρία που επικοινωνιακά απασχολούσε όλη την Ελλάδα και ονόμασε τα παγωτά του ΚριΚρι.Λίγο αργότερα έφερε μια ακόμη μικρή επανάσταση στην αγορά: παρασκεύασε το πρώτο παγωτό κασάτο.
Δυστυχώς οδραστήριος επιχειρηματίας πέθανε ξαφνικά σε ηλικία μόλις 35 ετών το 1963, αφήνοντας την εταιρεία στη σύζυγό του και στον αδελφό του, αφού ο γιος του, ο Παναγιώτης, ήταν τότε μόλις έξι ετών.Η εταιρεία που είχε γερές βάσεις, παρά τον πρόωρο χαμό του δημιουργού της,κατόρθωσε να επιβιώσει και μάλιστα το 1971 απόκτησε την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού. Ακολούθησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η δημιουργία εργοστασίου που έβαλε την εταιρεία και στον χώρο παραγωγής γιαουρτιού.
Η γιγάντωση και διείσδυση στο εξωτερικό
Για τον ΠαναγιώτηΤσινάβο ήταν αυτονόητη η ενασχόλησήτου με την οικογενειακή επιχείρηση και για αυτό σπούδασε χημικός και έκανε μεταπτυχιακά στην γαλακτοκομία. Τα ηνία της εταιρείας τα ανέλαβεστα τέλη της δεκαετίας του ’80 και την οδήγησε σε μια νέα εποχή, στη διάρκεια της οποίας η ΚριΚριγιγαντώθηκε και επεκτάθηκε στις αγορές του εξωτερικού. Απόκτησε θυγατρικές στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, ενώ πουλάει προϊόντα της σε Ισραήλ, Ιράκ, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία κ.α.
Στις δεκαετίες ’80 και ’90 συνεχίστηκε η αναπτυξιακή της πορεία, αφενός με την κατασκευή νέου εργοστασίου (1987), αφετέρου με την παραγωγή γιαουρτιού, όταν ξεκινά η παραγωγή παραδοσιακού πρόβειου και αγελαδινού γιαουρτιού από φρέσκο γάλα του Νομού Σερρών και, τέλος, με τη δημιουργία υποκαταστήματος στην Αττική, δημιουργώντας έτσι με σταθερά βήματα ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής των προϊόντων της.
Χρονιά-σταθμόςγιατηνεταιρείακαιτονΠαναγιώτηΤσινάβο είναι το 2000, όταν η ΚριΚρι καινοτομεί στην αγορά γιαουρτιού λανσάροντας το «Σπιτικό», το πρώτο γιαούρτι σε οικογενειακή συσκευασία, και γρήγορα κερδίζει τις πρώτες αναφορές στις έρευνες αγοράς.
Νέες επενδύσεις
Ο Παναγιώτης Τσινάβος,βλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αγορά για το ελληνικό γιαούρτι κυρίως αλλά και για το frozenyogurt, που συνδυάζει το γιαούρτι με την απόλαυση του παγωτού, έχει αποφασίσει να μην κινηθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.
Σε μια τριετία από σήμερα η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία φιλοδοξεί το 60% του τζίρου της,από 46% που είναι σήμερα,να προέρχεται από το εξωτερικό. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής της ΚριΚρι,ο στόχος είναι η εταιρεία,που έχει το 30% της ελληνικής αγοράς γιαουρτιού -σε branded και privatelabel προϊόντα-, να εκπροσωπήσει το ελληνικό γιαούρτι παγκόσμια, κρατώντας πάντα την παραγωγή της στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο,τα περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά του γιαουρτιού είναι τεράστια για την ΚριΚρι, αφού συνολικά οι εξαγωγές του ελληνικού γιαουρτιού εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ το 2024. Παράλληλα, προοπτικές υπάρχουν και στο παγωτό, αγορά που στην Ευρώπη φτάνει σε αξία στα 18 δισ. ευρώ και διεθνώς στα 58 δισ.
Για να καλύψει αυτή την ανάπτυξη σχεδιάζει νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ -την περίοδο 2014-2021 έχει υλοποιήσει επενδύσεις 78 εκατ. ευρώ-, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση 6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL