18:24, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Σ. Ζαχαράκη: Η ζωή είναι οι επιλογές μας

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δεν είναι μόνο μια καλή πολιτικός. Πρωτίστως είναι μια καλή δασκάλα και ιδιαιτέρως εργατική, σε σημείο που δεν τη… βλέπει καθόλου το σπίτι της. Θα μπορούσες άνετα να της προσδώσεις τον χαρακτηρισμό workaholic, με τη διαφορά ότι αγαπάει αυτό που κάνει.

Και αυτό φάνηκε σε όλα τα πόστα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί ως υφυπουργός Τουρισμού. Η θετική στάση ζωής που τη συνοδεύει φάνηκε σε όλη της τη διαδρομή, από τότε που ήταν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μέχρι και τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας αλλά και τώρα στο Τουρισμού, όπου δίνει μάχες σχεδόν σε όλο τον κόσμο για να προμοτάρει την εικόνα της χώρας μας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους και αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων! Ο πατέρας της ήταν εκπαιδευτικός, θεολόγος και διευθυντής τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων. Δούλεψε για πάρα πολλά χρόνια στο 6ο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Η ενασχόλησή της με την παιδαγωγική δεν μπορεί να είναι τυχαία… Για την ίδια η έννοια του δασκάλου είναι συνυφασμένη με αυτό που λέμε «ο ακούραστος σκαπανέας της προόδου». Έζησε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, αφού ο πατέρας και η μητέρα της ήταν αφοσιωμένοι στον θεσμό της οικογένειας.

Έχει καταγωγή από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών. Έχει εξειδικευτεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Εργάστηκε για το υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Ανασυγκρότηση Οικονομικών».

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχει υπηρετήσει σε κρίσιμα πολιτικά πόστα. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 έως το 2014. Τον Αύγουστο του 2016 ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ενώ τον Μάρτιο του 2019 ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου. Στις 9 Ιουλίου 2019 έγινε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.

Οι φιλίες στην πολιτική, τα ανίψια της και το μαντολίνο

Όσοι τη γνωρίζουν λένε πως ό,τι έκανε στη ζωή της το έκανε με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, συγκεκριμένα με το μαντολίνο, αλλά και με τον αθλητισμό. Έπαιζε για πολλά χρόνια χάντμπολ. Ακόμα και τώρα διατηρεί ισχυρές φιλίες με παλαιούς φίλους και συμμαθητές, με κάποιους από τους οποίους έχει «συγγενέψει». Η φράση που την ακολουθεί σε όλη της τη διαδρομή είναι ότι «η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας»!

Στην πολιτική δεν μπήκε από τύχη και όχι λόγω οικογενειακής παράδοσης, αφού κανένα μέλος της οικογένειάς της δεν είχε σχέση με τα κοινά. Είναι κάτι που το αποφάσισε μόνη της και το ήθελε πολύ. Για αυτό και ενεγράφη στη φοιτητική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στη Φιλοσοφική χωρίς να την επηρεάσει κάποιος. Όσο και αν ακούγεται μη συνηθισμένο, η Σοφία έχει κάνει πολλές φιλίες στον χώρο της πολιτικής, που άντεξαν στο πέρασμα των ετών και, όπως λέει, «είναι σχέσεις ζωής με ανθρώπους που έχουμε τις ίδιες αξίες! Πορευόμαστε με εμπιστοσύνη στην σχέση μας, ρεαλισμό αλλά και περηφάνια για την ξεχωριστή πορεία καθεμιάς και καθενός».

Έχει ένα μέρος που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ησυχαστήριό της, ένα μέρος αρκετά μακριά από την Αθήνα και μέσα σε ένα μαγικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο όμως δεν θέλει να αποκαλύψει. Σε αυτό το μέρος βαφτίστηκε και κάθε φορά που επιστρέφει, νιώθει ότι μπορεί να έχει την απαραίτητη απόσταση από τον φρενήρη ρυθμό της καθημερινότητας! Για αυτό και δεν θέλει να το αποκαλύψει σε κανέναν. Προτιμά να διαφυλάττει τις στιγμές της ιδιωτικότητάς της. Δυστυχώς όμως δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Προσπαθεί να ξεκλέβει χρόνο για να ακούσει λίγο μουσική, να δει σειρές στην τηλεόραση και να διαβάσει την τεράστια λίστα με τα βιβλία που θέλει, τα οποία ποτέ δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που τη λύγισαν ήταν ο θάνατος του αγαπημένου της θείου, για τον οποίο ακόμη και τώρα μιλάει με τα πιο γλυκά λόγια. Δεν έχει παντρευτεί, ούτε έχει παιδιά. Έχει όμως αγαπημένα ανιψιά. «Είμαστε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια, πολύ συνδεδεμένη, αλλά έχω και φίλους που είναι σαν οικογένεια», απαντά σε όσους τη ρωτούν για τα προσωπικά της.

Περισσότερο από όλα την εκνευρίζει ότι δεν έχει καθόλου προσωπικό χρόνο για την ίδια, αλλά το ξεπερνά διότι έτσι έμαθε από μικρή. Να δουλεύει πάρα πολλές ώρες χωρίς ακόμη να έχει καταφέρει να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ελπίζουμε να το πετύχει κάποια στιγμή. Αποφεύγει να κάνει μακροχρόνια σχέδια. Προσπαθεί να πετυχαίνει τους μικρούς, απτούς στόχους που βάζει για το άμεσο χρονικό διάστημα και να προσαρμόζεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Βασικά, όπως λέει η Σοφία, «μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL